親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi all,

I'm back and many thx for your reply and help.

I reserved a driver for the whole trip. The driver is good.

Regards the transportation, my own feeling is same as what you suggest, is better to reserved a driver.

當地人渣車好危險架,相信已成文化。當地人常常扒頭,即使雙向行車線,不惜逆線行車來扒頭。對頭線有車來時,他們會响號表示,所以我都不敢在車上睡覺。在清境山路(多彎多斜)都照樣逆線扒頭,一入夜清境很多霧,好似仙境o敢,無路燈,睇唔清條路,要好熟識路線才掂。他們大部份人都o係咁渣車架。

大宅

我8月中去完, 包車司機好好人, 價錢合理, 司機飯錢及所有費時已包含車資內, 可放心, 你可打電郵問價! 司機姓名: Charly, 電郵: [email protected]

原帖由 haydn 於 10-7-27 15:40 發表
聽講自駕都幾險(清境那段),要上山彎曲多,都係咪制lumouth:mouth:" />
各位好友請問有無包車介紹?價$若莫多少呢?Ummm....還有包車C機車你去食飯,敢要唔要另外比$給C機大佬食飯呢?

我預算行程
Day 1 由逢甲==>集集/水里/車埕==> ...
:giveup:

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔自駕最好包車...
因景點相距幾遠下,而公車班次好疏
其實都可以揾民宿幫你安排!

自駕危唔危險...
去日月潭無問題,上清境個段都唔太難.
但上合歡山個段係幾難.無開車經驗危險d,
而且開車的真係未必欣賞都風景係真

<一入夜清境很多霧,好似仙境o敢,無路燈>
所以入夜我地好少開車

台中人駕車又唔覺太危險/我地無咩撞到爬頭喎...但返到台北就緊張好多囉

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問小朋友上合歡山有無問題, 有人話呼吸有些困難, 行路都要慢. 我會cny去, 山路如果有雪會唔會危險?

夜晚由廬山返清境有幾遠? 沿途有街燈嗎?

明天會更好~~

大宅

係呀! 無論上清境/合歡山, 山路崎嶇, 車路又窄, 唔好博啦!

原帖由 010 於 10-8-25 17:42 發表
唔自駕最好包車...
因景點相距幾遠下,而公車班次好疏
其實都可以揾民宿幫你安排!

自駕危唔危險...
去日月潭無問題,上清境個段都唔太難.
但上合歡山個段係幾難.無開車經驗危險d,
而且開車的真係未必欣賞都風景係真

<一入夜清境很 ...
:giveup:

侯爵府

LongRyan
<想問小朋友上合歡山有無問題, 有人話呼吸有些困難, 行路都要慢.>
因人而異,我/70-yr公公&婆婆都無事
但daddy/7-yr仔仔兩個人在上到大魯閣都感到呼吸困難,所以我地無再堅持上山就走啦,

<我會cny去, 山路如果有雪會唔會危險? >
好似唔係年年有雪落嫁!

<夜晚由廬山返清境有幾遠? 沿途有街燈嗎>
廬山返清境大約大半個鐘左右-但我地係早上開車計,我地無出夜街,無留意有無街燈

你可以參考一下我當年的遊記
http://www.baby-kingdom.com/inde ... log-itemtypeid-1533

珍珠宮

原帖由 010 於 10-8-26 12:22 發表
LongRyan
<想問小朋友上合歡山有無問題, 有人話呼吸有些困難, 行路都要慢.>
因人而異,我/70-yr公公&婆婆都無事
但daddy/7-yr仔仔兩個人在上到大魯閣都感到呼吸困難,所以我地無再堅持上山就走啦,

<我會cny去, 山路如果有雪 ...

唔該晒你, 我會一陣慢慢睇.
明天會更好~~

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 ds_jj 於 10-8-27 13:30 發表
我啱啱去完返嚟,我地都上唔到合歡山, 差15分鐘車程就到達, 但因有2個小朋友嘔所以決定放棄, 我地今次自駕遊, 其實都安全, 事乎個司機, 我地兩個人輪流揸, 所以無咁辛苦, 包車就會舒服, 但自駕遊就比較方便, 盧山夜晚 ...

我唔住盧山, 只想夜晚去浸溫泉後返清境. 廬山夜晚熱鬧嗎? 聽你咁講到時睇情況先決定上唔上合歡山.
明天會更好~~

侯爵府

LongRyan
我個次都有考慮到”廬山”浸温泉,
但係見網上comments”廬山”一般walkin温泉質素麻麻,
所以無花時間金錢上上落落
反而第二日去遠d的谷關囉...

ds_jj
咁小朋友係咪又係返落山就無事?
你住左晚感覺如何...係咪真係麻麻?

珍珠宮

原帖由 010 於 10-8-27 16:42 發表
LongRyan
我個次都有考慮到”廬山”浸温泉,
但係見網上comments”廬山”一般walkin温泉質素麻麻,
所以無花時間金錢上上落落
反而第二日去遠d的谷關囉...

ds_jj
咁小朋友係咪又係返落山就無事?
你住左晚感覺如何...係咪真係麻 ...

我第日去日月潭&九族, 谷關啱路嗎? 盧山我係網見有間叫'碧樺', 好似幾靘....實際唔知點?
明天會更好~~

首頁

尾頁

跳至