自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

有得轉話題都好呀!我朋友仲要次次笑笑口咁寸我,我成日諗住識咗1X年算啦!我真係就快頂佢唔順.

原帖由 Vincent913 於 10-5-19 22:08 發表
我都有咁既女性friend,30幾歲人仲要連拖都唔知拍過未,同我講湊仔經,當然以佢聽番嚟唔多正確既智識同我地交流,通常呢個時候唔再同佢傾湊仔話題,會轉換第二個話題囉! ...

男爵府

原帖由 牛精仔 於 10-5-19 22:18 發表

same here ! 我果個4張野姑9, 又係成日扮哂野

我d 姑奶又係4張幾至5張幾都有, 又係未婚, 無拍拖. 成日搶住要做我女既亞媽. 經常教我及c6 要點湊, 點湊. 以前經常走來我家, 爭住餵我女飲奶, 手勢好差, 掃唔到風, 攪到亞女嘔奶, 立即拋返俾我. 又要求我c6俾亞女佢地湊過夜 (好想一嘗做亞媽既滋味卦), 我老公話: 你地攪唔掂架! 佢地就話: 點會唔識湊, 好易遮!

佢地又經常搶住幫亞女換片, 哎呀, 連點樣黏都未識, 又唔用濕紙巾幫佢清潔左先, 攪左好耐, 唉...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唉...大把呀 一蘿咁多 ....... 有時真係煩到呢..又多比較 將啲bb比嚟比去 ...都唔知點答佢哋好....又成日話個friend個仔/女 識乜識乜啦 你個仔都未識 你勤力啲教下佢啦..人哋咁咁咁咁教架..總之講到我唔識湊唔識教咁樣......又唔想窒佢哋:你都未湊過bb (我哋就唔好意思話佢哋 但佢哋就一輪咀完全唔理人感受咁講講講 令人好懊惱)

我相信好多未結婚或者結咗婚但未有小朋友既人 以為湊仔好容易囉 又以為屋企會自己變到咁乾淨 啲飯餸又識自己煮出嚟 我就日日坐係度嘆囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都識呢d人... 如果佢講d 野係正路都好d, 至煩係講埋d 歪理, 仲要去干涉我既湊仔方式.

男爵府

有時我覺得返工舒服過喺屋企揍仔,我做寫字樓返工都係坐到對佢部電腦,要OT吓咁。

喺屋企揍仔,小朋友返咗學,就要買餸、煮飯、打掃、洗衫、晾衫、洗厠所、抹窗,小朋友放學返嚟,要煮lunch,又要同佢落街公園玩,又要陪佢睇書。食完晚飯,又要洗碗。真係可以成日冇停,企係到做家務,真係企到腳軟!

原帖由 pacy 於 10-5-19 22:20 發表
我朋友又係成日話佢返工好辛苦,俾我番佢份工肯定頂唔順.話我喺屋企揍仔好嘆.我話你第時生咗先同我講喺屋企揍仔係咪好嘆,佢話你等下先啦!我嬲嬲地真係想答佢係囉!你等下幾時嫁先啦!

真係有幾多個番工唔辛苦架!成日話 ...

大宅

以前,我個姑仔都好鍾講湊仔經,但佢冇bb。

老實講,每個人都有佢自己的本性,你識湊仔唔=你識湊人個仔。意見可以比,但唔好當自己係專家。

珊瑚宮

環保接龍勳章

平時對D小朋友不聞不問,但有其他人在場時,突然化身成愛心大使,不停批評你既做法mouth:

大宅

比我連電話都唔會聽, 慳番淡氣.

公爵府

好媽媽勳章

我d姑9同大伯,全部未婚同旦都未有一隻,聲大大講我唔識湊仔,但我幫c6湊佢個仔都3年幾咯,一直都ok,係心理有問題(佢父母問題)但唔關我事喎,仔一直都係瘦底同曳既,只聽我命令,佢地3個旦散一見到仔仔就話你有冇餐餐食飽飯嫁?皮包骨既,ee(我)冇俾你食飯飯丫??我聽到火都黎,我勁嘈我c6,之後我發2個姑9脾氣,佢地都知樣衰,唔敢再提:;pppp: c6個死人大佬仲勁,話自己見過幾個小朋友大,就係度丫支丫左,話我攪到仔仔心理有問題,仔仔曳就要好似教狗咁教,話我一味唔諗個細路,咁我就叫佢拎走左仔仔俾佢湊,佢立即宿沙話唔中2小朋友囉,賤人~~但我呢世都唔會再佢c6個丫哥,我好記得嫁,我咁大個女都未試過受咁大屈辱
我話c6,我十幾歲同你湊仔,你d屋企人仲想點丫?你個仔冇人睇得店,攪到我工都冇得返,你d屋企人又話我十幾歲人坐係屋企等你俾錢,
到我入左院冇人睇住你個仔,佢地都唔肯幫手,要我丫媽睇,佢地有咩資格去話我丫,平時就話有咩事要幫手就出聲,到真係有事就個個都走人,正一賤到冇人有

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 米豬蓮 於 10-5-20 03:46 發表
我話c6,我十幾歲同你湊仔,你d屋企人仲想點丫?你個仔冇人睇得店,攪到我工都冇得返,你d屋企人又話我十幾歲人坐係屋企等你俾錢,
到我入左院冇人睇住你個仔,佢地都唔肯幫手,要我丫媽睇,佢地有咩資格去話我丫,平時就話有咩事要幫手就出聲,到真係有事就個個都走人..

俾我就會當面話佢地!!!!

最後你老公有冇叫佢地收聲, 或者幫你講番幾句?

大宅

好媽媽勳章

原來咁多人身邊都有呢類親友.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 米豬蓮 於 10-5-20 03:46 發表
仔仔曳就要好似教狗咁教,話我一味唔諗個細路,咁我就叫佢拎走左仔仔俾佢湊,佢立即宿沙話唔中2小朋友囉

經典! 唔中意小朋友都對教小朋友咁有心得, 真係難能可貴

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Vincent913 於 10-5-19 23:39 發表
有時我覺得返工舒服過喺屋企揍仔,我做寫字樓返工都係坐到對佢部電腦,要OT吓咁。

喺屋企揍仔,小朋友返咗學,就要買餸、煮飯、打掃、洗衫、晾衫、洗厠所、抹窗,小朋友放學返嚟,要煮lunch,又要同佢落街公園玩,又要陪佢睇書。食 ...

係24-7 咁照顧, 做到傻左

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jj7723 於 10-5-19 22:55 發表

我d 姑奶又係4張幾至5張幾都有, 又係未婚, 無拍拖. 成日搶住要做我女既亞媽. 經常教我及c6 要點湊, 點湊. 以前經常走來我家, 爭住餵我女飲奶, 手勢好差, 掃唔到風, 攪到亞女嘔奶, 立即拋返俾我. 又要求我c6俾亞女 ...

bb 當玩具玩, 你比佢過夜, 有咩事點算, 我比個仔阿媽湊一夜, 病左5,6日, 我以後擺個仔係阿媽仲, 點都做埋跟得mama.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好彩無呢D朋友.

禁止發言

好媽媽勳章

複式洋房

我都有~就係我D細妹,佢地結咗婚但唔生,但就時時話我縱個女,呢樣唔得嗰樣又唔得,我都唔明你地有幾叻,自己又唔生個出黎教吓,睇吓你地有幾叻囉:;pppp:
人心善則天下平,人心惡則災難起。

水晶宮

我嗰時都遇過唔少呢D人...講真唔係岐視佢地未有細路,而係事實上真係未到自己真係有自己仔女,真係唔會知點教小朋友囉!無人一出世就識得湊小朋友嘛!我地班媽咪都係生咗個仔女出黎至邊學邊湊囉!但佢地都係好唔明,有D人仲覺得係我寸親佢地,無奈佢地真係唔會明囉.

我老友之前未結婚未生小朋友都係咁,一味係咁教你點做人老婆同點教個仔,好煩,到佢結咗婚後一兩年,佢至領教到做人老婆唔係咁簡單,咁至無再教我點做人老婆;到佢生咗個小朋友,佢查實都少講咗我仔架喇,但見佢一開波佢囡未夠半歲就話要報堂俾個囡去學法文,我同佢講話B囡連母語都未學得掂,盡量都唔好三語(中英法)咁教囉,跟住又係唔聽又講到我唔識野咁...依家佢B囡兩歲幾,連單字都講唔到出黎,莫講話有無講法文...依家先至知LAI野(連媽媽都係近兩歲至開口講,仲要係少講),所以依家佢至開始肯聽我建議,把握時間去俾足心機去教番個囡講中文...

首頁

尾頁

跳至