自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 ShinTeresa 於 10-1-27 12:36 發表
出得warning就有野犯左錯, 比條王牌公司揸手, 好難拗wor

有心做你..出warning真係好容易~~
是但一日遲到,工作上是但一樣嘢出錯..
都可以出warning~~
但係唔係出左warning就等於唔駛賠

男爵府

原帖由 二少奶 於 10-1-27 13:46 發表
所以你咪要白紙黑字抗辯囉, 否則當你認罪, 咁律師都幫唔到你啦. 如果自己係無錯既點解要硬食?

佢張warning,我朋友都唔知佢寫乜,就簽左~
因為佢口頭上講左一次,
但係我睇到張warning後,講比佢聽入面寫乜,,
佢話唔知道,個同事冇講到呢d....

但係佢已經簽左啦

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 二少奶 於 10-1-27 15:33 發表
無理解僱係唔合法咖. 所以你朋友一定要反擊

而家應該點做...等到2/1睇下戶口有冇雙糧?
因為佢已經打算一收到雙糧就比RESIGN LETTER..
但唔知挨唔挨到去個日..

但如果而家比返封抗辯信佢公司,又怕個雙糧更加凍過水..

係唔係應該呢幾日睇定d?? 直至收到雙糧??先一次過比resign letter + 抗辯信??

2月份..開工日子根本唔多..又紅日又大假..
不過我諗佢公司收到我朋友封RESIGN LETTER 後...
新年前會炒佢..目的係要慳..

搞到我心都煩晒

禁止訪問

男爵府

原帖由 二少奶 於 10-1-27 16:12 發表
但如果而家比返封抗辯信佢公司,又怕個雙糧更加凍過水..
公司有乜理由唔比雙糧呢?

係唔係應該呢幾日睇定d?? 直至收到雙糧??先一次過比resign letter + 抗辯信??
如果諗住自動辭職咁仲抗辯嚟做乜? 比抗辯信就係"警告"公司咪玩野. 有乜依郁法庭見.

2月份..開工日子根本唔多..又紅日又大假..
不過我諗佢公司收到我朋友封RESIGN LETTER 後...
如果佢公司真係做佢而佢又乜都唔做, 只有死路一條 橫掂都諗住走, 我會反擊囉. 但封信既語氣要禮貌, 誠懇....

公司有乜理由唔比雙糧呢?
佢老闆真係為左慳d雙糧而係出雙糧前去warning d員工,就係因為比佢warn左,公司就大條道理話係你錯,而唔賠償..所以我地先咁擔心..咁辛苦,挨左年幾..要出雙糧時先比warning letter

如果諗住自動辭職咁仲抗辯嚟做乜? 比抗辯信就係"警告"公司咪玩野. 有乜依郁法庭見.
因為怕比左信公司後,公司幾日內即時炒人或者等我fd做到放新年假前就炒佢,咁d大假同新年假咪冇晒...不過我諗我fd呢一樣唔係咁在意...因為佢今日係公司已經超級難過...佢應該想早d走

橫掂都諗住走, 我會反擊囉. 但封信既語氣要禮貌, 誠懇....封信應該出左雙糧時先比嗎??連同辭職信...我都想佢反擊..但佢都會keep住禮貌同誠懇的..因為佢公司封信都係咁....

禁止訪問

侯爵府

如果你朋友只係遲到的問題,咁好辦事,咪叫你朋友唔好遲到囉。係上司心目中,唔理你做到幾夜都好,遲到就係遲到,唔係做得夜,就要接受遲到,社會遊戲規則就係咁...

另外,如果佢個雙糧係係合約度寫明係有的,即使佢比公司炒左,公司方面都係要按比例發放雙糧的,唔可以話因為係dismissal就唔比。除非佢個個唔係「雙糧」而係「獎賞性質花紅」,因為之前我公司有個同事自己係出花紅前比信辭職,咁公司就無出獎賞性質花紅比佢,個員工就去勞工處度話要claim我地。勞工處判資方勝訴,因為第一,合約定明左獎賞性質花紅要個員工係發放花紅當天仍然任職先可以享有;第二,該花紅屬「獎賞性質」,只係可以享有,未必一定享有。

所以你叫你朋友一定要細讀佢合約同埋警告信的條款,如果係應該享有雙糧的話,即使比人炒都要據理力爭
8-)

首頁

尾頁

跳至