在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好咗我個大仔唔係咁咋, 係我都唔知點算囉.

伯爵府

上一代阿媽係聰明d,

天生天養

唔係就自作自受

男爵府

原帖由 kwaishum 於 10-5-28 12:11 發表
未有依篇報道時,我個同事話佢去朋友屋企食晚飯,到10點幾見個老婆開支()出o黎,我同事已經奇怪邊個要飲,原來係個已經讀中一既仔飲!!
我個工人同我講,佢個sister打工果家人,個女小學五年班,如果朝早唔比支用奶樽裝既奶佢飲 ...

唔係化.......好得人驚, 唔怕比人笑咩~~~~~~~~~~~中一仲用奶樽飲奶...??~開奶比佢飲個亞媽都真係好有問題喎..............
其實係咪D家長唔想自己D小朋友長大, 仍想依戀著自己........怕一日長大, 會離開父母呢..

大宅

好似誇得滯~~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ttlucky0303 於 10-5-31 12:30 發表
好似誇得滯~~

其實一d 都唔誇, 而家d 細佬越縱越離譜, 如果唔係, 點會咁多一遇到問題, 就去自殺既個案吖. 咪就係佢地根本唔識點解決問題咯.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ttlucky0303 於 10-5-31 12:30 發表
好似誇得滯~~

其實一d 都唔誇, 而家d 細佬越縱越離譜, 如果唔係, 點會咁多一遇到問題, 就去自殺既個案吖. 咪就係佢地根本唔識點解決問題咯.

伯爵府

好媽媽勳章

好似誇得滯~~

大宅

睇完打個冷震, 好彩我同呀工人會train我個女自理, 同埋我地都唔會叫工人做哂野, 我地都會同呀女一齊做, 呀女仲好開心添!!

男爵府

回覆 19# kwaishum 的文章

我同我小一既女女講左呢d事, 佢話呢個人係唔係傻架??

大宅

睇完好驚囉!依家啲人做人父母都唔攞個心出來照顧啲小朋友,講真,講來講去,都係因為唔洗佢地幫個小朋友執手尾,有工人跟,對佢地又無影響既,所以覺得問題唔係咁大,佢地緊張既成績,小朋友做到就算數,如果佢地要自己係咁係個街度幫個仔做依樣個樣,睇下佢地有無真係覺得無所謂成咁

真係好嚴重既個案
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

無時間相陪以物質補償
港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」

好有問題囉...垃圾!!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔覺得有問題嘅家長自己本身就係問題,連基本照顧自己嘅能力都冇,呢d唔係愛錫,係縱容,將來盞害咗個小朋友~

例子一:小朋友已經十幾歲,怕麻煩夜晚唔起身去厠所,所以夜晚會用尿片,因為搵唔到size,係用成人紙尿片~

例子二:大嘅12歲仔,細嘅10歲女,仲用父母同床~

例子三:13歲男仔去飲,同阿媽坐隔離,要個阿媽夾餸,要食蟹唔想自己拆因為怕污衊同唔識拆,又係阿媽幫佢,仲要個媽氹先肯食,有綠色物體嘅嘢唔食(例如蔥,青豆)要阿媽幫佢揀番出嚟先食,最攞命係阿媽唔覺得係問題,仲要幫佢搵籍口解釋點解唔食~~

例子四:5歲半人仔要坐大人大脾食要人餵,出街食飯一定要飲汽水,仲要成罐飲晒,呢樣唔成果樣唔食,如果有咩唔順佢意就話絕食,叫長輩係叫名,唔係uncle,auntie,係叫人地英文名,連婆婆都夠膽叫名~自己冇朋友,因為佢唔鍾意同同齡小朋友玩~

禁止訪問

子爵府

回覆 16# doublei 的文章

其實呢啲事一由80年代開始一直發生緊, 我朋友個表弟15診前屋企有啲錢,但唔係有錢到讀咩名校國際學校,爸媽加埋月入7,8萬. 誰知一個SARS,爸媽要破產, 亞仔今年20有多但唔讀書,唔做野仲耐唔耐要shopping,想買隻錶4千幾蚊就返屋企攞, 我聽過啲細路話...係你地啲大人比慣我架,依家無,我點生活點見人呀.

終於要面對現實既時候呢位後生仔簡直想死

聽到都激死.

別墅

thx for the examples, 希望多些家長留意下

伯爵府

mouth:

大宅

well, 個個都話咁樣有問題!

我又分享下我朋友的情況先,我朋友今年26歲,男仔,做律師,個人好好,好多朋友,仲識好浪漫咁逗女友,儲到錢又顧家。他弟係會計師,性格就唔知。

他亞媽就係上文那種家長,我朋友中三都未試過切橙,當然更別說煮公仔麵這些"高難度"動作啦!返到屋企,除衫掉在地上等阿媽搞掂!好彩他唔使食奶奶....

他女友都知他係少爺仔,不過未一齊生活就唔覺有問題,可能遲d就知....haha

但又可以請工人搞掂,真係商業社會萬歲!

我雖不認同這種教育方法,但我朋友咁又得,真係無嘢講!

珍珠宮

唔出奇呀!
我同事有個外甥仔,三十幾歲人,碗都唔識洗。
事源︰一次家庭聚會,叫依個外甥仔幫手洗碗,點知佢好快就話洗完,我同事入廚房一睇,就問點解啲碗仲有咁多泡??外甥仔答︰要過水咩?我唔知呀!我第一次洗碗咋!

複式洋房

除左報紙寫的case恐佈外, 十幾歲唔想夜晚去小便就用成人紙尿片的例子, 都好經典喎!

複式洋房

我又有其他想法...
我女四歲, 我成日要佢自己照顧自己, 要自己食飯, 自己扣鈕, 自己著鞋...我叫工人唔好幫, 但我發覺個工人成日會動手做(我在cam見到), 我問佢點解..佢又哦哦哦咁, 又say sorry...改左幾日, 又來過...好鬼勞氣..我老公分析, 話個工人可能又唔識教, 又唔想煩, 又怕我囡遲到, 所以乜都同佢做埋.....結果係..我女如果同我出街, 就會自己做, 自己食, 如果由姐姐帶佢去返學, 就要工人做....
我諗..如果唔請工人, 囡囡既自理能力就會好D, 但係...又唔可以呀..家陣太細嘛...但..大到幾多先可以唔請工人呢? 獨留小朋友在家犯法嘛..又唔見政府有咩措施可以解決呢D問題? 唔通個小朋友讀中學時, 請個工人淨叫佢看門口呀??

首頁

尾頁

跳至