論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

畀面勳章

我都話會難請,睇佢態度都可能唔續啦,計我話無愛心都換人,湊NEWBORN要好有耐性,但佢英文好我好羨慕,我個OVERSEA印連講嘢都唔識,同一個鐘點無分別,你屋企甘多人,請OVERSEA印,真係會乖同聽話,而且無得揀工.

侯爵府

醒目開學勳章

其實你既意向都好清楚, 你想換人, 那就去做啦.

唔駛湊b, 仲要煮飯難食, 要黎把鬼咩??!

換啦. 博一博無頻撲啦.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 11:52 發表
背景:

根本唔會放心俾佢湊B.....連囡囡, 我都係自己帶出帶入, 基本上我BUN姐係只做屋內的工夫......

仲續乜鬼約, 換得有餘
請勿打招呼~

珍珠宮

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 17:31 發表

心地唔差, 可能算好添, 至少佢都頂得順我個麻煩99果種日哦夜哦、有事又哦無事又哦........講心地, 佢可能好過我同我老公架--因為我地幾乎日日要叫99收聲嘛!

但, 冇心做好自己份工, 冇心改進, 甚至不進則退, 我先至 ...

如happypiano所講, 你心中都有決定啦, 佢完約個 timing 確係煩d!煮嘢食嗰度我最冇嘢講啦, 我鐘點叫做自動波, 但煮嘢都係十年如一日, 冇進步!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

若佢煮野食只係無進步而唔係話難食既話那就ok啦. but我相信你個鐘點都唔係咁.

我自己鐘意煮野食的, 我真係接受唔到做完一日野放工番黎仲要食屎!! 我情願自己煮好過, 唔好食但係都唔駛食屎呀!!

當然我屋企d細路大, 唔駛佢湊b, d 細路亦獨立唔駛真係佢點理, 只係去接放學帶出帶入咁啫. 所以連煮飯都唔ok, 我會唔駛諗, 叫佢out. 否則, 我都唔知為咩要請佢!!

so far 我同我d fd 請既bun 煮野都ok架, 都係跟cook book 煮之嘛.

原帖由 SandraLo 於 10-5-22 19:24 發表

如happypiano所講, 你心中都有決定啦, 佢完約個 timing 確係煩d!煮嘢食嗰度我最冇嘢講啦, 我鐘點叫做自動波, 但煮嘢都係十年如一日, 冇進步!

珍珠宮

原帖由 happypiano 於 10-5-22 20:18 發表
若佢煮野食只係無進步而唔係話難食既話那就ok啦. but我相信你個鐘點都唔係咁.

我自己鐘意煮野食的, 我真係接受唔到做完一日野放工番黎仲要食屎!! 我情願自己煮好過, 唔好食但係都唔駛食屎呀!! ...

咁當然未至於食X啦......我亦明白煮嘢係講天份+識唔識食, 唔識分点為之好食嗰d, 煮嘢好極有限, 我鐘點煮大部份肉都冇問題, 係豬扒同田雞重有幾大機會係唔熟或太熟, 同埋菜炒肉係死左8成!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

hi sweetcouple ~ i'm also 0612 mami ar.. congratulations bor~

I'm also struggling the same issue on my current maid .. and same : "驚請過第二個仲衰囉"!!

I also have one 3.5 years old and one 2 years old... but i'm a working mom..

do you think Filipino or Indo is better?

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 17:34 發表

唯一的REASON, 可能就係驚請過第二個仲衰囉.....

但, 我又覺得有得搏好過唔搏......

子爵府

支持你換人! 如果佢只係重點做家務, 小朋友又唔放心比佢帶同湊, 咁換過個新既做家務都唔難既!

原帖由 sweetcouple 於 10-5-22 19:58 發表

冇錯, 最煩其實係佢完約果個TIMING......或者真係大家緣盡囉, 如果佢早D完約 (至少在我未有細B前), 我諗我會續佢......如果佢再遲D完約, 我諗我會睇佢意向俾佢去定留, 而未必要先下手為強去炒佢.......

但, 佢呢 ...

伯爵府

好媽媽勳章

其實佢唔洗湊bb...煮野又唔掂...只做清潔...咁真係可以change喎

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

減齡達人勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-5-23 00:04 發表
報告各位:

AGENT黃昏時覆SMS俾我, 佢話果個我今日中午用電話IN的工人, 初步接受我呢份JOB, 下TUE會去菲國OFFICE簽文件, 之後會安排我簽野......

(我個AGENT做事好快, 我最中意佢呢點!)
(不過, 唔好誤會, 我唔介 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

'個個唔係死蠢就係慢三拍' 喺印尼嗰D可能喺,喺HK做得耐D old seafood精lug尾,做野都可以好快手,淨係抹表面之嘛,有人在家咪dum波鐘lor。

但我覺得yan比較自私,心地差,多古怪嘢,有年幼子女都係請bun放心D,須然bun都有佢哋既問題。

首頁

尾頁

跳至