論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 咕怪媽媽 於 10-4-15 19:43 發表
亞姐姐, 法例只係要我比 free passage 你返屋企, 無規定一定要坐飛機喎. 我有個相熟的船家, 佢話可以幫我安全送你返歸, 一個仙唔使你出. 你諗掂幾時走就通知我啦! ...

我個工人只係做左5個月, 就話要返印尼, 大那那成張機票送比佢真係好唔低, 工人如果做足兩年就話啫, 做幾個月就話要送佢地返鄉, 佢地當黎香港玩,
係唔係真係可以坐船呀 有無人試過呀????

請問有邊間平d機票, 今日問左專業坐加魯達都要成 2150+ tax= 24xx.
根據個工人地址係: Malang要係耶加達再轉機

洋房

原帖由 咕怪媽媽 於 10-4-15 19:43 發表
亞姐姐, 法例只係要我比 free passage 你返屋企, 無規定一定要坐飛機喎. 我有個相熟的船家, 佢話可以幫我安全送你返歸, 一個仙唔使你出. 你諗掂幾時走就通知我啦! ...

Hahaha..係咪真架?! 係就真係要搵你個相熟船家幫吓手嘞, 最好搵隻"紙船"送佢扯添呀...

等待驗證會員

你個做左5個月都好呀,,我個做左2個月呀..唉

大宅

hashtag影視迷勳章

www.airasia.com

香港去吉隆坡去棉蘭 (melang, 係咪即係棉蘭?)

5月10日:
hkd4xx+hkd2xx+tax, 你自己再check下...

願BB身體健康

別墅

labour law只話僱主要買機票送工人走,以錢代票要雙方同意才行,僱主堅持買票並無犯法,比我會在last day同工人講:「我巳按法例買了機票,你不肯簽收即是你自己放棄權益,等如我提供飯餸,你唔食係你自己個人問題,法例無規定僱主因此要比錢你的。」用cam拍低成個過程,如果佢都唔肯簽,就同佢去到勞工處先一次過搞,連其他錢都唔好比佢著,萬一佢玩嘢唔肯走,就報警。

唔可以因為工人串就買佢怕,如果我哋就範,開壞個頭,個個工人都用呢招賺多筆機票錢,只會助長他們博抄的劣行。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

好工人就話益下佢, 極品工人一定要企硬, 總之按勞工法例比左回程機票就算. 你有冇問下勞工處如果雙方同意可以用錢代替機票, 如果僱主唔同意用錢代替機票的話, 工人唔收機票係咪唔關僱主的事而係工人的問題?

洋房

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-4-16 13:11 發表
好工人就話益下佢, 極品工人一定要企硬, 總之按勞工法例比左回程機票就算. 你有冇問下勞工處如果雙方同意可以用錢代替機票, 如果僱主唔同意用錢代替機票的話, 工人唔收機票係咪唔關僱主的事而係工人的問題? ...

今日再打去勞工處問清楚, 如果雙方都企硬, 一個話要俾機票, 一個話要錢的話, 最終就係排期上勞資法庭排解, 但係要預左花時間上庭囉.

我亦都決定左等老公下星期二出差返黎後即刻炒佢, 唔會等到佢last day. 因為賤人自己辭職, 所以到時我炒佢係唔需要再補一個月通知金, 剩係計番餘下日數既人工俾佢就得嘞! 貼錢送瘟神, 我哋呢個香港僱主真係好無奈..

首頁

尾頁

跳至