自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 54heima 於 10-1-14 10:05 發表
安全感不是來自錢...我99夠有錢羅...但還是不停貪貪貪乜都要霸住...就是因為冇安全感...

我媽又係

大宅

你奶奶可能係好鬼有果隻lor..我老媽子都係ga..有又要霸住,可能我第日老左都係咁..anyway,佢地起碼有錢旁身,唔會亂駛,晚年都會好d.

原帖由 54heima 於 10-1-14 10:05 發表
安全感不是來自錢...我99夠有錢羅...但還是不停貪貪貪乜都要霸住...就是因為冇安全感...

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 diamondring 於 10-1-14 10:51 發表
單身: 一層唔使供的樓 + 500萬股票外幣etc.投資 + 100萬流動現金

已婚: 同上

已婚有細路: 每加一個細路 x 大一倍
e+講緊35歲喎,如果35歲有咁既新家,退休都得啦!

珍珠宮

我覺得35歲,有100萬現金算fair啦,又唔係好有錢又唔叫窮。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

我覺得安全感只係同錢掛勾都唔夠安全喎!
我既安全感要包以下:
1. 有一份可以養活自己而又長做長有既工(或穩定既收入來源)
2. 有一份唔打東家打西家既勇氣
3. 有層屬於自己既物業﹝做緊按揭都OK﹞
4. 買足夠但又唔過多既保險
5. 有相當於6個月既生活費既流動資金

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

You need a property and some money at bank for living without a job in one year.

水晶宮

原帖由 JLRLCH 於 10-1-14 10:49 發表
你奶奶可能係好鬼有果隻lor..我老媽子都係ga..有又要霸住,可能我第日老左都係咁..anyway,佢地起碼有錢旁身,唔會亂駛,晚年都會好d.

巨有錢到好樣衰羅...$系老公溫既但自己冇份使...99自己點使D錢都得...巨老公買少少也都比巨鬧...早排食飯時老爺講左句買張健康床褥比個孫...講下ZAR又唔系真買...99肉緊到系廚房鬧唔夠仲要追出客廳指住黎鬧...巨自己呢銀行姐姐上門叫巨買咩投資產品講明每年得一厘回報都即刻拎7萬蚊出黎落答...類似事件太多太多...
黑心講句...巨甘樣對老公...巨老公甘多年都冇出去溫二奶都算奇跡...

少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得啱! 重有呀, 多錢又會驚有人吼住佢啲錢, 重無安全感....mouth:

珍珠宮

原帖由 54heima 於 10-1-14 11:27 發表

巨有錢到好樣衰羅...$系老公溫既但自己冇份使...99自己點使D錢都得...巨老公買少少也都比巨鬧...早排食飯時老爺講左句買張健康床褥比個孫...講下ZAR又唔系真買...99肉緊到系廚房鬧唔夠仲要追出客廳指住黎鬧...巨自 ...

咁我 99 無咁誇,但 $ 唔係佢搵o既,但佢就成日話因為佢慳,所以至有 $ 淨,搵 $ 果個好似無咩功勞咁,但查實佢一 d 都唔慳 lor....
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 webjen 於 10-1-14 11:45 發表

咁我 99 無咁誇,但 $ 唔係佢搵o既,但佢就成日話因為佢慳,所以至有 $ 淨,搵 $ 果個好似無咩功勞咁,但查實佢一 d 都唔慳 lor....

係呀, 慳自己用人地丫嘛

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

原來我係赤貧人士
原帖由 diamondring 於 10-1-14 10:51 發表
單身: 一層唔使供的樓 + 500萬股票外幣etc.投資 + 100萬流動現金

已婚: 同上

已婚有細路: 每加一個細路 x 大一倍

水晶宮

原帖由 lyhv 於 10-1-14 11:44 發表

講得啱! 重有呀, 多錢又會驚有人吼住佢啲錢, 重無安全感....mouth:mouth:" />

系啊...當住我地面話"邊個乖邊個聽話弟時我就將錢比邊個"...我聽到只有心中冷笑...原來你心目中的親情所謂仔女孝順就系睇在錢份上先會對你好...系巨自己將親情貶低...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有層600-700尺樓自住(俾咗5戌$)+200万樓收租(已滿供)+medical insurance 100万+現金20万

大宅

原帖由 sezsuet 於 10-1-14 10:21 發表
30萬-40萬就差唔多, 仲要有樓先至有安全感...仲有要個忠心的男人...咁先附合我的安全感.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 CML2006 於 10-1-13 23:12 發表
669 億

首頁

尾頁

跳至