自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為日本奶粉好似有猪油,所以可以食到肥肥白白,個個都鐘意,但係痾POO POO 好林!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係支持"bb食得好就係好奶粉", 我中立既
但學樓主話齋, 咩事呀? 我妹一早決定食日本奶粉, 因為"歐洲奶粉成日斷貨"
某某話想揀日本奶粉, 但要食xx牌因為"日本奶粉之中佢最平"
你話係咪攪笑丫?! 自己做既decision都無一個合理理由去support, 揀左之後又騰雞喇, 陣間又話宮崎牛有事, 唔知轉唔轉好, 陣間又話無咩咩咩成份, 唔知轉唔轉好, 陣間又話聽邊個講咩原因
做得人阿媽, 揀, 唔知點解, 想轉, 又係唔知點解, 真係要講多次, 咩事呀?!

伯爵府

醒目開學勳章

我仔食開開日本奶粉, 近排同佢轉香港奶粉開始頭痕....
1)香港奶粉貴, 日本奶粉$130, 香港奶粉$18x
2)食日本奶粉便便好, 香港奶粉兩日一次
3)日本奶粉一箱箱買, 唔洗自己抬; 香港奶粉一罐罐去撲
4)日本奶粉少甜, 香港奶粉甜到佢唔飲
5)飲香港奶粉...亞仔皮膚開始差, 無咁白白滑滑
6)啖多易咳....

而且日本雪印出名, bb女食皮膚又白又滑, 我有女都會比佢食呢隻

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

依家計落食日本奶粉平好多架,唔洗周圍揾都抵番晒啦,送到門口喎!!
原帖由 OJ=A 於 10-6-28 11:30 發表
係呀! 我就係見d人成日話買唔到奶粉, 又見到現在d奶粉同日本奶粉差不多價錢, 九年前日本奶粉真係比香港奶粉貴好多, 所以我都打算細女出世比佢食日本奶粉.
...

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 LoveKirin 於 10-6-28 11:29 發表
日本奶粉係就係有得訂... 唔洗去藥房搵...

不過如果食得唔好,點解仲要食wor ~
我阿嫂話呢隻唔好,就轉另一隻,不過一定要係"日本"... 咩事呀 ?!!

好處係無其他大品牌咁貴~
最緊要日本奶粉比較淡, 無咁甜...

如果本地, 我會揀澳洲雪印 (思X兒)~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 rubyplk 於 10-6-28 12:03 發表

我都係岩岩轉番香港既....
不過好彩亞仔亞女都大, 唔一定要飲咁多, 所以我會溝淡, 5匙奶粉我落3~4匙或者多D水, 如果唔係好多啖

小朋友幾大呀? 溝淡左咪無營養囉....早前新聞個BB 就係俾果對有錢買煙無錢買奶粉既父母溝淡左D 奶粉..

男爵府

我家族的孩子都係大部份吃日本雪印, 當年只可去sogo買, 比其他奶粉貴好多... 但係信日本仔d嘢好, 唯一有DHA(當年), 所以用佢.

我就覺得alright (except $), 大便好 又 咪淡 !

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我岩岩見到固力果奶粉 1 罐 $3xx, 包裝高貴, 話連皇室都用佢喎. 以前有 d 媽咪要高尚, 咩都要俾最貴 bb 就話要用日本奶粉, 仿似高人一等, 而家又有媽咪話日本奶粉平所以用. 無所謂啦, 食左無事無幹, 你理得阿嫂餵個囡食乜.

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有個理由, 合唔合理都叫做自己的主意, 我最怕係 "阿邊個明星都係用佢喎"...我識內地人 (有錢果 d) 好多係咁.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-28 13:28 發表
我都係支持"bb食得好就係好奶粉", 我中立既
但學樓主話齋, 咩事呀? 我妹一早決定食日本奶粉, 因為"歐洲奶粉成日斷貨"
某某話想揀日本奶粉, 但要食xx牌因為"日本奶粉之中佢最平"
你話係咪攪笑丫?! 自己做既decision都 ...

大宅

想問下邊隻日本奶粉冇DHA?

我個囡個E生不斷話日本奶粉唔好---成份唔清楚, 大陸又禁, HK遲D都可能禁! 所以可能轉A+.

禁止發言

伯爵府

畀面勳章

我覺得食咩奶粉,bb肥唔肥,大唔大隻,都好睇bb本身體質,唔可以話邊隻奶專食肥bb喎

原帖由 simone.etstore 於 10-6-28 16:27 發表
其實日本奶粉真係唔係個個bb啱食,我之前已再其他post解釋過,日本的醫生會control孕婦,在懷孕其間唔好增磅太多,以確保大人健康同唔好有難產機會. 所以d bb 通常只有6磅~ 日本研發既奶粉,就係針對佢地既bb,飲左會肥快d ...

子爵府

醒目開學勳章

我囡囡都是食日本奶粉
當初都是覺得好多bb食左都話好
仲有當時d香港奶粉成日都話冇貨 又成日加價
所以更加選擇左日本奶粉
至於話日本奶粉食肥bb
我個囡就一定唔係啦 我99成日話佢瘦
叫我比多d佢食
所以每個bb都唔同 最緊要bb食到

別墅

其實我覺得唔駛一定日本奶粉ge~至緊要都係BB o岩食~
不過樓主都唔好咁執著逼你阿嫂轉, 始終係人o地個女, 如果人o地覺得咁樣好ge你又可必干預呢~人o地都係揀自己覺得對自己女好o既o野jer~

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

但日本奶粉廠都沒有保證幼兒奶粉內沒有基因改造成份,但歐美廠早已有此保證。

原帖由 mottotryin 於 10-7-2 17:31 發表
我就比較中意荷蘭奶~ 日本工藝精細,食品安全問題少。但荷蘭制奶傳統悠久~~

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我大女十年前出世,E院用惠X,於是一飲就3年,但果3年佢經常去唔到便便,見過佢真係好辛苦,痾唔出,好陰公

細女4年前出世,兩歲前都係全人奶,之後轉日本奶粉,便便從來都無問題,未試過痾唔出.

但我都承認兩者既分別唔知係咪全關奶粉事,唯一想講係惠X既價錢真係差好遠, 家下貴咗好多好多

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

成日話日本奶粉點好點好,但係連日文都唔識睇,只係"聽人講"係好...連俾緊咩成份既野bb食都唔知道

至於話日本奶粉平,我會覺得隻奶粉如果係夾到bb 既,貴定平都要俾佢食啦

仲有呀,日本奶粉都係水貨,奶粉有咩事,你去邊追討都冇人幫到你囉

做阿媽既,只有我地去就bb ,冇理由要 bb就我地方便既

再精明、理性的女性, 當身份變成母親
都會變得迷信, 及甘願向奸商進貢; 她們不是無知
只是不想將來, 後悔今天做得不夠

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-6-28 14:50 發表

小朋友幾大呀? 溝淡左咪無營養囉....早前新聞個BB 就係俾果對有錢買煙無錢買奶粉既父母溝淡左D 奶粉..

都唔bb啦~ 個仔都3歲半, 就係咁大個我先溝淡都唔怕!!!!
不過依家搵到隻唔太多人識又平又唔甜, 就好重奶香味既比佢食, 好似仲鍾意食過惠氏

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 w_y 於 10-6-28 15:06 發表
我岩岩見到固力果奶粉 1 罐 $3xx, 包裝高貴, 話連皇室都用佢喎. 以前有 d 媽咪要高尚, 咩都要俾最貴 bb 就話要用日本奶粉, 仿似高人一等, 而家又有媽咪話日本奶粉平所以用. 無所謂啦, 食左無事無幹, 你理得阿嫂餵個 ...

呢隻標榜最似人奶, 無DHA, 勁高胡蘿蔔素同熱量!!!!!

首頁

尾頁

跳至