跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 blackypurin 於 10-5-6 09:42 發表
我份工又唔算好忙, 不過通常都7pm先走, 但我而家暫時都係打算請ee湊b, 所以第時一定要6pm就走, 希望老細唔會詐型啦

本來想報mba, 但剛有咗無報到, 要遲d讀mba, 但我諗bb頭兩歲都唔得閒讀, 我未生c6又已 ...

唔係屋企人幫手湊b, 其實都好難仲可以讀到書, 一o黎你日日都已經要sharp leave番去湊b做housework, 日日都鬼咁忙, 到呀b大o的去到歲幾, 你就要開始教佢o野, 講真真係好難摷到時間出o黎溫書, 依家我個女見到我攞野出o黎溫, 佢都會同我講你唔好溫書啦, 同我玩啦~ 所以如果我要做功課溫書o個o的一係就擺佢o係我99度過夜, 一係就帶佢去我o的frd度, 等o的細o既一齊玩~ 真係好難嫁, 如果你係請工人就會好o的~

大宅

原帖由 Wing_gniW 於 10-5-6 09:24 發表

你坐月期間都要番去考試?? 好辛苦o者~又要溫書又要湊BB, 之後仲需唔需要再take course??

我番埋6-7月學,8月頭exam之後就可以grad啦! 我計好晒時間考完試先生BB!

希望你8月尾考完試可以好好休息下+坐月, ...

如果好似上胎咁坐月o既方式, 其實應該一o的都唔辛苦, 上胎我o係我ma度坐月, 超得閒, 淨係湊b, 餵奶換片, 跟住就係狂上網玩~
今胎雖然o係自己屋企坐月, 但係大女放學就會番我99度, 應該夜晚先番o黎, 我grandma就會好似上胎咁上o黎陪我坐月, 咁我最多都係做下家務, 之後同我grandma share一齊湊細b, 唔上網o既話應該好夠時間溫書嫁~

複式洋房

原帖由 koala小寶寶 於 6-5-2010 13:53 發表

如果好似上胎咁坐月o既方式, 其實應該一o的都唔辛苦, 上胎我o係我ma度坐月, 超得閒, 淨係湊b, 餵奶換片, 跟住就係狂上網玩~
今胎雖然o係自己屋企坐月, 但係大女放學就會番我99度, 應該夜晚先番o黎, 我grandma就會 ...

如果bb出左世,我會好心散,淨係掛住陪佢玩而溫唔入腦o架!連你大女都叫你唔好溫書陪佢玩...真係心都軟~heehee

大宅

真係好敬佩大家d上進心,我離開讀書巳好遠,日後bb讀書,先一齊再學過...哈哈 !!

原帖由 Wing_gniW 於 10-5-6 14:04 發表

如果bb出左世,我會好心散,淨係掛住陪佢玩而溫唔入腦o架!連你大女都叫你唔好溫書陪佢玩...真係心都軟~heehee

大宅

你哋真係好勁, 我自從生咗大囝之後, 已經放棄咗讀書既念頭, 講真, 我連陪佢既時間都唔夠, 依家多埋細佬, 或者, 等佢哋大d先諗

我份工都ok, 老師好易話為, 佢仲要成日出trip, 但係都幾多嘢做, 平均7pm放工 (因為要趕最尾一班村巴)

大宅

原帖由 Wing_gniW 於 10-5-6 14:04 發表

哈哈, 都係嫁, 所以如果我盡量都o係wkday夜晚溫書, 擺佢o係99度訓, wkend就會同佢去玩囉~
好彩上個semo個科冇肥到咋, 上次exam前一日係我女生日, 我地仲要同佢去左disneyland玩足1日, 第2日又同佢番學放學~ 先出去溫陣書, 夜晚就去考試喇~

大宅

原帖由 Cheukmum 於 10-5-6 16:07 發表
你哋真係好勁, 我自從生咗大囝之後, 已經放棄咗讀書既念頭, 講真, 我連陪佢既時間都唔夠, 依家多埋細佬, 或者, 等佢哋大d先諗

我份工都ok, 老師好易話為, 佢仲要成日出trip, 但係都幾多嘢做, 平均7pm放工 (因為要趕 ...

勁乜鬼丫, 如果細時生性o的讀飽書先出o黎做野就唔洗依家先o黎讀啦, 我依家都只係讀個dip左, 都冇諗住讀埋個degree, 有咁o既心機,時間 都唔捨得俾o個舊錢出o黎啦~ 讀個top upo既都成9萬蚊, 留番俾2個細o既用好過啦~

大宅

今晚我好唔開心呀, 前因我唔多講啦, 淨係講尾o個o的, 我老細今晚俾o西說話我聽囉, 佢話公司對你已經好好嫁喇, 出面o的公司如果知你有左, 一定對你唔好, 但係呢度唔係喎, 你有左都仲有得加人工, 係, 公司係唔炒得你, 但係其實你知唔知你依家好好蝦嫁, 如果要o既話, 公司整到你自己走都仲得啦, 公司已經好對你好好喇啦......

點解ot係老馮? 點解要咁樣俾說話我聽, 唔炒得我但係咁樣恐嚇我就叫好好?? 我真係好嬲囉~
我今晚做到成點鐘先走呀~ 仲想我點呀~ 點解o的老細個個都咁冇人性嫁~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 koala小寶寶 於 10-5-7 02:13 發表
今晚我好唔開心呀, 前因我唔多講啦, 淨係講尾o個o的, 我老細今晚俾o西說話我聽囉, 佢話公司對你已經好好嫁喇, 出面o的公司如果知你有左, 一定對你唔好, 但係呢度唔係喎, 你有左都仲有得加人工, 係, 公司係唔炒得你, ...

嘩, 成點鐘? 要小心身體呀! 不過之前project趕, 我都試過做到2am, 但係work at home.

唉, 不過大部份hk老細都係咁啦, 雖然我老細so far無咩, 不過某程度可能係因為我有咗都如常做嘢, 又好少請假, 我c6成日話我, 有咗就準時放工, 得閒請吓病假休息啦! 好似大肚真係大晒咁...

跟住來緊生完無耐我預計會有個好短嘅biz trip, 我係咁意問吓如果我travel兩日佢頂唔頂到, 佢第一句已經話梗係reject唔去啦, 你公司都明啦, blablabla, 好似有bb可以打橫行咁... 係, 呢個trip的確唔係好important, 如果我餵緊人奶, 我諗我真係會reject, 但呢個可以reject, 都唔可以個個reject o架嘛, 但c6好似覺得, 我一年內reject唔出trip係天經地義咁...

唉, 成日夾喺中間好慘, c6一方面又成日話我, 使咩理公司, 但另一方面, 公司唔係無咗你會死o架嘛, 呢樣唔做嗰樣唔做, 真係搏炒咩

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 koala小寶寶 於 10-5-7 02:13 發表
今晚我好唔開心呀, 前因我唔多講啦, 淨係講尾o個o的, 我老細今晚俾o西說話我聽囉, 佢話公司對你已經好好嫁喇, 出面o的公司如果知你有左, 一定對你唔好, 但係呢度唔係喎, 你有左都仲有得加人工, 係, 公司係唔炒得你, ...

下次你老細咁講, 錄佢音去平機會投訴佢

複式洋房

原帖由 koala小寶寶 於 7-5-2010 01:57 發表

哈哈, 都係嫁, 所以如果我盡量都o係wkday夜晚溫書, 擺佢o係99度訓, wkend就會同佢去玩囉~
好彩上個semo個科冇肥到咋, 上次exam前一日係我女生日, 我地仲要同佢去左disneyland玩足1日, 第2日又同佢番學放學~ 先出 ...

我都好怕要retake...唔想extend呀!個肚又越來越大,騰出騰入去番工番學都幾辛苦!好想快快脆讀完佢!其實仲想讀埋MBA,不過好似你咁講,又要俾大筆錢出黎,又要兼顧家庭/工作/學業,要有D取捨先得嚕~

複式洋房

原帖由 koala小寶寶 於 7-5-2010 02:13 發表

下....成點鐘先可以收工? 基本上唔係孕婦,一個普通OL都唔應該OT到咁夜啦,夜收工又危險,第2朝又要番工,邊有精神呢~公司有無compensation leave俾番你?

雖然大肚唔係大晒,但體力+精神真係無平常人咁好,佢地唔體諒都算啦,何必仲要俾說話人地聽...好唔應該呀!如果D同事有左BB的話,我自己都會盡力去幫助+配合!
我覺得有左BB同加人工都無關係,加人工睇個人表現+公司業績架o麻,如果因為大肚而唔加就係歧視啦!

Anyway~唔好太唔開心,盡左本份,佢要鬧你就當佢耳邊風,搵個人呻下(或者上黎呻),佢要炒你,你都可以打去勞工處問下呢d情況有無賠償,唔好動氣呀!

複式洋房

好媽媽勳章

政府唔係有規定一個成年人每星期唔可以做多過幾多小時架咩?你ot到咁夜好傷身的..你小心身體呀.知唔知呀..
你叫你老板行出去睇下,好多公司都好體諒員工的,唔係only得佢一個咁仁慈,佢都癲癲地的..唔好理佢.笑一個..

大宅

原帖由 Wing_gniW 於 10-5-7 10:36 發表

我都好怕要retake...唔想extend呀!個肚又越來越大,騰出騰入去番工番學都幾辛苦!好想快快脆讀完佢!其實仲想讀埋MBA,不過好似你咁講,又要俾大筆錢出黎,又要兼顧家庭/工作/學業,要有D取捨先得嚕~ ...

degree同mbao個筆錢都係好甘嫁, 不過我覺得又要睇下你份工係咪好需要你攞多張certo黎保住/再升職加人工啦~ 如果係o既都冇計, 我就唔會再讀落去嫁喇, 因為我對人工o既要求比較低, 千其唔好升我, 我呢o的人0事業心, 淨係想放工就番屋企同d女玩, 湊下女~ 想唔做自己湊又唔得, 因為我99專登退休幫我湊女, 唉...

大宅

原帖由 blackypurin 於 10-5-7 09:47 發表

下次你老細咁講, 錄佢音去平機會投訴佢

唔洗嫁, 我老公話唔洗錄音已經可以去勞工處, 平機會告佢啦~ 佢仲好笑, 叫我直頭玩大佢~ 扮云call 白車, 跟住佢幫我做埋套大龍鳳
不過我又覺得唔洗去得太盡住o既, 雖然我唔打算o係呢間公司再做落去..

大宅

原帖由 維他檸檬茶 於 10-5-7 11:52 發表
政府唔係有規定一個成年人每星期唔可以做多過幾多小時架咩?你ot到咁夜好傷身的..你小心身體呀.知唔知呀..
你叫你老板行出去睇下,好多公司都好體諒員工的,唔係only得佢一個咁仁慈,佢都癲癲地的..唔好理佢.笑一個..

...

係呀, 我老公話佢以前問過勞工處一日唔多過10hr嫁~~ 雖然有ot錢補番但唔係大o西...
我老細唔知係咪今朝睇過我張timecard, 見到我琴日o到咁夜, 所以今朝send msg俾我同耍冧, 我心諗你省o的啦~ 扮Qo西o野~ :;pppp:

複式洋房

好媽媽勳章

咁似我老公會講的說話架..hehe!!
叫我直頭玩大佢~ 扮云call 白車, 跟住佢幫我做埋套大龍鳳

男爵府

吓.....做到成點, 正常人都辛苦la, 可況大住個肚, 第二日仲要返工wor !!! 你老細仲要講到自己好好咁:-x 出邊唔係間間公司都好似佢咁lor, 至少我公司無咁. 照有加人工, 花紅照有出. 雖然無特別優待d 乜, 但我覺得我已做好自己本份. 就算檢查我都係請半日假, 私家仲等登安排星期六可以唔使請假!!! 梗加無請過病假!!! 係準時返工放工.

你要小心身體, 爭取時間休息呀~~~唔好為d 無謂人唔開心!!!

複式洋房

我依家平均收七點啦, 返到屋企都八點架啦, 晨早六點半又要起身, 成日都唔夠訓。工作環境又惡劣,沙塵滾滾,唔係掘地就係D貨車喺度噴氣,公司仲要強迫我放工參與工餘活動...唉...我諗住生完就會搵過第二份工,趁仲放梗產假去interview。

大宅

原帖由 tiger8mama 於 10-5-9 00:00 發表
我依家平均收七點啦, 返到屋企都八點架啦, 晨早六點半又要起身, 成日都唔夠訓。工作環境又惡劣,沙塵滾滾,唔係掘地就係D貨車喺度噴氣,公司仲要強迫我放工參與工餘活動...唉...我諗住生完就會搵過第二份工,趁仲放梗產假去i ...

你o係貨櫃碼頭度做??

首頁

尾頁

跳至