嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...52

尾頁

大宅

Re: 有懷疑早評估~~(延續篇)

各位媽咪,

好似得我最耐無上黎咁喎.
我星期一帶左過印傭返屋企試工, 都OK啦, 就係嫌佢太醒, 你話幾煩呀, 醒又煩, 唔醒又嘔血, 不過我個仔平時返學, 四點幾先返到屋企, 所以主要係要佢做家務同煮飯, 比起仔仔細個時, 我會無咁要求高(當然唔會咁同佢講), 所以多數都會請佢.

我plan左仔仔放學後, 會要個工人陪佢油吓顏色/碌吓咭機咁, 最少有半個鐘係坐定定做D有少少目的嘅野(唔係宜家咁通屋走到我放工為止).

tin_tin

你仔仔肯學琴都好呀, 我同個仔上音樂治療, 有個類似鋼片琴比佢用木棍搞, 佢都無mug心機.

Helen

唔好唔開心啦.

cottontail

5月份攪生日會啦!

我發覺我個仔一人多一齊拍手話好野, 佢就會好不安係度喊, 度時可以試吓係咪.
Carson's birthday in January 2000.

大宅

5月份攪生日會? 好呀!! 我老公都係5月生日喎! :-P

HelenMrs. Lau:
學cottontail話齋, 你仔仔仲細, 唔算遲喇! 你如果向好的方面諗:"好彩咁早發見, 可以及早幫佢", 咁你就會開心d喇! Cheer up!!

Joey媽媽 & cottontail:
你地個琴係乜牌子? 係二手嗎? d人話最好用U1琴, 乜U1唔係最低級的咩? Kawai二手琴好嗎? Oh..變左問題師奶添! :-P

HinMa:
我估66I係巴士號碼掛, 佢次次出街都好留意d巴士號碼, 又問架巴士去遏. 一話去街, 佢唔係問去邊, 而係問"搭多號?", 好攪鬼! :lol: 我見佢咁鍾意數字, 就"食住上", 教佢講嚇當日去左邊, 例如 星期日學琴行程: 電梯按G, 然後搭36X去銅鑼灣, 上9樓學琴.
講開搭巴士, 上星期佢一上巴士見到個姐姐食o野就好大聲咁話:"做咩事呀?...佢食o野喎", 攪到姐姐幾唔好意思呀 (因為佢係在嚴禁飲食個牌下面)!! :lol:
仔仔今年講o野叻左好多, 我等緊佢同我講條件呀. 大家一齊努力啦!

大宅

我仔仔好靜。成日鍾意玩手指。
視力專家話唔好比他睇0甘多手仔。同他玩多D,比多D

大宅

Helen,

你個仔係咪15個月大? 其實你唔駛咁煩, 只要一有時間就同佢玩, 唔好比佢自己靜落黎, 同佢推吓波波, 車車, 你推比我, 我推比你, 不停講吓波波/車車係點架, 呀邊個推比呀邊個, 可以TRAIN到佢同人玩, 論流作轉, 語言架LA. :-P

Carson's birthday in January 2000.

大宅

各位媽咪

文軒仔昨晚跟住洗冤錄(二)劇一同唱歌,好攪笑仲唱得好多句,我好開心,他是指住d字唱ga,仔仔真有進步呢? :-P

仲有我們是否攪聚會呀??????? :-P

大宅

My boy is 17 mths. old on today.
In this morning, the nurse of 物理治療 said that his balance has been improved within this week. He also willing to stand and walk for a while (with support). Sometimes, he knows how to balance himself not to fall down. And willing to touch for the sense improved. Feel happy and I will try my best to help him!!!!!!!!!
From: Helen

大宅

Helen:
見你仔仔咁快就有進步真登你高興啊!

Joey媽媽:
你就好啦, 仔仔對電視節目有o甘好反應. 我個仔睇時裝劇剩係識"及"實背景有無紅綠燈咋! :-x

各位媽咪:
今日仔仔見左言語治療師, 評詁結果係: 語言表達能力比同齡的小朋友差10個月, 語言理解能力比同齡差5個月, 要排期做訓練, 又要等5個月喇! 依家要同佢做口部肌肉練習, 例如吹蠟燭, 紙, 肥皂泡, 將脷來往D嘴角兩邊. 你地有無同仔仔做過呢d練習呀?

HinMa:
言語治療師話大口環五月有個言語治療講座, 不過未定日期, 你有興趣去嗎?

大宅

各位:
今次聚會係邊度攪好呀?

cottontail:
我想問o下你仔仔張藍色木枱和木櫈(唔記得mug色)係邊度買架?

大宅

各位:

智能測驗中心剛剛無端端打來話仔仔明早9:00要到中心見醫生及社工,其實事前我都唔知會再有得約見,約得好突然,好彩老公放假咋!如果唔係又去唔到ga la.等我明天問埋姑娘是否可申請資肋金先,可幫補下,嘻嘻~~~~~~~~~~!! :-P

大宅

tin_tin
張藍色木枱和木櫈,我見過玩具反斗城有得買,你去睇睇!!

至於今次聚會邊度攪都好,唔好去我到玩住,同埋最緊就大家日期就真~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tin_tin,
你見既言語治療師係唔係杜先生呀?個講座係咪叫"有口難言",我以前都想去聽,但就唔到時間搵人同我睇住對仔女,希望今次可以去聽.

大宅

tin_tin

張藍色木枱和木櫈係IKEA買, 我屋企個SET都一樣.

大宅

Hi all,

我哋今日收到通知, 話香港基督教服務處大坑東幼兒園派咗個混合位俾阿仔, 後日要做決定要定唔要, 而加心情十五十六, 唔知個混合位對阿仔有冇幫助, 還是專心等早期訓練好?

論專業, 就緊喺早期訓練好啦! 但喺又要等好耐 :-( !

各位嘅經驗喺點呢?

Joey 媽咪,

你個仔喺咪都讀緊大坑東幼兒園呢? (我見妳有出現過大坑東幼兒園嗰topic) 好唔好呢?

大宅

Kammy,

我覺得如果係大坑東有位都值得去, 因為o個邊d老師出哂名有經驗, 好掂。

tin_tin,

我都係係宜家買架, 我貪佢夠隱重, 唔容易俾小朋友推黎推去。 :-P
咁睇, 天天仔既語言能力都唔係好差者, 應該好易追, 多d同佢玩吹泡泡啦﹏

Helen,

多d同你個仔玩平衡木, 氹氹轉, 盪鞦韆同滑梯, 對練習平衡力同前庭系統都好有幫助。

Joey媽媽,

見完有咩消息呀? 文軒有冇進步呀?

至於聚會, 我地今次去chanchanboy度定係tin_tin度好丫? 4月定5月好丫, 因為4月比較多假, 容易d就時間。

大宅

HinMa:
我見既言語治療師係申小姐, 佢几有愛心o架. 我唔知個講座叫mug名, 但是今次係星期六舉行, 希望你今次可以去到.

cottontail:
我試過同仔仔玩吹泡泡啦, 佢吹唔到不特止, 重几乎食左d肥皂tim!
至於聚會, 如果5月可以去我屋企, 因為工人4月返菲律賓. 但是生日會唔係應該去主人家屋企咩? :-P

大宅

Kammy
恭喜你可入到大坑東幼兒園派的混合位,老師好有經驗好好,比 兼收訓練d小朋友好好,放心讀啦!以前我都是排了呢到已有位了,後來因搬屋,所以錯過了呢個位,我好好後悔,是真的,大坑東幼兒園派的混合位你放心比仔仔讀啦! 真是恭喜你

cottontail  及各位
我個仔就是錯過了讀大坑東幼兒園,到而家我都好後悔 :-( :-(

至於文軒有冇進步,當然有啦!不過有件消息同大家宣佈,就是我同醫生說東涌資源中心沒有,而且教文軒的經驗老師又沒有,學校比他的教材資源又沒有,我有兼收位等於沒有呢個位,點算好?? :-( 咁醫生就話雖然仔仔是有進步,但進步速度未如理想,如果現在聽我所說對d老師經驗不滿,如都諗住同個仔轉校,有沒有考慮轉讀特殊幼兒中心,因始終哪裡的老師經驗多好多,亦是對仔仔有幫助.醫生說,只是建議可回家再作考慮才決定.
跟住我回校問主任,你認為文軒程度如何,他有融合小朋友嗎?是否需要去特殊中心讀.但主任就話,文軒有進步的,認為亦不需要到特殊中心讀,當然特殊中心老師經驗是好過呢度,但文軒到特殊中心讀所見的小朋友多是有障礙,亦是對文軒某程度上學習不利,當然最後決定是父母,但主任會安排我到學校觀課睇文軒融合情況,而且社工都會安排我下星期三到協康會特殊中心參觀可讓我了解情形,等我再作選擇????
其實你們有何高見呢?今次我做了問題媽咪了 :-P 大家比比意見好

另外,xx資助金,醫生話交軒自閉程度未足以申請,但如果讀緊特殊幼兒中心就一定得咁話,所以chanchanboy你是可申請的. 幫補幫補下

chanchanboy
我希望你都比多d意見我,如讀特殊幼兒中心的利幣,幫我分析下好嗎?

大宅

joey媽媽:

是否醫生建議排特殊幼兒中心的????
我覺得可以排住先,一路觀察住文軒0既進度。有需要時才考慮讀唔讀。
我仔仔都排緊早期訓練中心及特殊幼兒中心,聽chanchanboy講特殊幼兒中心的師生比例細D,先生會多D時間留意同照顧學生。

如果有進步,可以轉回主流小學讀小一。

From: Helen

大宅

HelenMrs.Lau
是醫生建議排特殊幼兒中心的,原因我現的兼收老師是沒有收讀特殊課程,而且對呢d障礙兒童不是太有經驗,所以醫生只作一個提意叫我考慮,因為始終特殊幼兒中心老師經驗豐富及師生比例1:6.而我現在讀緊個間1:10(原因未請到第二個兼收老師)及現在的兼收老師是沒有經驗的分別.
但現在仔仔讀緊的幼兒園主任剛剛打來,話會安排我多次及多節不同活動的參觀,等我再分析仔仔學校上課情形是否真需要到特殊幼兒中心訓練,
主任說:因始終要父母衡量要仔仔學多d甚麼?是團體活動或是特別技能訓練.
我老公怕仔仔去了特殊中心會否開心呢?因為仔仔都有四歲咁大.而家都總算同班中小朋友有d感情,仔仔仲認得d同學仔叫咩名,都開始有模仿他們及一同玩.每日放學好開心,都唔捨得走,點選擇呢?

至於排特殊幼兒中心,我都排緊,唔知有無位,因仔仔排到20,而哪間特殊中心已有19-20人排緊(因指有呢間有校車到東涌),所以社工都問我博唔博,當然我照排了.

點揀好呢?大家再比比意見啦!或是如有位就去讀,隨緣算呢? :-P
仲有一樣野值得提就是文軒呢間學校老師好錫佢,雖然沒有太多經驗,由其是班主任特別錫佢(是偏心個隻),你們認為呢點對仔仔有幫助嗎?學校上上下下小朋友都好主動叫佢又同佢玩,是否又好重要呢?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~問題媽咪上 :-P

大宅

joey媽媽

有關XX資助金, 我可以向邊個部門提出申請, 同埋到底叫mug名呢?

對於主任話"到特殊中心讀所見的小朋友多是有障礙,對文軒某程度上學習不利"呢點, 我有唔同的睇法, 我初時決定比仔仔讀特殊時, 腦海中都浮現班房中都是一群古靈精怪的小朋友, 但實際並不是這樣, 有一輪, 我去中心跟堂, 見到佢D同學, 我就非常唔開心, 因為見到人地咁叻都讀唔到普通幼稚園, 我個仔咪實讀唔番主流學校?

返而最重要係睇吓個中心, 係咪會將所有自閉小朋友編埋一班, 定還時有足夠資源跟據小朋友的程度開幾個組別, 以我仔仔學校為例, 佢地分開幾個組別, 我仔仔個組有9個人, 上某些堂就會9個人一齊, 或兩個組一齊, 等佢地有群體生活, 上某些堂就會再拆開4-5個人, 等老師有多D照顧.

我個仔間中心我就好滿意, 活動又多, 每個月都有主題學習, 配合每月一次戶外活動, 另外比家長的支援都好多, 例如之前家長上完有關環境轉變的講坐, 跟住會有實習, 成班人帶埋小朋友去飲茶, 睇吓小朋友去到噪雜環境可否適應, 而家長又是否學會如何應變, 都幾特別(可惜我要返工不是所有活動都可以親自倍個仔, 因為學校實在太多活動).

另外特殊多數會用結構式教學, 這個好唔好就見仁見智, 因為有時所有野SET好哂, 可能會另小朋友更固執, 更怕改變. 補救方法就係在家中同假日要多D改變, 例如星期日帶個仔去D好唔同的活動.

還有特殊會著重TRAINING多過學術科目, 所以都要在家中同小朋友補番, 我就買左幼兒園的EXERCISE BOOK, 不過當然在家中的進度可能會較慢(因為唔夠時間做咁多野)同無咁全面.

講番你個CASE, 不如你首先了解現在學校的上課情形, 老師好鍾意文軒, 但最緊要睇吓課堂時係遷就佢多D定真係幫佢克服困難多D? 再去特殊到參觀吓, 了解佢地分班同教學方法, 睇吓學習的範圍, 跟住再決定.

希望我的意見對你有幫助, 仲有呀, 唔好再後悔放棄左大抗個位, 要向前望, 對自己的決定要有信心.

不如你比個e-mail我, 我sent個仔的時間表比你參考吓.

大宅

chanchanboy

多謝你花咁多時間比意見我thanks!!!攪到我心痕痕tim.我星期三都會去參觀協康會,唔知我會點再選擇呢?仲有我想問多樣野,就是特殊幼中心d小朋友會否自己顧自己多,沒人會主動同人玩,是嗎?

你看看pm. :-P

其他媽咪:
你們又無意見比呀!!

首頁
12345...52

尾頁

跳至