跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

原帖由 k7jmok 於 10-2-5 22:15 發表

我 BB 都係揀日子開刀, 不過早左 2 個星期 , 其實我都唔想咁早, 不過醫生話最好約 10 天, 早 10 天前後又冇乜好日子, 一係 30, 一係 27, 為左方便我老公請少 d 假咪27 law, 而且個肚再打 d 返工又危險, 我放前 0 ...

我突然生得,所以都係放前0後10. 我拎左假,過年後都開工喇. 有幾個月冇做過野,我諗返工後都要一段時間適應.

男爵府

原帖由 Yoio 於 10-2-5 23:03 發表
大家好~!!!

我覺得我個仔好少笑呀... >.<
不過條頸同腳就勁有力囉~
佢全人奶, 而家一餐都有8oz~ 不過係中細b, 而家12磅~

我仔仔個blog~ 大家交流下丫~
http://kaden-z.blogspot.com

或者facebook add我丫~ capri ...

我add左你喇

大宅

thanks~ :D

原帖由 macvn123 於 10-2-7 16:08 發表

我add左你喇

大宅

好叻呀~!!! 我係feed on demand... 但係佢日日demand都唔同, 夜晚有時一訓就7個鐘, 有時都係3個鐘 +_+

原帖由 jjcaptain 於 10-2-7 10:18 發表
你地好!

我個仔都係11月27日架....都幾食得6oz-6.5oz奶, 不過又唔係好大隻喎, 我想同佢轉奶粉.

好感恩, 佢個幾月時已戒夜奶.

大宅

你地有冇訓練bb自己訓?
我個仔除非食到好飽好飽, 如果唔係都要抱一輪要訓... 好辛苦呀~

近兩日仲好扭計... 日抖訓得好少......

男爵府

wyeth冷知識勳章

原帖由 macvn123 於 10-2-7 16:05 發表

我突然生得,所以都係放前0後10. 我拎左假,過年後都開工喇. 有幾個月冇做過野,我諗返工後都要一段時間適應.

我冇乜大假, 所以唔放到過左新年 lu, 留返平日同 BB 去打針或其他用, 放左咁耐, 真係唔願咁早起身返工 .

講開返工, 返到去出花紅雙糧, 花紅得返 1/3 個月人工, 扣左一大節 (傷心中 ), 冇返兩個月之麻洗唔洗扣咁多, 之前我都有返 9 個幾月 la

男爵府

wyeth冷知識勳章

原帖由 Yoio 於 10-2-7 18:59 發表
我個仔除非食到好飽好飽, 如果唔係都要抱一輪要訓... 好辛苦呀~

我 BB 食完之後落床一係自己玩, 一係 , 不過有時食到最後一餐落床後眼光光週圍望, 就會"暗"佢 Z z z law.

唔知你地小朋友係咪咁, 我果個除朝早 7 點幾睡醒唔一定會哭之外, 差不多次次都係睡醒就哭

大宅

原帖由 jjcaptain 於 10-2-7 10:18 發表
你地好!

我個仔都係11月27日架....都幾食得6oz-6.5oz奶, 不過又唔係好大隻喎, 我想同佢轉奶粉.

好感恩, 佢個幾月時已戒夜奶.

hello, 你好! 又多一個1127仔仔啦 (我發覺1127都幾多仔仔喎!)

嘩, 係喎, 都幾食得喎! 我o個個都係架, 開幾多食幾多, 但係我唔敢俾咁多佢食, 我怕食多太多 (因為我唔想佢變肥仔呀..haha) 而家都係keep住160-180ml, 3個半鐘.
咁你呀b幾點最後一餐至到幾點呀? 我last feed約11:00-12:00, 至到頂多到係5:30pm, 每日都好準時5:30就喊食, 想訓練佢到6-7am都唔得..唉

大宅

基本上我地係實行佢一喊幾聲就抱, 雖然好多人話咁會寵壞而且會湊得好辛苦, 但一來我忍唔住佢喊到上氣唔接下氣, 二來我睇書話bb係好缺乏安全感,如果成日喊都冇人理, 佢會覺得呢個世界佢無助, 大個會唔信任人, 三來算啦, 有得抱時就抱啦, 第時大個你想抱都冇得抱呀!
所以佢好少會自己訓, 不過都感恩佢通常都係噯一陣好快就訓咗, 不過又係只限食奶粉個餐, 如果食人奶, ee哦哦好耐都唔訓! 所以我好佩服你餵到全人奶, bb仲可以試過訓到7個鐘, 好叻呀!

大宅

原帖由 k7jmok 於 10-2-7 22:18 發表

我 BB 食完之後落床一係自己玩, 一係 , 不過有時食到最後一餐落床後眼光光週圍望, 就會"暗"佢 Z z z law.

唔知你地小朋友係咪咁, 我果個除朝早 7 點幾睡醒唔一定會哭之外, 差不多次次都係睡醒就哭:igiv ...

一時時啦, 10次有7次都係訓醒就喊, 我諗bb遲d大個d會好d卦?

複式洋房

有呀! 一開始就要佢自己瞓, 頭幾次要辛苦d, 因為要忍心一點, 喊幾次就ok. 傱小培養會比較易, 大個d先訓練會喊好耐好扭計.

大宅

原帖由 Popo^^ 於 10-2-9 18:29 發表

基本上我地係實行佢一喊幾聲就抱, 雖然好多人話咁會寵壞而且會湊得好辛苦, 但一來我忍唔住佢喊到上氣唔接下氣, 二來我睇書話bb係好缺乏安全感,如果成日喊都冇人理, 佢會覺得呢個世界佢無助, 大個會唔信任人, 三來 ...

我都係... 因為都聽過"缺乏安全感"呢個講法, 不過有時真係好辛苦...

7個鐘... 得幾晚係咁 >< 呢幾日又變返3個鐘... 唉...不過算啦, 唔算太辛苦...

大宅

你BB好叻呀~~! 羨慕!

原帖由 jjcaptain 於 10-2-9 21:42 發表
有呀! 一開始就要佢自己瞓, 頭幾次要辛苦d, 因為要忍心一點, 喊幾次就ok. 傱小培養會比較易, 大個d先訓練會喊好耐好扭計.

大宅

我BB 10次有9次囉...

原帖由 Popo^^ 於 10-2-9 18:31 發表

一時時啦, 10次有7次都係訓醒就喊, 我諗bb遲d大個d會好d卦?

大宅

大家好, 我家二少都係1127bb丫...
飲奶粉..不過佢每日飲5-6餐...但總有2-3餐會吐奶..有時仲吐得好勁添..唔知你地個bb有無咁既情況呢??

複式洋房

好媽媽勳章

我囡囡都係11月27日出世

男爵府

我都想開始訓練bb自己瞓覺,但佢習慣左食住奶咀瞓,尋晚唔俾佢食就喊...c6開頭話支持我,點知聽到bb喊就投晒降,結果我又要俾返奶咀佢食先瞓到

日頭bb又唔願自己瞓,一定要抱先得.呢排仲要唔肯打橫抱,要好似樹熊咁趴起個心口度先肯瞓,結果我成個下午都係坐起梳化陪佢瞓,乜都做唔到.

各位1127媽媽,可以起facebook add我: [email protected]一齊交流下

大宅

有呀... 直情好似瀑布咁...
我估佢係有肚風, 所以我今日俾左去肚風水佢飲~

原帖由 markluk 於 10-2-10 14:54 發表
飲奶粉..不過佢每日飲5-6餐...但總有2-3餐會吐奶..有時仲吐得好勁添..唔知你地個bb有無咁既情況呢??

男爵府

原帖由 markluk 於 10-2-10 14:54 發表

我bb一日6餐(仲未戒到夜奶,每晚定時定候叫醒我),成日都會回奶,有時一少啖,有時一大啖. 我已經起食奶前先同佢換片,但都控制唔到佢回奶既情況,搞到成日要換衫,好煩呢.

大宅

點解你地個個都咁好... 5-6餐? 我而家仲係8-9餐... 都冇乜自己時間

原帖由 macvn123 於 10-2-10 17:00 發表

我bb一日6餐(仲未戒到夜奶,每晚定時定候叫醒我),成日都會回奶,有時一少啖,有時一大啖. 我已經起食奶前先同佢換片,但都控制唔到佢回奶既情況,搞到成日要換衫,好煩呢. ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至