自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢有時間休息架,就係上晝放學后搭校車去另一間幼稚園果陣,係車上恰一恰囉.
原帖由 jj7723 於 10-4-21 23:36 發表

點解d亞媽咁癲架, 要個小朋友返2間學校, 唔比佢地休息?

我識有2個都係咁. 一個住我個層, 婆婆個女住九龍, 婆婆每日要由葵涌去九龍帶個孫女上午返一間幼稚園, 下午又要返另一間, 聽佢婆婆講, 佢個女超級緊張, 暑假 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 wysz 於 10-4-21 23:51 發表
因為書入面話小朋友6歲前學野都會好快好驚人,咁佢又想佢個女變超人,所以咪係咁谷佢囉~

長期休息唔夠~我相信吸收能力同身體一定差左LO

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 wysz 於 10-4-21 23:54 發表
佢有時間休息架,就係上晝放學后搭校車去另一間幼稚園果陣,係車上恰一恰囉.

仲要功課都要比人做多一份~真係辛苦個小朋友~

別墅

醒目開學勳章

原帖由 wysz 於 10-4-21 23:19 發表
其實係姑9平時返工要輪班,而佢老公長期係大6做生意,所以佢覺得無咩時間陪個女,又唔想個女對住兩個工人,所以將佢D時間排到好滿,連喘息嘅時間都有限.同埋佢個女衣家K2真係學緊小學4,5年班嘅野(姑9自己講,但姑9覺得好開 ...

咁我又小小唔明, 返兩間幼稚園, 最多將幼稚園程度的東西重覆學兩次, 而佢自己同先生又唔得閒自己教, 有乜可能會學到四五年級o既o野
(我信有幼稚園程度小朋友學初小甚至高小的程度, 不過一般係家長自己本身按小朋友興趣同能力係屋企教, 而唔會係返兩間幼稚園而會識小四五o既o野囉)
而且返學都佔據晒佢整日o既時間, 又點會發揮到小朋友o既專長/潛能呢 ?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sfll 於 10-4-20 22:39 發表
小朋友出咗聲啦, 警鐘已響!

非常同意!!我聽到都覺得心痛~~個小朋友一定好大壓力...好可憐...
我都聽過有人比小朋友番兩間幼稚園,,,佢甘岩兩間都算最好既幼稚園收左佢...佢屋企人就同佢報曬...不過其實果兩間都係隔離姐...但我覺得個小朋友會好辛苦...唔夠訓...中間得一個鐘食野...nap下都唔得,,,, 甘趕大人都癲啦...何況小朋友...

男爵府

我無小朋友, 但見好多身邊親戚朋友既小朋友真係好慘, 真係星期一至星期日都要學野 or 補習...等等.

我覺得小朋友既童年應該係要開心快樂, 有時我諗好彩我唔係而家 le 個年代既小朋友同埋我阿媽無迫我去學 le 樣個樣.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

樓主,
不思進取果個係妳姑9,
佢個女應該唔瞓覺去學大學level既野,
唔食飯去讀埋master,
唔沖涼去完成埋博士學位....
佢個女而家因為阿媽既不思進取,
做唔到豬優生......

複式洋房

我都有朋友安排個女讀兩間幼稚園,
早上返國際學校,
下午返一般學校,
平日好多野學..........
我起初知道都好驚訝~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

虐待兒童

大宅

虐待兒童

大宅

虐待兒童

大宅

虐待兒童

大宅

虐待兒童

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

楼主姑9好誇張,小朋友甘好可憐,系有天分既吾洗迫都会o力~!以前d人都無学尼学路架la,o米又系甘多偉人~
小朋友開心就自然有心機学習,快楽既童年好重要,想起自己細個周末時比老豆困向書房温書,d表弟妹就向花園玩,距地既嬉戯声傳到我耳中真系好吾開心(吾系有test or exam,好地地要人温成日書,我小学成績ok,精英班架)…次次我都一路温一路哭,嬲到老豆死…
如果我好似楼主姑9甘,我c6一定“連”死我,楼主李系正常架~吾正常既系姑9~!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都有咁既同事(返兩間幼稚園+課外活動),人地覺得個仔得,無問題,大家唔同理念啫。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

其實, 依家依會社會景氣真係好多媽咪都係咁, 真係好恐怖, 無錯有o的真係迫得好叻, 但係讀書好漫長, 唔需要咁囉, 媽咪們唔好成日拿自己的小朋友向人眩耀有幾叻, 攪到讀書
o的壓力真係大到不得了...

複式洋房

未識行就返學....太痴線喇.... 聽到都肉赤呀, 我無俾2個細路讀nursery就係覺得佢地仲咁細, 況且又有我爸+工人湊, 更加無必要返. 無助既感覺會令小朋友無安全感, 影響性格發展~

原帖由 wysz 於 10-4-21 23:19 發表
其實係姑9平時返工要輪班,而佢老公長期係大6做生意,所以佢覺得無咩時間陪個女,又唔想個女對住兩個工人,所以將佢D時間排到好滿,連喘息嘅時間都有限.同埋佢個女衣家K2真係學緊小學4,5年班嘅野(姑9自己講,但姑9覺得好開 ...

大宅

好媽媽勳章

其實我覺得你姑奶真係變態,佢返2間幼稚園~真係連休息既時間都冇,佢返2間學既野又係一樣程度,咁返黎做咩呢?
個囡又辛苦~~課外活動2,3樣就ok~但都要俾時間個女休息同埋玩,小朋友童年好緊要~~~佢唔開心,長期落去大個真係會反佢父母......
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

大宅

因為佢自己係出面幫佢報補習班,數學科嘅推理題,足足小四程度,佢同佢工人姐姐諗左成晚先諗到,第2日我地上去佢度玩,佢仲比我地睇,問我地知唔知點解,真係變態架.
原帖由 早教媽媽 於 10-4-22 00:04 發表

咁我又小小唔明, 返兩間幼稚園, 最多將幼稚園程度的東西重覆學兩次, 而佢自己同先生又唔得閒自己教, 有乜可能會學到四五年級o既o野
(我信有幼稚園程度小朋友學初小甚至高小的程度, 不過一般係家長自己本身按小朋友 ...

伯爵府

畀面勳章

哈哈, 我估我都係不思進取型~
我認為幼稚園階段的小朋友, 唔駛迫到咁緊要, 當然, k3要佢地開始面對小一有可能面對既野, 對佢地係好事 , 因為小一突然的功課默書測驗考試, 真的可能會好辛苦, 之不過, 都唔駛返2間幼稚園 + 學n咁多樣野呀
我覺得小朋友咁細個, 係要比佢自己發揮下自己, 同埋走走跳跳玩多d, 個人開心d, 做咩事都醒神d啦...要讀書温習, 未來十幾廿年要做, 何需急於一時...

首頁

尾頁

跳至