想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

知道啦,多謝大家關心!咁係咪自然流會好過吸呀?

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 1234babies 於 10-1-4 19:15 發表
醫生都話最多等兩,三日好啦.但係痛唔痛架? 請問你係咪自然排出?

你5月先刮完今次可唔可以同醫生講塞藥呀?我自己就做塞藥嘅,醫生同我講解時話塞藥嘅傷害性較低.而家個胎仲細好快就出黎架喇, 真係好似m痛咁架咋!

大宅

我同您情況差不多..但我12週去照先發現原來BB只得 8週幾SIZE,醫生話佢無大到又無心跳。 叫我去醫院再CHECK同埋睇下點樣幫BB 出來咯。
去到醫院做好檢查, 佢比2個方法,一就刮、二就食藥,
至於分別係.. 刮就可以即刻做(當急症)第二日無野走得;
食藥唔知要等幾耐, 又有唔乾淨既機會, 要再做刮宫,
咁我同老公商量決定做刮官,因為我 係 8週到12週期間, 無流血, 又無肚痛

點知到第二日做手術前要塞藥先做手術, 佢話塞左會可能流血同肚痛, 但我又係無咩反應喎。 我諗我決定做手術係啱既。

而且我一出院第三日即刻去睇中醫, 15日左右惡露無晒, 再2個星期到就來M(即由手術日計起約1個月)。而家都正常晒啦, 連M 都正常, 調理係十分重要, 不要輕視呀。

之後我中西醫都CHECK 過.. 2個都話2個月後都可以再努力過。

唔駛灰心架。 加油呀 ... 希望意見幫到您啦。

複式洋房

好似食木瓜,苦瓜同黑木耳都會有幫助。

原帖由 1234babies 於 10-1-4 18:54 發表
多謝大家,請問點先可以令佢容易d排出,會唔會食一d嘢有幫助?

小蜜蜂

大宅

聽到好唔開心,唔知點講,為你祈禱,小心身體~~
My son Day Day is 4 years old

複式洋房

1234babies, dont be sad, my case was very similar.

i had miscarriage last week and my bb was 10 weeks....i couldnt see his/her fetal heart until 9 weeks, but the problem was, i got bleeding.

i had no pain at all, no feeling bad since day 1 until 25 dec, then very bad bleeding on 26 and 27 dec, it was so so so harsh....then i knew i lost him/her.

i then went to see doctor on 28 dec and had the operation on the next pm...slept one night in the hospital and now i am ok, acting normal, just wait for my period to come.

i did ask my doctor re medicine or operation, my doctor suggested to have a clear one - operation cos it will not affect the next bb as he said......and i have another friend who had medicine to take out the undeveloped bb, she had another abortion today....so you must deeply think.

good luck, add oil, i am sure you will get another healthy bb soon, once you have recovered fully, around 3-6 months.

:)

大宅

好媽媽勳章

我同你都一樣,10月bb8w時無左心跳,原本有心跳的,但因之前作小產,不過e生睇過無事啦,點知都係無左~~我當時係決定刮宮,因我老公話想快d搞掂,唔想再痛苦喎...我之後去過中e,佢話bb無左心跳,係因為媽媽本身血氣唔夠,即唔夠血去養活個bb,其實我都唔肯定真假....
所以你記得之後好好調理好自己身體,唔好傷心啦!!雖然我自己聽到呢d消息都好d心酸,但大家都要堅強d....努力呀!!

大宅

好媽媽勳章

真係好多謝大家嘅意見同鼓勵,我諗呢一兩日佢唔流出嚟我就會入院做架啦,祝各位都健健康康,快d生個小寶寶!

侯爵府

我個中醫都話,BB唔長大是血氣唔夠,D血和氣養媽媽都唔夠,點養得大個BB喎。都好過西醫話,唔知點解。可能因為BB的組合唔好,不夠健康。因為如果是媽媽身體唔好,那就去努力去醫好佢。有目標,有盼望。記住努力補身調理呀!

侯爵府

我個中醫都話,BB唔長大是血氣唔夠,D血和氣養媽媽都唔夠,點養得大個BB喎。都好過西醫話,唔知點解。可能因為BB的組合唔好,不夠健康。因為如果是媽媽身體唔好,那就去努力去醫好佢。有目標,有盼望。記住努力補身調理呀!

大宅

畀面勳章

我想同大家分享我既 case: 在12月19日, 當時12w 3d, 都已3個月, 在私家診所驗唐氏, 一切都正常, 仲見BB 手腳郁郁, 果一刻好開心, 事隔4日, 即12月23日, 呢日係政府醫院安排既產檢, 早上11時, 醫生叫我上床聽BB 心跳, 佢搵左好耐都搵唔到, 之後佢安排我去第二間房, 用第二部機去睇, 用超聲睇, 一睇都係搵唔到心跳, 我當時好驚好擔心, 之後醫生都希望係睇錯, 再安排我去第三部機去睇, 呢次係陰超, 結果都係一樣, BB 已經唔郁, 亦冇心跳, 我當時即喊出o黎, 好難接受事實, 由天堂跌落地獄既感覺, 果一刻只有我一人, 冇親人陪同, 好無助, 心痛得真係好難好難受, 我在醫生房喊, 醫生都好無奈, 佢安慰我, 我同佢講, 4日前仲好地地, 我冇流血, 我冇碰撞過, 我冇唔舒服, 完全冇流產跡象, 點解會咁架...佢話冇心跳係冇原因, 試過有媽媽陀到38w 先冇心跳.....到呢個時候....我只好接受事實, 叫我返家考慮做邊種方法令胎兒出o黎, 之後我打比媽咪同c6, 佢地即刻趕o黎, 我地商量後, 決定book 左醫院時間過兩日做塞藥, 之後即刻趕去私家照多次, 因c6 有朋友亦試過政府照唔到, 之後去私家就照到, 咁去私家醫生診所呢段時間, 仍想著有一絲希望, 但結果.......私家醫生既說法就係話原因可能係其中一條染色體有問題, 導致其中一個器官唔生長, 醫生亦度BB 長度同週數, 都話好正常生長, 唔係人為所致.........唉....最後, 安排左醫院聖誕節當日早上入院做塞藥, 等塞藥其間, 我感到好像等死刑, 好怕醫生O黎做塞藥果一刻, 好想突然有奇蹟出現話比我知係發緊夢, 要醒啦....但個夢冇醒到, 之後醫生o黎塞藥了....塞完藥後食午飯, 一路食飯, 一路喊, 眼淚好似失控咁流, 好悽涼, 聖誕節應該係好開心, 原定既Party 都唔可以去, 仲諗住Party 上宣佈比朋友知道我有B....但都等唔切了.....

醫生話塞完藥係會有肚痛, 感覺好似M 痛, 有機會發冷, 發燒, 痾或嘔, 我訓覺休息, 我開始感到少少M 痛, 同埋發冷, 我開頭諗住肚痛係好似生仔果隻陣痛, 但原來唔係, 只係M 痛咁, 之後叫姑娘比多張被我, 姑娘幫我探熱, 我發燒, 比左藥我食, 訓左幾粒鐘後, 姑娘問我想唔想出院, 我話想, 但個胎仍未流出, 姑娘話可能呢2-3日會流出, 比定個樽仔我返去, 一流出胎兒就用樽仔裝住, 拎返醫院比佢地化驗, 後來攪好晒手續後出病房準備走, 果一刻感到有大量血湧出, 我馬上入返去同姑娘講, 唔得, 有好多血湧出O黎, 之後我去洗手間睇下, 真係好多血, 好彩之前有預備M 巾, 同埋條褲都厚身, 冇過底, 唔係真係唔知點走, 之後換過條孕婦M 巾後去比錢出院攞止痛藥走人, o係搭車其間真係好擔心好似剛才湧出o黎, 幸好沒有。一返到家, 我去洗手間如廁, 之後我用紙巾抹下體, BB 就比我抹在紙巾上, 好彩無痾到佢落廁所, 真係有手有腳, 仲見到有眼睛, 當時好多血流出, 好恐怖, 感覺真係o係屋企生左個BB 咁, 到我沖涼時, 一路都好多血流出, 唔係, 係跌出o黎, 一餅餅咁, 之後跌左一餅好似胎盤既物體, 我又將佢放入樽仔內, 胎兒同胎盤出左o黎後, 我個肚舒服好多, 冇乜點痛了, 間唔中都有少少痛, 但可以接受, 除左第一日最多血後, 之後都唔係好多血, 好似o黎M 既份量, 最諷刺既一樣野就係過左3日後, 我有人奶出, 但冇BB 比我餵......心很痛呢.... 我前兩日返醫院覆診, 醫生話D 組織出晒O黎, 而家惡露流得7788, 我要養好身體再o黎過, 但當然如果再Bingo, 一定有陰影, 好怕重滔覆轍.....就算過左3個月都唔會講比人知, 除非人地睇到個肚問先講.......樓主, 希望你都要振作, 忘掉傷痛, 快點康復再o黎過!!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 BabyDreaming 於 10-1-5 20:34 發表
我想同大家分享我既 case: 在12月19日, 當時12w 3d, 都已3個月, 在私家診所驗唐氏, 一切都正常, 仲見BB 手腳郁郁, 果一刻好開心, 事隔4日, 即12月23日, 呢日係政府醫院安排既產檢, 早上11時, 醫生叫我上床聽BB 心跳, ...

聽完你的故事, 感到好難過, 個心唔舒服.....
不過希望你振作, 養好身體迎接新生命.

珍珠宮

虎到金來勳章

聽到好SAD呀, 雖然我個BB都係冇心跳唔生長, 我好感同身受, 不過我o個陣個胎仲細, 我都未見過佢手手腳腳同心跳, 所以我知你地一定比我唔開心百倍....加油呀!! 我地好快都一定可以生個健健康康o既BB架!

大宅

好媽媽勳章

BabyDreaming,

多謝你嘅分享,我頭先都book咗星期四朝早做手術,費事再等,因為今個星期有好緊要嘅嘢做,如果照醫生同姑娘推斷,可能要星期尾先會作排出嚟,又唔知我會係邊種反應,而且醫生會離開香港,到時先叫救命就慘啦!

各位姊妹,

唔使擔心我,我知道呢個係殘酷嘅自然淘汰,如果bb唔夠strong,夾硬保住佢仲多嘢擔心.星期四手術完畢我會報平安架啦! 不過之後我真係要好好坐月先得,我受唔住第3次打擊!!!

原帖由 BabyDreaming 於 10-1-5 20:34 發表
我想同大家分享我既 case: 在12月19日, 當時12w 3d, 都已3個月, 在私家診所驗唐氏, 一切都正常, 仲見BB 手腳郁郁, 果一刻好開心, 事隔4日, 即12月23日, 呢日係政府醫院安排既產檢, 早上11時, 醫生叫我上床聽BB 心跳, ...

子爵府

你要堅強, 將來一定有個健康BB!!!

原帖由 1234babies 於 10-1-5 22:38 發表

多謝你嘅分享,我頭先都book咗星期四朝早做手術,費事再等,因為今個星期有好緊要嘅嘢做,如果照醫生同姑娘推斷,可能要星期尾先會作排出嚟,又唔知我會係邊種反應,而且醫生會離開香港,到時先叫救命就慘啦! ...

男爵府

好媽媽勳章

樓主要努力調理好身體, 健康bb等緊你呀!

男爵府

好媽媽勳章

睇到好唔開心, 不過你都要振作堅強呀! 調理好身體後下次BB一定會健健康康架!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 4# BabyDreaming 的文章

嗯.. 真係唔知點講好.

anyway, 好好調理好個身體, 如果有睇開中醫, 就等醫師話ok 就先開始.

加油呀

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我嘅case同你有90%以上相似,睇到你嘅分享時,我腦海影像都一幕一幕咁浮現番出黎.
我BB同樣係12WEEK時,因為OSCAR FAIL要做塞藥,不過我係政府醫院做,醫生同我講:如果第1個療程(塞5次藥)BB未出黎,就繼續等第2日再接受第2個療程,我塞完第5次都未有排出嘅感覺,連M痛感覺都無埋,我就自己行左去TOILET,就係呢一刻BB出左黎,我自問一向都好堅強,但嗰一刻都已經崩潰左係咁喊,我即刻按鐘叫姑娘,佢扶我返上床繼續等排埋個胎盤,之後我都有再望過BB,我好感激有位咁好嘅姑娘幫我、陪住我.

所以見到你要出院自己係屋企等BB出黎,再拎返去俾醫生,覺得好不可思議. 其實你願意講出黎對你係好事黎架,因為係呢度有我呢d同類人會完全明白你嘅難受. 我只係早你個幾月發生,我而家已經企返起身向前行喇! 我深信你比我更堅強,你一定好快走出去嘅! 加油!

首頁

尾頁

跳至