自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

d粒粒咁怏無晒?

原帖由 277177 於 10-3-24 11:57 發表
我無比工人睇中醫 wor, 只係睇西醫. 我工人一個星期就好, 未好之前都一直戒口.

禁止訪問

伯爵府

我c6都係遲睇醫生..但係佢冇你咁好彩咁快冇事已經痛咗兩個幾月啦中西醫都睇過..西醫話係d後遺症神經痛..而中醫就話係d熱毒...食咗好多止痛藥唔係普通嗰d都係唔得而家有個退休中醫同佢用唔知係乜野嚟同佢通脈同埋按摩佢話真係好咗d但都仲有痛喎
原帖由 mercy_mama 於 10-3-24 11:26 發表
我0個時遲去睇醫生,由心口向右手方向生, 到睇醫生時已經到左手"加拿大",都係用咗3星期唔到就好晒.仲無後遺症.

係生蛇我時候,食多D有營養的食物,最重要係多休息,唔夠休息會好慢先好,唔好太熱,保持體溫唔好咁高. ...

複式洋房

好媽媽勳章

生蛇正解

原帖由 JLRLCH 於 10-3-23 14:26 發表
聽人講生蛇係行衰運,係咪真?

因為成年人多數會有後遺症(神經痛),輕則幾個月,重則幾年,所以怎會不算行衰運……

原帖由 antique 於 10-3-23 14:34 發表
只不過係皮膚病黎 ja ma, 同抵抗力有關, 同行運無關。

流感都係病, 咁而家咪有好多人行緊衰運?

其實是水痘病毒平日會匿藏在神經裡,抵抗力差時會發作,令免疫系統有反應的東西會在神經線末端排出,導致自身免疫系統打自己的神經線末端,導致神經末端發炎;神經末端發炎時會導致附近的組織出現病徵,如水泡。事實上身體任何地方,只要是有神經線末端的都會生蛇……

進步就會快樂。

禁止發言

首頁

尾頁

跳至