自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問食綠色果隻甲狀腺藥有無咩副作用?

我昨晚開始個身紅左一撻撻,好痕,今日睇左醫生食左藥,都仲係好痕好辛苦,醫生叫我睇返之前睇甲狀腺嘅醫生,睇下係咪d藥令我敏感。

民房

朋友打算做全甲狀腺切除手術 (其實醫生冇話一定要做, 只係朋友覺得可一了百了), 上網找了一些資料分享:

綜觀而言, 手術未必真的一了百了, 術後終身吃藥調整甲狀腺素 (一樣會高或低), 跟現在用藥調整 (可能要試藥), 未見有太大優勢.
手術的碓有風險, 損及副甲狀腺, 可能又會抽筋 (又終身吃藥), 而且一日未切除甲狀腺, 還可中西合壁去醫, 但手術是不可逆轉的.
不妨停一停, 想一想, 當然如果醫生(可看多一個)建議要做, 又當別論.
須然準備做手術, 一天未切, 還是可考慮多一些.

http://www.kmuh.org.tw/www/kmcj/data/9101/4872.htm
給甲狀腺手術病人的一些建議
"甲狀腺手術即在手術中切除部份或全部甲狀腺,通常需在醫院中接受全身麻醉下進行。病人常因疾病的不同而分成程度不一的切除,但一般而言可分為單側部分切除、單葉切除、次全切除、近全切除及全切除術,某些甲狀腺癌症病人常需合併頸部淋巴腺廓清術。甲狀腺病人在接受各種檢查後,部分會轉介至外科手術,原因不外是確定或疑似患有癌症、甲狀腺腺瘤、甲狀腺機能亢進、結節已有壓迫氣管及鄰近組織的現象等。
甲狀腺手術病人在選擇醫院就醫時應注意該院是否有內分泌外科專科醫師?甲狀腺結節病人術前的細胞學檢查是否完成?手術中是否可以施行快速的冰凍切片檢查以決定手術範圍?手術後是否能施予放射碘治療及各種放射同位素的追蹤檢查?至於選擇外科醫師方面,有一些準則可循:每年施行20例以內的一般外科醫師可以施行單側部分切除術;每年施行20例以上的一般外科醫師可以施行兩側次全切除術及單葉切除術;施行一百例以上的內分泌外科專科醫師則可施行甲狀腺全切除術、頸淋巴腺廓清術、甲狀腺的二次手術及胸骨後的甲狀腺腫等比較嚴重的疾病。此類需內分泌外科專科醫師施行的手術是著重在切除全部的甲狀腺組織、保留副甲狀腺及避免返喉神經的傷害。
手術的方法是從頸部順皮膚走向水平切開一大概四至六公分的切口進行,時間從一小時至三小時不等。通常手術後病人因全身麻醉恢復後需禁食六小時以上,而且會留院觀察四十八小時。術後常遇到的問題為傷口疼痛、喉嚨不舒服(有痰)、吞嚥疼痛等問題,一般在二週內會消失。
留院期間應注意術後頸部出血,大部分出血病人皆在二十四小時內,常造成呼吸困難而需再次手術止血,此種情形特別是在甲狀腺功能亢進及巨大的甲狀腺腫病人較易發生。少部分病人會有聲音沙啞及手腳麻木的情形出現,主要是返喉神經引起的聲帶功能異常及副甲狀腺功能失調,一般會在兩週內恢復。不過仍有百分之○‧五的病人會發生永久性的聲帶麻痺及百分之○‧四的病人有永久性副甲狀腺功能低下的情況,還好此種情況發生率相當低,而且大部分皆發生於癌症手術。
通常手術傷口縫合後一週內盡量不要碰水,而我們會使用防水的敷料,病人仍然可以洗澡及洗頭髮,但是不可以去游泳,大概一至二週後可以視情況回到工作單位上班。病人在手術後約三週,需至門診抽血檢查甲狀腺功能,以決定是否需要繼續藥物治療。
甲狀腺癌病人術後常需接受術後放射碘的治療,此類病人需術後禁吃含碘食物及甲狀腺素約五至六週,直至放射碘治療後為止。而甲狀腺全切除術後病人必須每天服用甲狀腺素補充,不可貿然停藥,避免甲狀腺功能不足而引起不適。而甲狀腺癌手術後更需要定期門診追蹤及檢查,這樣才可得到完善的術後服務。"

http://big5.gov.cn/gate/big5/www.gov.cn/fwxx/jk/2009-08/26/content_1401712.htm
專家提醒:患甲狀腺結節勿盲目手術
"多數甲狀腺結節無需開刀
王教授介紹,目前常見的甲狀腺結節包括增生性結節甲狀腺囊腫、腫瘤性結節、囊腫性結節和炎症結節四類。多數甲狀腺結節形成後,病人沒有特別感覺,所以通常是在體檢過程中才被醫生提示,只有結節較大時,病人才容易觸摸發現。不少病人在得知自己甲狀腺有結節後,壓力非常大,以為得了癌症,便馬上到甲狀腺科要求醫生為其開刀。但根據近幾年臨床調查報告結果顯示,95%被發現的甲狀腺結節都為良性病變。一部分患者的結節可以自行消退,另有一些炎症類結節,患者只要按醫囑改善生活習慣,同時服用藥物後,結節也會明顯減小。因此,即使發現自己甲狀腺處出現結節也不用過度恐慌,但及時到醫院就診並定期隨訪是十分必要的。建議已患有結節的患者,每半年或一年要做一次甲狀腺超聲檢查,必要時還可進行細胞學活檢檢查。
醫生們不主張病人盲目開刀,切除結節的另一重要原因是考慮到甲狀腺手術難度大。甲狀腺所處位置周圍血管異常豐富,且涉及器官較多,病人在手術過程中有被誤傷血管或神經的風險,這會給病人造成不可逆的後果。此外,若甲狀腺切取過量,也會導致病人術後出現甲減症狀,影響身體健康。"

http://phoebe1127.pixnet.net/blog/post/29528213
手術後照片

http://health.wedar.com/show.asp?id=1913
補充甲狀腺機能用藥是否會有副作用?

http://tw.myblog.yahoo.com/doctor-lee/archive?l=f&id=6&page=2
射頻消融術:治療甲狀腺結節的新技術 PART 1 從結節的治療談起

等待驗證會員

原帖由 C123456789 於 10-2-24 10:17 發表
朋友打算做全甲狀腺切除手術 (其實醫生冇話一定要做, 只係朋友覺得可一了百了), 上網找了一些資料分享:

綜觀而言, 手術未必真的一了百了, 術後終身吃藥調整甲狀腺素 (一樣會高或低), 跟現在用藥調整 (可能要試藥), ...

我想知道你朋友要做全甲狀線切除手術的理據係乜野 ?

我下個月都會做全甲狀線切除手術, 但我嘅理由係甲亢+兩邊甲狀線都有瘤, 我問過兩個外科醫生, 佢地都建議我做手術, 問題只係切走幾多甲狀線咋, 我嘅主診醫生知道我今次食甲亢葯食得好差, d side-effect 令我suffer得好慘, 而佢亦知道就算我切淨八份一條甲狀線, 我甲亢番發的机會, 一樣係比人高, 所以我提出全割, 佢都唔反對!
我亦試過中西合壁治療, 但我個教授級嘅中醫師, 亦都recommend我做手術, 佢話中葯係可以令個瘤細番, 但過程太慢la, 我未必等得切呀!
其實做得全甲狀線切除手術, 基本上都知道個風險同後遺症, 如果當事人都選擇左全割, 一定有佢嘅concern law, 最緊要係連醫生都肯同佢做呢個風險唔細嘅手術, 亦一定有足夠嘅理據去support law!
呢個係我少少嘅分享, 我知你緊張個朋友, 唔想佢做錯決定, 但我好希望你去理解同體諒當事人呢個決定law !

民房

多謝你的分享, 如果兩個醫生都認為應該做, 也許是 right choice 吧! 我都會建議朋友找多一兩個醫生意見, 佢個 case 其實同你幾似. 你飲/食晪唔 ok 嗎 (唔做手術)? 可以試埋呢樣才用最後手段 (手術) 呀. 祝手術順利 (最好有其他 option 啦), 快速康復!

你好似兩個醫生都係外科?? 為何不看多一個甲狀腺專科?

民房

原帖由 shalala1997 於 10-2-24 17:18 發表

我想知道你朋友要做全甲狀線切除手術的理據係乜野 ?

我下個月都會做全甲狀線切除手術, 但我嘅理由係甲亢+兩邊甲狀線都有瘤, 我問過兩個外科醫生, 佢地都建議我做手術, 問題只係切走幾多甲狀線咋, 我嘅 ...

朋友仍傾向做手術, 其實如果醫生支持便 ok 了. 作為朋友也只要支持便可! 手術故然有風險, 但什麼療法也一樣有風險, 選擇了便用平常, 積極的心去準備吧! 希望朋友和你都有良好療效, 一切順利, 快速康復! 加油!

大宅

我試過,仲入左急症,之後醫生同我停左綠色葯,改食白色葯就無事。醫生話係副作用,好似幾萬個先有一個,唔好再食,唔係會好危險。
原帖由 Kanax 於 10-1-11 10:20 發表
請問食綠色果隻甲狀腺藥有無咩副作用?

我昨晚開始個身紅左一撻撻,好痕,今日睇左醫生食左藥,都仲係好痕好辛苦,醫生叫我睇返之前睇甲狀腺嘅醫生,睇下係咪d藥令我敏感。 ...

等待驗證會員

原帖由 C123456789 於 10-2-28 19:43 發表

朋友仍傾向做手術, 其實如果醫生支持便 ok 了. 作為朋友也只要支持便可! 手術故然有風險, 但什麼療法也一樣有風險, 選擇了便用平常, 積極的心去準備吧! 希望朋友和你都有良好療效, 一切順利, 快速康復! 加油! :goo ...

多謝你嘅支持, 我會好努力去應付個手術架喇, 我會加油架喇 , 放心喇!

大宅

我個菲傭姐姐剛發現條頸腫咗,又摸到一粒硬物在右頸側, 同佢去私家醫生睇, 醫生摸下就話佢甲狀腺有個瘤, 轉介咗佢去睇外科專科。我就同佢去政府醫院排期, 佢哋幫佢排耳鼻喉專科, 要排到明年一月份!
我的問題(1):我和老公唔想佢拖啦, 想同佢睇私家, 咁應該睇耳鼻喉科定係外科?
(2)有冇較便宜的專科可介紹?因為姐姐的診金我們每次只可claim到保險$150咋...
(3)定係可以睇政府門診再"摶"吓睇下會唔會快啲有專科睇?

男爵府

原帖由 morning617 於 10-3-2 11:33 發表
我個菲傭姐姐剛發現條頸腫咗,又摸到一粒硬物在右頸側, 同佢去私家醫生睇, 醫生摸下就話佢甲狀腺有個瘤, 轉介咗佢去睇外科專科。我就同佢去政府醫院排期, 佢哋幫佢排耳鼻喉專科, 要排到明年一月份!
我的問題(1):我和 ...

我講我個case俾你參考:

本來我2009年12月去排期排到2010年9月4日,但1月就收到信話因應我個情況,將期提早到2月11日,所以我已經睇左第一次喇!

等待驗證會員

morning617,

以我的理解,

1. 如果你個工人姐姐個瘤係良性, 唔係太大, 又冇甲亢, 咁就可以拖下先, 淨係每半年照一次ultrasound, monitor住個瘤就得, 唔洗食葯, 又唔洗做手術

2. 如果個瘤係惡性, 一定要做手術

3. 如果同時有甲亢, 做手術係最好嘅選擇law

4. 我自己睇緊果個專科係外科醫生(因為我要做手術), 診症費(不包葯物)就收$680, 但就唔需要成日見醫生law!

大宅

Thank you for your sharing!

首頁

尾頁

跳至