在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 1# ping987 的文章

我記得幾年前,大仔讀中一,回家曾說有個男同學連罐裝汽水都不懂得開,要同學幫助.

別墅

thx for the examples, 希望多些家長留意下

禁止發言

民房

我同6299仲有姑奶同埋個仔一齊住, 6299埋寵到姑奶個仔讀緊小一, 講野仲差過我個二歲半女女, 同埋餐餐飯都要餵... (6299都未餵過我個女一餐飯!) 最克人憎的就係生活習慣勁差, 搞到我時時要clean間屋!

大宅

好媽媽勳章

"Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止"
~我有一個好老公同三個小寶貝~

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 *大眼媽咪* 於 10-6-7 16:00 發表
"Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止"

嘩....邊個嘅仔咁勁 ?????

大宅

原帖由 singpok108 於 10-5-28 22:23 發表
自從我工人走左之後, 我都覺得我個仔自理能力好左好多

me too.

別墅

回覆 1# 咩咩豬 的文章

在父母身邊一定享盡寵愛,我本人同意,但寵愛=沒有自理能力嗎? 讀書叻就算沒有德行,沒有禮貌也可以嗎?

本人也是一位高齡產婦,雖然有請工人,但家中並不富有,但由於雙方家族中也沒有小孩,小女更是所有人眼中的小公主,但我和老公也有共識,她必須要學懂自生的能力。

記得表妹在中學時,曾自滿地對我說-同學讚她很叻,因她懂得煮即食麵,我聽後對她說,不是你叻,而是她們無能,到肚餓但沒有人在身邊時,他們只好乾食未煮的即食麵或選擇餓死。我不希望女兒也有這樣的想法,我會告訴她工人姐姐聘回來是幫助媽媽,並不給她使用的,所以她要求工人幫她時必須要說多謝,並且我已和工人協議好讓囡囡在不同的年齡分配做不同的家務,不單是照顧自己,也要學識照顧他人,幸好工人也有這想法及經驗,照顧前僱主的小孩,一面教他家務時,一路解釋給他聽,若父母有天沒能力聘工人,他必須要識得照顧自己及父母。

讀書所學得的知識,是供我們運用在日常的生活裹,若我女兒所學的只是用作炫耀或只是希得到高薪厚職,沒有良知,不被尊重的人生,那一切也是我的過錯。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 MariaTsui 於 10-5-28 14:24 發表
如果可以,我贊成不用工人,就因為我沒有工人,我對囝囡的自理能力高過同齡小朋友,一屋家務,我一個人一定做不完,最低限度,他們要懂得照顧自己,除了自己洗澡,洗頭,今年6歲囡囡還要學吹頭,是長頭髮,吃荼點一定會自己取碗, ...

我有請工人, 不過我係ftm, 反而, 我係因為請o左工人, 而多o左時間去train 個仔自理, 佢而家4歲4個月大, 已經識自己換校服、刷牙洗臉, 我而家train 緊佢自己用花灑沖涼洗頭, 已經可以做到八九成。

其實, 有冇工人都好, 真係好睇家長咩心態去照顧小朋友, 有心train的, 一定可以。我覺得最重要係train 佢學識負責任, 對自己、對學習、對讀書、做功課、對玩亦是!!

別墅

原帖由 kaceymama 於 10-6-8 14:14 發表
在父母身邊一定享盡寵愛,我本人同意,但寵愛=沒有自理能力嗎? 讀書叻就算沒有德行,沒有禮貌也可以嗎?

本人也是一位高齡產婦,雖然有請工人,但家中並不富有,但由於雙方家族中也沒有小孩,小女更是所有人眼中的小公主,但我和老公 ...

講得好!

民房

在外國地方, 很難請到工人, 所以小朋友很細個便學會獨立.
這些所謂港孩, 真係對佢地無符, 因為佢地屋企有錢, 根本無辨法可以改變佢地. 如果佢地父母忍心點, 等佢地大少少, 送佢地去外國獨立, 只會俾夠錢佢地讀書和食飯, 可能會改善到. otherwise, 無得救.

首頁

尾頁

跳至