樓市動向

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

連埋自己, 近年身邊起碼有8個家庭放左自己層樓租屋住。

不過我已經等左4年都無上車......海嘯時自己d$又向哂股票度, 套現左都唔夠首期.....到d股票有起息時d樓已經升到吧吧升......點都追唔到.......首期係最大難題, 只靠人工永遠儲唔夠

禁止訪問

禁止發言

男爵府

你地都好勇下~我自住同投資D樓賺多過3百我都唔敢sell~我地唔鍾意租樓~同埋投資個D位於好校網~我地生仔的話好似有用~~

別墅

其實我所謂既少少, 即係10-15%左右, 但到目前為止, 好似都無跌到咁多, 因為計過我地鐘意個度既大單位而家呢個價錢自己未必供得起, 如果跌返10-15%左右就OK啦, 不過都有同老公傾好, 只係租一年樓, 如果黎緊都係升既話就買返個好少少既細單位就算啦(因為以前住個度比較矮, 所以趁叫做高價都賣左先啦), 唔會再租!! 所以希望個樓市慢慢回落D啦!!

禁止發言

大宅

原帖由 kenwow 於 10-6-10 14:49 發表
千期唔好幫人供樓~~~

x 2

子爵府

其實有時賣, 係因為自住個度吾算優質, 現在趁市旺較容易放同價錢好d. 現後再等機會換買大型屋苑作長園計. 無話著吾著. 既然甘多人都有此舉動, 大家可能心中都覺得現價都差吾多見頂, 所以等回落呢? 但當然此一等不知何時, 希望在一個租約期完前能再置業.

男爵府

原帖由 familyking 於 10-6-10 15:01 發表
其實有時賣, 係因為自住個度吾算優質, 現在趁市旺較容易放同價錢好d. 現後再等機會換買大型屋苑作長園計. 無話著吾著. 既然甘多人都有此舉動, 大家可能心中都覺得現價都差吾多見頂, 所以等回落呢? 但當然此一等不知 ...

大型屋苑+優質單位叫價能力同抗趺能力一定較強,
如果市道不好,業主多數會封盤

男爵府

自住的樓唔會考慮放賣,否則一買一賣手續費都唔少錢。況且邊個敢保證一定跌?就算跌,跌幾多?足夠Cover換樓的開支和租金嗎?

如果有需要換樓,會等佢跌得夠多時買入想換的樓,所以要努力儲多一筆錢準備做首期。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 vvnpo 於 10-6-10 15:54 發表
但話說回頭,唔計自己,在BK上有咁多人每人身邊都有5,6,7,8朋友賣了樓租屋住等入市,還有內地班人有錢無埞洗,咁大既需求,咁大既潛在購買力,香港樓市會跌得幾多呢?啲靚單位筍盤有乜風吹草動都俾大户掃晒啦,想執又筍又靚的盤真係 ...

咦, 咁咪即係入定貨收租仲好?
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

伯爵府

原帖由 vvnpo 於 10-6-10 15:54 發表
但話說回頭,唔計自己,在BK上有咁多人每人身邊都有5,6,7,8朋友賣了樓租屋住等入市,還有內地班人有錢無埞洗,咁大既需求,咁大既潛在購買力,香港樓市會跌得幾多呢?啲靚單位筍盤有乜風吹草動都俾大户掃晒啦,想執又筍又靚的盤真係 ...

i agree ah! i want to buy a small unit 300 sq ft in NP, Shaukeiwan or Wanchai at 1.4-1.6m but agent said cannot find one.
i was planning to sell my unit then buy back later. but seeing all prime area places selling at high px (12k+ psft), i doubt if i sell mine now when i can buy back...
some friends around me also sold their flats hoping to buy back at 10-15% lower later this year. but will this happen?? if only hv 1 flat, i will not sell and wait for a low px to buy back. unless hv other reasons, e.g. want to chg to a bigger unit, want to chg to a cheaper unit..i won't trade my self-living property like stocks as cost is too high.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我上年7月賣咗樓, 原本都諗住平D先入, 點知不斷升, 我老公頂唔住, 怕以後上唔番車, 11月尾買番, 真係好彩買番, 如果將D錢買哂股票就死得喇, 因為放咗30萬落股票, 而家都輸差不多10萬, 死未...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁如果而家唔賣樓,但買多層黎收租,又係唔係時候呢?

伯爵府

我舊年賣左樓, 租住先, 一心等平少少轉3房...
都打算未來3-6個月內買番, 因為租同供都相差無幾...最大心理關口係, 比左3成首期, 手頭cash少左無咁自在...

原帖由 我愛Corina 於 10-6-10 22:05 發表

大宅

我今日咁arm 買咗樓,個心有d唔知點,好想快 d 賣噃層樓,但係唸唸吓都係睇定 d,租住先.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-6-10 15:25 發表
我舊年賣左樓, 租住先, 一心等平少少轉3房...
都打算未來3-6個月內買番, 因為租同供都相差無幾...最大心理關口係, 比左3成首期, 手頭cash少左無咁自在...

...

我就相反,有層3房既吉左係度(唔洗供,一年只住3-4個月),而手頭亦有少少錢,夠做一間同區兩房2手樓首期...我想將3房出租...d租收黎供層兩房既...兩房果間自用..

大宅

原帖由 我愛Corina 於 10-6-10 22:05 發表

依家買嚟收租,都係人哋幫你供,何樂而不為呢?家陣d租咁鬼貴, 都大吧人等住租

買到平嘢梗係好啦!但都唔知等到幾時,供樓就真係一期一期咁儲$$

伯爵府

我舊年都賣左樓,因為間樓有少少缺憾,所以要趁好市賣出﹗

租左差唔多一年,4月又買番,7月尾收樓lu~ 好彩買番,如果唔係又要捱貴租,又怕業主唔租比我...

首頁
12345...13

尾頁

跳至