自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

好嬲呀

咁都無事, 而家香港無法律, 有錢有地位的人大晒

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

三項罪名,今早在東區裁判法院,被判感化十二個月、罰款八千元及停牌一年,感化期間要到美國進行針對精神問題的住宿治療,為期三個月,返港後再進行戒酒治療,並定時提交進度報告,如果感化官不滿意進度,可要求法庭延長感化期。裁判官指,被告已有兩次襲警記錄,今次的案情更嚴重,如果不判罰會對公眾帶來錯誤訊息,但被告的感化及心理報告指出,她患有燥狂抑鬱症,導致有酗酒問題,考慮到被告有好的學歷及家庭背景,認為她應該接受治療,因此不考慮判監。

連所謂''社會服務令''都唔使做,
剩係罰錢停牌, 呢個訊息有幾正確.
訊息話我知,有好的學歷及家庭背景,
加上有躁狂症, 警察都可以打, 會無樹.

警察們,執勤時,自己要執生啦!!!!!

咁判刑,令人好憤怒 !!!!!

侯爵府

畀面勳章

大宅

呢d咪叫灰色地帶囉!!!!!
原帖由 paklok 於 10-8-2 10:32 發表
無計....
報有病真係大晒~

伯爵府

原帖由 paklok 於 10-8-2 10:32 發表
無計....
報有病真係大晒~
睇下有病既係邊個喇,如果係一般市民,同一樣事犯左幾次...仲要係打警察,我諗無乜可能又係判感化囉~ 最少都會判你強制性治精神病喇....
大b駿逸細b駿晞

珍珠宮

醒目開學勳章

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

一早就知啦..............有米有后台
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有財和有勢力是最重要就可以打警察啦!! 隻手遮天!!! 去美國旅遊連最低罰社會服務令都不需要。 香港政府法律同中國差不多,越來越黑暗。傳媒、廉署等請做野。

別墅

好似有 d嘢喎.
公平?
嚴重罪行? 但..
讀得書多? 讀law知法 可輕舉妄動 可輕判
罰佢要接受治療, 精神問題唔係入 ..,
還可出國,去美國 ...
唔知 有無:;pppp: 美國警察 被佢睇中呢!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

反正有錢可以打警察

不如以後打警察定額罰款

打一邊臉八千…打心口萬六…

罰款俾返被打的警察

節省法庭資源
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

大宅

原帖由 rabbit75 於 10-8-2 11:57 發表
反正有錢可以打警察

不如以後打警察定額罰款

打一邊臉八千…打心口萬六…

罰款俾返被打的警察

節省法庭資源

絶對贊成,以後..香港醉酒渣車,1. 記住拒絶酒精測試
2. 可以打警察
3. 需然學歷可能唔夠(最多大學生由12個月變成24個月,中七由24個月變成30個月等等)
記住這過判決呀,有著數,法官判多咗,叫議員告返法官呀,還掂香港都無公平la

男爵府

好媽媽勳章

馮炳德遊行襲警囚15周 被拒保釋
(明報)2009年1月8日 星期四 05:05
【明報專訊】擁有兩個學士學位、放棄百萬年薪設計師工作的保育人士馮炳德,繼去年因襲警罪判囚兩個月後再惹官非,去年1月他參與爭取雙普選 遊行時,被指用手肘撞向警員令其跌倒而被裁定襲警罪成,昨被判囚15周及賠償受襲警員8000元。裁判官判刑時直斥馮視法律為無物,喜歡襲警便襲警,又指遊行並非「擋箭牌」,警員亦無理由受到欺負和虐待,最後更拒絕馮保釋等候上訴的申請。

賠償受襲警員8000元

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 二小姐 於 10-8-2 10:35 發表
三度襲警判感化,個原因係人地有良好教育同家庭背景,咁咪即係「有錢」唔洗坐監囉

唔好話三次襲警啦! 一次都應該捉佢入去坐下啦! :;pppp: 依家個官咁講, 真係有財,有勢,有學歷,有背境,有情緒病真係可以為所慾為, 咁以後D警察就有難喇!

別墅

我想問下. 律政司可以不服判決而上訴嗎??

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 stevepen 於 10-8-2 12:39 發表
我想問下. 律政司可以不服判決而上訴嗎??

我都想知....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

香港法律已死

男爵府

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

律政司可以提出上訴的

但要有理據
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 二小姐 於 10-8-2 10:35 發表
三度襲警判感化,個原因係人地有良好教育同家庭背景,咁咪即係「有錢」唔洗坐監囉

都係架

首頁
12345...8

尾頁

跳至