自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

萬榮太太,希望你唔好繼續憎媽媽...最後佢都叫佢男朋友搬走左啦...唔好咁少氣,憎人都好浪費精力同埋等於同自己過唔去啫...
原帖由 萬榮太太 於 10-6-24 10:54 發表
我媽又係打到我扑街,但就好錫我個妹....佢同我老豆分開,係佢一個人帶大我二姊妹...我好記得,佢有個男朋友,同我地一齊住,有一次係夜晚摸我,我醒左,佢就話係幫我搕被,咁好啦,我try過炸訓來睇吓佢係咪特鄧啦,點知,真係. ...

*得饒人處且饒人!!
*Be able to forgive, and forgive !!
*許しを、できるようしようと許す!!
*용서를, 수 만나 용서를!!

大宅

好明你的感受. 我阿爸都係好衰, 所以我都好耐冇見佢. 不過有時唸起佢得番一支公孤伶伶, 又會覺得自己不孝, 好矛盾...
樓主既然你自己都有個家咯, 如果唔開心既, 咪唔好見咁多囉, 唔好令自己咁辛苦呀.

水晶宮

回覆 1# muybien 的文章

點解要自己忘記呢?
發生過的事, 不能當作沒有發生, 我們要做的是釋放自己, 不要讓過去的不快經歷駕馭自己的明天.
對於受傷的人, 要去寬恕那個傷害自己的, 或許真的很困難, 但我們要明白, 人生在世, 少不免會被誤解, 傷害, 欺騙, 拒絕與冒犯, 如果我們不選擇去寬恕, 只會令自己活在痛苦之中, 所受的比傷害你的人造成的痛苦更多更深.
希望樓主能慢慢地解開心結, 每天都開開心心過

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有d嘢原諒到,無仇恨,但忘記唔到。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

遇到呢D事係不幸....
無話一定要原諒唔原諒,E+都咁大個人,已經有自主權,隨心就可以
唔原諒唔等於小氣,亦無必要復仇,take it easy亦令自己easy
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

男爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

絕對認同 !! 佢已經傷害了你,咁多年了, 你心裡有幾難過 !! 唔好再比過去既事去傷害你愛鍚既媽媽,姊姊,妹妹.

原帖由 HuiWongBB 於 10-6-24 10:52 發表
我都有個至親至親的屋企人對我做了一件不可原諒的事,我選擇把這事埋在心底,講出來只會令其他人一齊傷心難過,我對這個傷害我的人保持距離,基本禮貌,孝道我會做,其他的就隨緣了! ...

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 萬榮太太 於 10-6-24 10:54 發表
我媽又係打到我扑街,但就好錫我個妹....佢同我老豆分開,係佢一個人帶大我二姊妹...我好記得,佢有個男朋友,同我地一齊住,有一次係夜晚摸我,我醒左,佢就話係幫我搕被,咁好啦,我try過炸訓來睇吓佢係咪特鄧啦,點知,真係. ...

估唔到我同你遭遇咁相似, 又係兩姊妹(我係家姐), 又係個衰阿媽有男人, 仲要唔係同老豆分開後, 係分開前! 我阿媽勾人老公, 自己唔好彩冇個好家庭都唔好咁陰質拆散人哋頭家!

我哋自細由婆婆湊大, 阿媽都冇湊過我! 十一歲被迫跟返阿媽, 之前實牙實齒應承我哋唔會比個賤男人嚟住, 結果正式搬返去原來真係呃我哋, 我仲比個賤男人摸胸, 又係籍口蓋被, 阿媽咪又係唔信! 仲話我屈個賤人.

同返阿媽住, 八年了, 真係八年抗戰, 迫我哋奉承佢, 佢又唔諗下自己同隻賤人點樣日日精神虐待我哋, 個賤人仲賤到招呼埋對仔女嚟住, 痴線, d關係亂到不得了.

我憎阿媽和呢個賤人, 憎到無法原諒的地步, 我十九歲帶埋個妹走返阿婆度, 幾乎晚晚發惡夢驚醒, 夢見自己還拖--打/罵個男人, 原來我妹妹都會返同樣的惡夢, 可想而知對我哋傷害有幾深.

幸好我同妹妹都以咁阿媽為恥辱, 一d都唔會學佢. 有時好想個賤人快d死, 咁阿媽就會好傷心孤零零一個, 抵佢, 邊個叫佢揀個賤人都唔揀兩個女; 但賤人死就太便宜佢, 捱窮冇自尊有病痛都幾好, 但佢哋「窮」就周圍問人借錢又唔還...(唔知係唔係真窮, 定係扮窮, 佢哋成日呃親友, 借到錢就供獻比馬會和去飲飲食食)

禁止發言

子爵府

原帖由 eeb 於 10-6-24 11:50 發表

正是我感受

男爵府

畀面勳章

很明白這感受, 發生過的, 我都同自己說要原諒.要放低, 畢竟是最親的人, 冇佢就吾會有我, 但無奈我相信到我死那天都忘記唔到.

原帖由 eeb 於 10-6-24 11:50 發表

男爵府

畀面勳章

說出來只會令更多自己所愛的人受到傷害.

原帖由 ????? 於 10-6-24 10:15 發表
點解唔講得比佢哋知?可能講咗之後妳會釋懷,就算結果係點妳都會放開d.(純粹個人感覺).

子爵府

看了真令人傷心

沒有任何一種痛,
可比得上家人帶來的傷痛

祝福所有bk姊妹忘記過去,快樂生活﹗

首頁

尾頁

跳至