單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 20# sadman 的文章

到處騷...人... good
url=http://lilypie.com][/url]

大宅

原帖由 cc89cc89 於 10-7-2 01:09 發表

我一儍再儍 又一痛再痛 1834633 仔仔幾年前就知
(唔係我教) 仔仔一講就被媽媽#&*※ 无用 天性
希望世上唔好再有賭 所有人也會知足..............
今晚仔仔睡前眼红红 見到我就強顏歡笑 我又加一痛 ...
想到你的仔仔,我心很痛,相信他是很掛念他的媽媽才會那樣的,如果可以的話,讓你老婆去戒賭吧。。小朋友沒有媽媽很可憐....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

做錯事人人都會最慘係永遠唔改,一個吸毒一個賭$都係死。但最重要肯改變,同一個肯改既心

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

樓主我完全明白你。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

兄弟:

有乜需要幫手就出聲!得閒帶小朋友出來聚聚吧!
我地男子漢雖然係要頂天立地,不過都有軟弱的時候。勿死撐呀!要出聲!打我地既熱線啦!24小時全天候為你服務呀!

蛇弟字

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

環保接龍勳章

有時候吾好太介意結果.....你都吾好比太大壓力自己....
8年前我學會了放手.....放開所有....
現在間中都會有點點心痛....邊個吾知有個完美家庭好....
我信.....好多野都係整定的.....自己努力過了就已經無悔了

原帖由 cc89cc89 於 10-7-2 23:31 發表
今晚又再儍 SMS問她戒賭否
我打字.仔仔的手發出 无反應
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

你老婆嗜賭, 可能需要時間及個心去戒賭, 可能佢有一天會醒悟.
你暫時盡力照顧小朋友, 暫時不要理會她.
如果她有一天戒賭了, 仲愛個家, 你及小朋友, 你地便可團圓了.
God bless u!

禁止訪問

畀面勳章

複式洋房

如果大家仲愛對方, 咁佢都要人幫同明白究竟可以點做, 因為佢嘅心事可能連佢自己都唔知或控制唔到, 但另一方面,

如果大家都唔再有愛, 只因細路仔問題, 咁我可以話你知, 小朋友寧願有一個寧靜嘅屋企, 好過有一對互相指罵, 問題多多嘅屋企, 影響佢地嘅心智成長仲深遠..........

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主…

希望你同細路好好生活,太太終有一日會醒覺,重回家庭…我有位好朋友既太太就係因為難賭結果販上刑事罪,個大女讀書超好結果都給媽媽任性影響前途…做唔到公務員...到現在都視媽媽如仇人…重有丈夫幫佢還債還到比錢幫去世既爸爸打齋既錢都無,結果離婚收場…唉…希望你太太會醒啦…

放心啦…小朋友會明白你苦心既...

介紹你睇套戲.."When a Man loves a Woman".. Meg Ryan 同 Andy Gacia做架,我好鐘意,講女主角有酗酒問題,結果幾乎連家庭都無埋…但最後丈夫都原諒佢…有時間睇下呀…

原帖由 cc89cc89 於 10-7-4 11:54 發表
現在我每日都同兒女講 長大後的3件事
1 不能毒
2 不能賭
3 不能害人

洋房

回覆 31# moon_moon 的文章

Very sweet! I mean having a husband always be there to support. wish my future will be having someone like that to come up. Go through hard time and happy time together. I think acceptance is very important to a couple. No matter good or bad.....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Right..i love this movie pretty much..but remember that the husband did gave up sometimes..but finally changed his mind while his wife really understood how serious the problem to be....so in 樓主 case..i think at least his wife need to understand her problem and willing to face it..

原帖由 BBandMe 於 10-7-5 02:27 發表
Very sweet! I mean having a husband always be there to support. wish my future will be having someone like that to come up. Go through hard time and happy time together. I think acceptance is very ...

洋房

回覆 33# moon_moon 的文章

There are many ways that 樓主 can use to let his wife realizes. Gathering all family members(those she loves and relies on) force her to go for help (quit gambling). Otherwise, they will not be dealing with her anymore. Second, soft method (try to let her know, all the members in family cares for her but because of her gambling addiction, they are afriad to deal with her.) Don't try to avoid but let her knows that she is a burden. I learn this from some TV shows call Cleaners and Intervention. Those show try to let understand addictions can recover but we need to help them. Also, there is books to read for helping those problems...

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 cc89cc89 於 10-7-6 04:04 發表
晚上03:00 她回來了 話會戒賭 但不是因為我 之後又走了............話想要空間 女人真奇怪 我應該如何?

等.... 等佢返嚟囉...

親愛嘅樓主,
佢賭乾賭淨就會返架啦, 到時你再同佢去睇醫生啦, 我認真架, 佢係病遮, 有曷傾架, 不過要社工同醫生幫下手囉, 放心啦, 只要同心就可以解決問題架啦! 你可以試吓聯絡基督教勵行會, 放心啦, 有得救架.
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

比D時間大家想一想吧! 我都左盼右盼很久才放下... 賭,很恐怖 ... 但還有機會回頭,變心冇得救!

洋房

回覆 36# catfitfit 的文章

Catfitfit, you are right! those organizations can help them and successful rate is extremely high.

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至