自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sharonwing_17 於 10-3-23 18:14 發表

唉我99又係呀
成日對住囡囡講粗口
我開頭唔知...
點知有一日..我比我個囡用粗口鬧
我即刻教囡囡唔好講
我99話好得意喎...都痴線既..

激死我喇.
呀囡日日都要扭食呢樣個樣..
不過次次都係扭我99嫁咋..
99開頭唔俾..之後呀囡就又喊又大叫..
99就會俾佢嫁喇..
岩岩我鬧佢叫佢唔好再叫..
99又話我做咩咁炆wo..唉..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lovejy 於 10-3-23 18:21 發表

激死我喇.
呀囡日日都要扭食呢樣個樣..
不過次次都係扭我99嫁咋..
99開頭唔俾..之後呀囡就又喊又大叫..
99就會俾佢嫁喇..
岩岩我鬧佢叫佢唔好再叫..
99又話我做咩咁炆wo..唉.. ...

我99都係咁
仲要加多句 食下朱古力會死嫁咩...
我囡囡之前病到就快死咁 咳到嘔 我99都係咁比佢食
直係激到我想死 我都想阻止 但佢鎖住道門唔比我入...
嬲到我幾日都唁再帶囡囡比佢見

公爵府

原帖由 sharonwing_17 於 10-3-23 18:26 發表

我99都係咁
仲要加多句 食下朱古力會死嫁咩...
我囡囡之前病到就快死咁 咳到嘔 我99都係咁比佢食
直係激到我想死 我都想阻止 但佢鎖住道門唔比我入...
嬲到我幾日都唁再帶囡囡比佢見 ...

99話廢事佢係咁喊係咁嘈會嘈到我wo..
救命..成日咁就佢..

公爵府

呀囡而家成日話我唔要你喇..
你成日蝦我ge..
唔要你呀..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lovejy 於 10-3-23 18:32 發表
呀囡而家成日話我唔要你喇..
你成日蝦我ge..
唔要你呀..

我個囡都有咁講過
跟住我等佢訓左個時喊左出黎...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

老公嗰到就同佢傾下
而老人家就....哈哈邊個出口就死邊個
當年我唔記得呀仔百厭D咩KA,我要佢道歉,點知6299做"炸兩"WO
就咁比我剷到佢地上天花
我話我而家唔教係咪等第時要個老弄拉番自己個仔,係既我就由得佢
佢地即收聲呀
我媽都係KA,我即時呀媽都話埋,我教仔你地唔好出聲,唔係唔比你地見
所以呀仔一有咩做錯既佢地無一個夠膽出聲
但比零食嗰D就.......我唔夠佢地黎.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kellyly 於 10-3-23 18:38 發表
老公嗰到就同佢傾下
而老人家就....哈哈邊個出口就死邊個
當年我唔記得呀仔百厭D咩KA,我要佢道歉,點知6299做"炸兩"WO
就咁比我剷到佢地上天花
我話我而家唔教係咪等第時要個老弄拉番自己個仔,係既我就由得佢
佢地即 ...

做得好

大宅

好媽媽勳章

樓主你要堅持啊,唔好理其他人點講,
我果個又係甘,我大囡而家就黎2year,一唔開心就大叫發脾氣,我都常日罰佢企同埋鬧佢咖,(有時佢做d好危險既野我仲會打)
初時個個都話我太惡,不過而家見到少少成效之後,大家都支持我,
細路係要教

公爵府

原帖由 sharonwing_17 於 10-3-23 18:35 發表

我個囡都有咁講過
跟住我等佢訓左個時喊左出黎...

我唔係唔開心而想喊.
係太谷氣..

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 1985.com 於 23/3/2010 18:50 發表
樓主你要堅持啊,唔好理其他人點講,
我果個又係甘,我大囡而家就黎2year,一唔開心就大叫發脾氣,我都常日罰佢企同埋鬧佢咖,(有時佢做d好危險既野我仲會打)
初時個個都話我太惡,不過而家見到少少成效之後,大家都支持我,
...

係呀,你要堅持呀
而家99佢地都話我仔乖KA
佢仲話佢個外孫女惡教又博咀無禮貌唔聽人講KA
佢只係大我仔差唔多2歲

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

外人睇到d小朋友乖,
但就唔睇到背後教果個付出係幾咁多,
唔理得佢地咁多,
只要係以bible為根基,
堅持自己教育方向就是了.....

" 愛是恆久忍耐 , 又有恩慈. 愛是不嫉妒, 愛是不自誇, 不張狂, 不作害羞的事, 不求自己的益處, 不輕易發怒, 不計算人的惡, 不喜歡不義, 只喜歡真理, 凡事包容, 凡事相信, 凡事盼望, 凡事忍耐, 愛是永不止息"

子爵府

千萬不要打小朋友,
一來不是教育的方法,
二來可能會觸犯刑事.

原帖由 心抱 於 10-3-23 15:59 發表
我咪又係,個囡超級百厭,吾怕打吾怕鬧
次次罰親佢就緊有d人就出黎話
"乖乖,過黎我度"
激死我,好在果d係娘家既人,我可以鬧返佢地阻我教囡,如果係夫家既人,我din左都似 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 豬豬包 於 10-3-23 20:35 發表
我咪一樣, 成日比99單單打打話我呢樣又唔比得個仔食(無益的食物), 電視又唔比個仔睇(只係唔成日睇啫), 打下機又話唔得....罰下個仔都要即刻扮好人攬我個仔, 同我個仔做完d我唔比做的事, 仲教我仔講大話唔好話我知!!
...

我有個屋企人仲好笑 佢阻止我鬧個囡
我話我教緊囡佢唔好係到嘈 受又唔係你受
佢景然話....你生既未=我生既
我當堂o左嘴都忘記要鬧乜了

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 豬豬包 於 10-3-23 20:50 發表
既然係咁, 你叫佢SHARE返你個囡的所有開支啦!! 咁都唔錯喎!!

非常既好主意!!!嘻嘻~
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 LilianLegend 於 10-3-23 19:23 發表
外人睇到d小朋友乖,
但就唔睇到背後教果個付出係幾咁多,
唔理得佢地咁多,
只要係以bible為根基,
堅持自己教育方向就是了.....

" 愛是恆久忍耐 , 又有恩慈. 愛是不嫉妒, 愛是不自誇, 不張狂, 不作害羞的事, 不求自己 ...
agree~我個人好唔主張打小朋友,我仔出世5年幾,我都無打過佢,因為我覺得教有好多方法,但打一定係最壞同最後既選擇,我選擇左,係佢做得岩時讚,呢個方法我都係係bk育兒果度睇番黎,試係我仔身上好work,佢會為左想我讚佢而做更多乖既野,佢百厭時,因為我平時少鬧,所以我一鬧佢就已經好驚,唔會再做,佢又肯聽我講道理,所以唔需要去到打呢個地步~

複式洋房

我老豆同阿媽直頭係個仔面前話我乜都管住個仔, 佢第時唔會叻, 佢惡死同亂發皮氣就係因為我鬧佢, 所以學咗我咗惡。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 豬豬包 於 10-3-23 20:50 發表
既然係咁, 你叫佢SHARE返你個囡的所有開支啦!! 咁都唔錯喎!!

都好喎 下次佢夠膽再咁講 我就叫佢出一半囡囡既開支

首頁

尾頁

跳至