婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 wy_yen 於 10-1-27 00:20 發表
唔係唔俾佢學....我只係唔想第時阿仔開始學講O野果時,會搞到佢講O野唔清楚喇~
同埋,你O地唔明GA喇....佢O地成日O係屋企講O野都好鬼嘈....好似鬧人咁GA.....所以先唔想阿仔第時變到佢O地咁.....
62又成日會突然因為D ...

我6299都係自稱來左香港30年的"空講"人,照樣去到邊都講鄉下話, 我覺得佢地唔尊重人,明知我唔識聽都照講, 我完全融入佢呢個家庭囉, 佢當然照樣同我個BB講鄉下話, 咁都仲好D, 佢有時講唔鹹唔淡的廣東話我先驚,同BB講"大份象","蝕椅"(食魚),"俗故"(著褲).... 我驚BB跟佢講呢D另類鄉下話...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我意思唔係唔俾佢學,係正如呢位姊妹所講o既咁...我好驚係阿B學完都唔知係乜....又驚第時佢同人溝通會突然講O左鄉下話,我6299其實對我唔差....只係有時有D O野會睇唔過眼咁JE...我O地相處係冇咩問題...當然可以唔使一齊住就係最好啦~
我6299就係福建人....我只係覺得....如果阿B都學埋O既話....我會覺得自己變O左一個外人咁lor....又唔知佢O地講咩....我聽得多都識聽少少....但一定唔會講....我唔介意阿B識聽....但驚佢會混淆....愈學愈錯....咁我就一啖心機俾佢O地O徙晒啦......我自己湊阿仔咁辛苦.....唔想俾佢O地搞彎je.....
佢O地講O既O野....我都唔係完全唔聽....我會事後諗返...覺得O岩O既...就會嘗試改變下....唔O岩O既...我當然采佢都傻啦.....
佢O地果種煩,你O地未必會明.....我知有時可能係佢O地關心我O地.....但暗示O左唔鍾意,都仲繼續做O既時候,有時真係會好憫......始終相處好,同住難....
有時下下自己忍,唔係辦法....
我上O黎都係想呻下咁je.....

原帖由 pomanlife 於 10-1-27 12:34 發表
學多種語言係好, 不過我有個朋友, 佢返工, 小朋友俾佢99湊, 佢99就教佢講福建話, 到讀書, 個小朋友叫all 臭臭都用鄉下話黎講, 冇人識聽, 結果all出左

要小朋友學多幾種語言, 應該先定左一種先, 之後再學其 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我6299講O既廣東話都係唔正....但都冇計....到時阿B學講O野時,一定執正佢....我都驚阿B第時講O左D咁O既話....我就真係唔知點算喇....我同你一樣....我都唔識聽..佢O地都照講....我覺得你自己私下傾偈O既,其實冇問題...但有時一齊搭車呀...果D....就真係唔係好得...有次試過一齊搭的士....個的士司機以為我O地唔係香港人....諗住呃我O地tim呀.....唉....所以有時都幾尷尬.....同埋好難怪唔想BB學鄉下話...我都唔想BB俾人當做鄉下仔....

原帖由 chikkee 於 10-1-27 21:21 發表

我6299都係自稱來左香港30年的"空講"人,照樣去到邊都講鄉下話, 我覺得佢地唔尊重人,明知我唔識聽都照講, 我完全融入佢呢個家庭囉, 佢當然照樣同我個BB講鄉下話, 咁都仲好D, 佢有時講唔鹹唔淡的廣東話我先驚,同BB講" ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢用鄉下話講完....我都唔知啦......
包容唔係冇....我都唔會當住佢O地面話佢O地...而係暗示佢O地聽...我覺得已經好俾面佢O地喇.....講到明到時大家都唔開心咪仲衰.....唉...

原帖由 onon1022 於 10-1-27 12:30 發表

同意...其實佢地係鄉下長大...邊識咁多學問...邊識禮儀...既然你同佢一齊住...就要學識包容...起碼佢唔會比說話你聽...難為你...

大宅

唔使擔心,我老公幾兄弟,講潮洲話/廣東話/國語/英文都好流利,冇郷音,傾生意時遇到同郷,佢地大大聲講潮洲話,我覺得好有型..哈哈

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我而家成日都覺得...如果當年我父母有教我鄉下話就好...

之前同c6返我鄉下同人傾生意,如果我識,人地會覺得親切好多...可識我唔識...

而家中國發展得咁快,到你個仔大個陣,識鄉下話可能好吃香架啦....目光放遠d學多樣野唔係壞事

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 wy_yen 於 10-1-28 01:41 發表
其實我意思唔係唔俾佢學,係正如呢位姊妹所講o既咁...我好驚係阿B學完都唔知係乜....又驚第時佢同人溝通會突然講O左鄉下話,我6299其實對我唔差....只係有時有D O野會睇唔過眼咁JE...我O地相處係冇咩問題...當然可以唔 ... 我6299就係福建人....

我都係...我想話你知識左真係有著數....我前排返鄉下(十幾年返過1次) 上面真一日千里好有前景....我相信到我地子女的年代一係北上發展多,學多樣野俾人行先一步真係著數d....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

但佢O地鄉下真係好鄉下O既鄉下lor....
但依然都係果句,唔係唔俾佢學,只係呢個唔係最佳時機喇...
如果你個仔第時學咩都係天一半地一半,唔通你O地都想係咁.....佢O地有時連自己講完O野,叫佢O地解釋返,佢O地都話唔知點講點解釋O既時候.....我會真係寧願佢學少樣O野....我只係覺得學其他語言會有用D.....普通話都好過鄉下話.......
我諗每個媽媽都係想自己仔女好O既,絕唔會對佢o地差,想佢o地學o既o野都係為佢o地好!
我諗我呢個TOPIC真係觀點與角度o既問題~
anyway,多謝大家俾我o既意見呀!
thanks~

原帖由 coco1234hk 於 10-1-28 12:45 發表

我都係...我想話你知識左真係有著數....我前排返鄉下(十幾年返過1次) 上面真一日千里好有前景....我相信到我地子女的年代一係北上發展多,學多樣野俾人行先一步真係著數d.... ...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 wy_yen 於 10-1-28 20:16 發表
但佢O地鄉下真係好鄉下O既鄉下lor....
但依然都係果句,唔係唔俾佢學,只係呢個唔係最佳時機喇...
如果你個仔第時學咩都係天一半地一半,唔通你O地都想係咁.....佢O地有時連自己講完O野,叫佢O地解釋返,佢O地都話唔知點 ...

其實你唔駛太擔心...始終小朋友係hk大,睇電視、返學都會學到純正廣東話....我地都學左十幾年英文啦,又唔見有鬼佬口
唔好低估小朋友學習能力...佢地得嘅....

別墅

香港人憎鄉下話都講左好耐

我今年廿四...有位咁上下年紀既朋友....佢比其他人容易d考到入境處係因為佢識講潮州話

如果佢只係識鄉下話而乜都唔識當然唔好

但如果佢中英普通話日語法文都講得好
識多樣鄉下話唔覺得有乜咁大件事

翡翠宮

福建人?即係講閩南語?一定要學啊。。
同台灣人做生意好好用家!!可能比國語仲受添~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

福建人係講福建話,我62 99黎咗HK都30年啦,62仲耐,
因為佢黎搵食先, 但我62的廣東話咪仲衰過我99~!
佢地同我講廣東話, 62就成日聽唔明啦, 99就有時聽唔明,但佢唔敢同我講福建話, 因為我會' 吓吓吓?' 之後佢咪又要講多次~!@.@
但佢一同自己人講野就講福建話,一齊食飯都係咁,得我老公明,所以我話過C6佢地係唔係講我壞話呀!?但佢話唔係囉~所以而家佢地講野,我會問咩事,之後我C6會當面翻譯!
我們有時唔想比人知講咩,會講英文,正如醫院都係呀~有病人問的野,我們又唔知點答佢,阿頭立即會用英文叫我們點樣REJECT佢嫁,62 99咁做好難令我唔咁諗, 講講吓廣東話, 突然又講福建話~所以有咁諗都唔出奇!
算啦~你都唔好諗咁多啦,習慣好難改,總之耐咗你就無野嫁啦~

洋房

引用:
原帖由 chikkee 於 10-1-27 21:21 發表

我6299都係自稱來左香港30年的"空講"人,照樣去到邊都講鄉下話, 我覺得佢地唔尊重人,明知我唔識聽都照講, 我完全融入佢呢個家庭囉, 佢當然照樣同我個BB
講鄉下話, 咁都仲好D, 佢有時講唔鹹唔淡的廣東話我先驚,同BB 講" ...

係呀, 同我個 case 一樣, 成日一齊食飯時講鄉下話, 對住我 c6 問我 & 阿 B 既野又係用鄉下話 (我點知? 因為佢對地問完 c6, c6 問番我), 又唔係唔識講廣東話, 做乜係要講鄉下話先?

複式洋房

其實我唔知你地點解要插樓主,,
因為我6299係台山人,,成日係我面前講佢地D話
第一,我唔識聽
第2,佢地講廣東話的發音完全唔正
第3,我覺得佢地明知我唔明都係我面前講,,一D都冇理我感受,,因為就算講我是非我都唔識聽
第4,次次一開聲講野就好似野人咁,,丫b訓左成日比佢地嚇到札起身

第5,個仔唔係你地ge,,你地緊係吹下講下就算
到時真係講野唔正都唔關你地事ga啦

p.s. 我同我99關係唔差
但我係唔中意丫b咁早接觸台山話

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝你呀~希望會係咁啦~

原帖由 coco1234hk 於 10-1-29 12:48 發表

其實你唔駛太擔心...始終小朋友係hk大,睇電視、返學都會學到純正廣東話....我地都學左十幾年英文啦,又唔見有鬼佬口
唔好低估小朋友學習能力...佢地得嘅.... ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果係其他國家O既語言,我又真係唔介意佢學多樣,你話我歧視都好啦,始終可能我覺得大6太落後喇....追O左咁多年...都仲係咁....同埋自己唔鍾意.....
但我唔覺得識多樣語言會容易D考到入境.....我身邊有人係呢行....所以知.....唔關事....英文好反而仲著數D....

原帖由 toby1357 於 10-1-29 13:43 發表
香港人憎鄉下話都講左好耐

我今年廿四...有位咁上下年紀既朋友....佢比其他人容易d考到入境處係因為佢識講潮州話

如果佢只係識鄉下話而乜都唔識當然唔好

但如果佢中英普通話日語法文都講得好
識多樣鄉下話唔覺得 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我以前同你O既諗法都係一樣.....

原帖由 queen_sze 於 10-1-30 07:23 發表
福建人係講福建話,我62 99黎咗HK都30年啦,62仲耐,
因為佢黎搵食先, 但我62的廣東話咪仲衰過我99~!
佢地同我講廣東話, 62就成日聽唔明啦, 99就有時聽唔明,但佢唔敢同我講福建話, 因為我會' 吓吓吓?' 之後佢咪又要講多 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我同你絕對一樣呀.....有咩咪直接同我講lor...你搵我老公同我講完....我唔buy你o既....你搵邊個講都係一樣ga啦....
佢咁樣....我更加唔會信佢O地.....

原帖由 hellomiffy28 於 10-1-30 13:04 發表

係呀, 同我個 case 一樣, 成日一齊食飯時講鄉下話, 對住我 c6 問我 & 阿 B 既野又係用鄉下話 (我點知? 因為佢對地問完 c6, c6 問番我), 又唔係唔識講廣東話, 做乜係要講鄉下話先? ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

THANKS AR~
我同你O既諗法都係一樣~
其實係咪邊度鄉下O既人都一樣....
佢O地都係鍾意佢有佢O地講...你有你唔明??
又唔會理人感受O既呢~唉

原帖由 childs 於 10-1-30 13:36 發表
其實我唔知你地點解要插樓主,,
因為我6299係台山人,,成日係我面前講佢地D話
第一,我唔識聽
第2,佢地講廣東話的發音完全唔正
第3,我覺得佢地明知我唔明都係我面前講,,一D都冇理我感受,,因為就算講我是非我都唔識聽
第 ...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔會架, 我細個個陣跟阿婆多, 阿婆淨係同我講客家話, 我細細過D客家話好talk得架, 大左之後好少講, 不過我從少到大講野無問題架喎, 其實你唔需要太過擔心, 唔通你而家比阿仔聽得多英文, 學講野個陣都會唔清楚架咩, 如果真係有, 紏正佢囉。我個女都發唔到"雞"呢個音, 我都成日要糾正佢架。

我媽咪對住我同我個女都會講廣東話, 但係一對住我D長輩, 好似舅父之類個D, 佢地就會自然講左客家話, 我諗佢地係習慣左, 無心架, 不過我都同意其他媽咪講, 你都可以學下聽, 慢慢會明白, 咁你咪可以融入其中囉

原帖由 wy_yen 於 10-1-27 00:20 發表
唔係唔俾佢學....我只係唔想第時阿仔開始學講O野果時,會搞到佢講O野唔清楚喇~
同埋,你O地唔明GA喇....佢O地成日O係屋企講O野都好鬼嘈....好似鬧人咁GA.....所以先唔想阿仔第時變到佢O地咁.....
62又成日會突然因為D ...

首頁

尾頁

跳至