自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得返n1好好, 我個囡囡返左2個月就介左日頭尿片, 2歲半連夜晚都介埋尿片. 同埋講野,規矩,自理能力,常識都非常好.
其實如果啲媽咪想仔女入幼稚園K1 前學好啲常識. 不如返N1, 因為playgroup無乜用又貴.

子爵府

我囡囡足2歲(舊年12月)第2天即插班返N1, 至今6個半月, 除重未可以在家出聲去廁所外, 期他如社交, 語言表達能力, 紀律等都進步得很快... , 她很喜歡上學, 有時重會自動打同學仔既小報告俾我聽添呀..我是在職媽咪, 我相信小朋友多點接觸戶外及學術活動, 會無金在家中無聊攪事..

男爵府

原帖由 熊貓~.~ 於 10-6-16 12:38 發表
聽你咁講真係好好喎, 我個囡好依賴我, 好多野我train唔到佢, 佢又係講bb話, 教佢單字都唔講, 仲成日扭計黐住晒, 激死我!

我仔未返n班前,我日日都教佢講野.

有時不期然會畀左壓力佢,令佢好唔想見到我.

因為小朋友好簡單,媽咪=迫我讀字.

跟住,佢就唔願意學野.

我只能夠話,畀d耐性啦!

急唔到,小朋友一開左竅,就會識講野.

送佢返n班啦!係多左d開支架啦!
做一個c9唔係易事.

男爵府

我冇比個囝返n1架, 當年, 就算佢成2歲先講野我都冇比佢番n1(佢而家之之渣渣多野講到不得了).

因我有個同事佢個囝返n1, 由開學病足半年, (個個月睇醫生) 之後最終佢自己唔比佢反n1, 咁我唔想博, 驚佢又係成日睇醫生.

伯爵府

醒目開學勳章

n1係學前班, 足兩歲可以讀, 到9月份夠2歲8個月就可以升n2(即係k1=幼稚園bb班)
我個又係唔係好識講嘢, 5月揷班讀全日n1, 現時已經講多咗嘢, 識話我知去廁所. 佢日日返學都好開心.
全日n1好full, 要早d報.
原帖由 lambaby11 於 10-6-16 17:47 發表
其實咩係n1班 有冇人可以解釋我知@@

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔由:
唔識講野到依家識唱歌
自己穿鞋穿抺
自理能力好左好多
鐘意同同輩玩
同人溝通叻左!

我真係好開心
雖然用多左好多$$$,但真係好值得!

別墅

我仔是讀 香港保護兒童會賽馬會學心幼兒學校(大圍隆亨)n1
入面d老師勁好, 有愛心, 耐性
我估那個機構老師都ok

原帖由 我愛賴屎B 於 10-6-16 16:49 發表
請問各位MAMI︰
香港保護兒童會聖誕老人愛心粉嶺幼兒學校

這間的N1班好唔好?THX

水晶宮

好媽媽勳章

我2個係返香港保護兒童會胡好幼兒學校(小西灣)
唔好話老師好,就連校長都會落手落腳照顧小朋友,尤其是n1,當年校長成日餵我女食早餐,去完大大校長經過見到又會幫我女清潔 咁d老師又點會唔好...
而且佢地係好細心,小朋友放假整親返到學校老師見到一定會問,我知有好多學校小朋友唔係响學校整親佢地係唔理.

我女都係返左n1先戒片,先係日頭,跟住午睡,然後出街,下學期前連夜晚果條都攪掂.
另外,可能我女跟住我d時間冇乜規律,佢一返學之後就好似吹波咁,頭半年每月重2磅.....之後習慣左先冇咁嚇人.

原帖由 joey0509 於 10-6-17 12:11 發表
我估那個機構老師都ok
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

多謝各位媽媽比左咁多意見我:loveliness:

伯爵府

小女是在呢間返n1, 唔可以話唔好, 但又唔係好得我想像中好, 因為小女小時已在香港保護兒童會扥兒, 扥兒那間超好, 扥兒師生比例1:8 照顧非常非常好, 我好多時都向老師請教湊b的心得, 小女有問題(如發燒) 老師立即會通知我, 工人就一定唔會, 連小女病工人都未必知, 園長都係會落手落腳湊b的, 非常好人的. 但去到n1那邊因為師生比例是1:14, 小女上課又同n2一齊 (n2會大過d, 確實是會頑皮d, 我覺得小女有些不喜歡), 我未見過校長落手照顧小朋友, 但在這兒, 始終唔係扥兒,亦都可以話是可以令小朋友適應不同的環境的, 最見到是小女說話進步幾好, 可能因為同n2一齊啦, 但又有可能向n2小朋友學左些naughty野.
同一機構每間學校的老師/員工都有可能有不同的, 要看個別員工同有無足夠人手, 唔夠人工作就一定不同的了.

原帖由 我愛賴屎B 於 10-6-16 16:49 發表
請問各位MAMI︰
香港保護兒童會聖誕老人愛心粉嶺幼兒學校

這間的N1班好唔好?THX

男爵府

返n1之後真係學到好多野, 簡單中文字, 唱下英文歌, 認下數字, 仲會自己拾玩具, 自己著鞋, 食野, 扣扭, 叫人做野會講唔該, 簡直係兩個人 !! 未返學之前係少爺仔, 返學之後彬彬有禮 !!

大宅

我都會幫bb報n1的~
我覺得反正d野都要學的~早d學~會吸收d嘛~而且適應下返學的時間表~大家都好

不過各位媽媽覺得哪間幼兒園好呀??
我心目中有2間,給我些意見啦~thx

1) 九龍靈糧堂(全日)
2) 救世軍樂民(全日)

男爵府

Sorry, 乜救世軍樂民依家有半日班咩?

原帖由 lowbwhale 於 10-6-17 20:00 發表
我都會幫bb報n1的~
我覺得反正d野都要學的~早d學~會吸收d嘛~而且適應下返學的時間表~大家都好

不過各位媽媽覺得哪間幼兒園好呀??
我心目中有2間,給我些意見啦~thx

1) 九龍靈糧堂(全日)
2) 救世軍樂民(半日) ...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問BB返N1是否最好係屋企附近? 有無人諗住返嗰間要坐車?

大宅

咦~我打錯左@@
sry~現在去改番先^^

你小朋友讀緊了??

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-17 21:43 發表
Sorry, 乜救世軍樂民依家有半日班咩?

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

依家仲係唔係在呢間幼兒園仲讀緊N1呀?

原帖由 joey0509 於 10-6-17 12:11 發表
我估那個機構老師都ok

首頁

尾頁

跳至