想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

QM - Prof. Ho

原帖由 rabitBB2011 於 10-8-6 14:06 發表
which doctor you are seeing?

add oil JM, when we still have egg, always a chance there.

hope all of us can have a rabbit year baby.

大宅

原帖由 於 10-8-6 14:05 發表
bobotak
你係咪想睇 Dr. Tay 呀,我原本 Book 左 9 月睇架,但我剛剛睇緊另一個醫生,仲未開始任何 treament ,我諗住試幾個月唔得至睇 Dr. Tay呀,你打電話去 Dr Tay 診所問下如果我同你調期得唔得,咁你咪可以9月有得睇囉,你情 ...

岩岩可能醫生去左做手術,姑娘又話放左工,要明天再打去問,但我都問左佢,有朋友唔睇可否俾左個期我,佢話唔得,因為有個waiting list喎

男爵府

乜佢地咁老土架?

原帖由 bobotak 於 10-8-6 15:30 發表

岩岩可能醫生去左做手術,姑娘又話放左工,要明天再打去問,但我都問左佢,有朋友唔睇可否俾左個期我,佢話唔得,因為有個waiting list喎

大宅

原帖由 於 10-8-6 18:15 發表
乜佢地咁老土架?

係啦,同朋友個quota互轉都唔得,始終都只2個quota,又唔係霸多另一個quota。

大宅

今日day 1,食左DHEA+Fertilaid cycle37days, 唔知係亂左定係無食中藥所以又長返,以前係40+日一個cycle的。食左中藥又岩岩開始睇醫生,都唔知係中藥定係排卵藥既影响?果段期間係32日。

大宅

你地有無人都係努力緊 IUI or IVf 架?
有乜野可幫助到成功機會大D既方法呀?

大宅

hello 大家好, 我也來分享一下, 下月40啦, 試左3年多無 bingo, 幾年來睇過唔小中醫, 後來照到右邊塞左, 天天痛, m來時更痛 (痛係吃中藥後才開始), 在醫治上行了很多錯路白花時間, 最後去年10月1st time睇不育科 周x仙 (此網很多人話她不好, 但她確實對我唔錯, 只是我尚未 bingo), 她建議我做ivf, 但因右邊塞左加上有痛, 驚有菌影響著床, 所以11月初入院切掉右邊輸卵管 (我當時由入院個刻一直哭到手術開始吸麻醉藥, 數小時內有成 4-5個護士加埋護士長安慰我, 連麻醉醫生都來埋 ... 因為唔想 c6擔心, 所以固作輕鬆, 叫佢下班才來睇我! 當然我有不繼禱告, 求主保祐我有平安!), 手術後12月撞聖誕假, 1月話我有水泡, 要散後才可開始ivf, 2月又到農曆年假, 因我4月要出差, 所以拖到4月尾才做 ivf, 點知之前又生了一個 3cm 朱古加瘤又係在右邊, 加上我有內膜異位, 所以近半年m來時痛到要靠止痛藥保命, 醫生當時好著緊, 要我即刻開始ivf, 由打針天天情緒低落又勁痛要吃止痛藥, 5月初抽卵 11粒, 最終9粒成胚胎, 但放後不成功, 上月初再放3粒也不成功 (但m延至39天才來), 我簡直要瘋了, 幸好我有神給予平安, 否則好可能跳樓死了. 現在我尚有剩餘3粒機會, 正在調理好身體再打算.
希望各位 jm 看到我的經歷, 也來向神多禱告給了你平安及答允賜予大家產業. 祝各位早日 Bingo

此網有 jm 介紹吃:
1. Royal Jelly
2. FertiAid for women
3. Wheat Grass
4. Chasteberry fruit
5. DHEA

原帖由 bobotak 於 10-8-9 11:14 發表
你地有無人都係努力緊 IUI or IVf 架?
有乜野可幫助到成功機會大D既方法呀?

大宅

原帖由 Vanki 於 10-8-9 14:02 發表
hello 大家好, 我也來分享一下, 下月40啦, 試左3年多無 bingo, 幾年來睇過唔小中醫, 後來照到右邊塞左, 天天痛, m來時更痛 (痛係吃中藥後才開始), 在醫治上行了很多錯路白花時間, 最後去年10月1st time睇不育科 周x ...

唉,真係女人最痛,心靈同肉體都痛,你要多多休息保重身體,好好調理一下至放埋淨返果3粒啦,身體好D成功機會至高。
我都塞左一邊,我係左邊,但係咪做IVF前一定要切左佢架?毛毛只話我塞果個位唔一定通得到,所以無叫我通,但又無叫我切喎,不過我排緊隊轉睇鄭醫生,真係要問清楚Dr Tay至得啦~

5. DHEA (食緊)
2. FertiAid for women (食緊)
1. Royal Jelly (食緊)
4. Chasteberry fruit (有考慮過,差D買埋黎食添)
3. Wheat Grass (後生時用黎改善暗瘡皮膚,但未聽過有助孕?)

我仲食埋花膠,飲埋全脂奶,中藥(停左2個月),葉酸,月見草油又食過,雞精都飲過幾支,見到果一大堆supplement真係有D驚,唉,都唔知幾時至到我Bingo

大宅

其實我都唔知點定要切定唔切, 我個 case 係漲兼且成日痛, 後來切左醫生話抽出來的水都是黑色 (可能我長期睇中醫想通番, 點知仲塞多d), 所以我痛成咁! 所以這是要切的原因. 你有痛嗎?

原帖由 bobotak 於 10-8-9 16:55 發表

唉,真係女人最痛,心靈同肉體都痛,你要多多休息保重身體,好好調理一下至放埋淨返果3粒啦,身體好D成功機會至高。
我都塞左一邊,我係左邊,但係咪做IVF前一定要切左佢架?毛毛只話我塞果個位唔一定通得到,所以無叫我通,但又無叫我切 ...

大宅

原帖由 Vanki 於 10-8-10 09:57 發表
其實我都唔知點定要切定唔切, 我個 case 係漲兼且成日痛, 後來切左醫生話抽出來的水都是黑色 (可能我長期睇中醫想通番, 點知仲塞多d), 所以我痛成咁! 所以這是要切的原因. 你有痛嗎?

...

我從未痛過,做U/S都係試左1年未成功睇婦科醫生至第一次照,有2粒細纖維瘤同有粒細細既瘜肉在子宮頸頂端,位置ok不用切,而輸卵管就只照到塞左報告話無其他問題,反而我做完IUI後至會有扯住痛既感覺,以前由細到大都未試過痛,所以都無話自己去做檢查架。

大宅

你無痛就好啦, 我每月痛, 成日痛, 唔係左痛就右痛, 就以成個人好敏感, 成日驚到哭, 好辛苦. 那你是否會搵 dr Tay 做 ivf, 幾時開始?

原帖由 bobotak 於 10-8-10 11:11 發表

我從未痛過,做U/S都係試左1年未成功睇婦科醫生至第一次照,有2粒細纖維瘤同有粒細細既瘜肉在子宮頸頂端,位置ok不用切,而輸卵管就只照到塞左報告話無其他問題,反而我做完IUI後至會有扯住痛既感覺,以前由細到大都未試過痛,所 ...

大宅

原帖由 bobotak 於 10-8-9 16:55 發表

我都塞左一邊,我係左邊,但係咪做IVF前一定要切左佢架?毛毛只話我塞果個位唔一定通得到,所以無叫我通,但又無叫我切 ...
唉, 我同你一樣, 經常網度講咩好, 或朋友講咩好就去買~ 有時見到咁多supplement都驚.... 唔知幾時先食得完......
不過, 一樣一樣咁來law~~~ 我相信每尊都係1個月搞店的者~~~

大宅

原帖由 Vanki 於 10-8-10 11:59 發表
你無痛就好啦, 我每月痛, 成日痛, 唔係左痛就右痛, 就以成個人好敏感, 成日驚到哭, 好辛苦. 那你是否會搵 dr Tay 做 ivf, 幾時開始?

我之前係睇毛毛既,不過佢幫我唔到亦無心幫我,所以我6月尾決定唔再睇佢,打左去Dr Tay 度排期做IVF,但係要排到出年3月呀,我又排緊打尖隊,不過無人可以話到俾我知幾時至輪到我打尖。

大宅

原帖由 tinlingyuetka 於 10-8-10 11:59 發表
唉, 我同你一樣, 經常網度講咩好, 或朋友講咩好就去買~ 有時見到咁多supplement都驚.... 唔知幾時先食得完......
不過, 一樣一樣咁來law~~~ 我相信每尊都係1個月搞店的者~~~ ...

最弊唔係食完一樽就攪得掂呢,supplement呢家野又唔係藥,起碼要食幾個月至知有無進展,同埋唔係傷風感冒好返會知道,有得生同食左果堆supplement有無關係都無人可以肯定到,我地都係盡自己能力去做希望幫到自己嗟。
jm,革命尚未成功,大家一齊努力呀

複式洋房

我都就39歲,試左年幾, 上年食左半年中藥都唔得, 無心機 乜都唔做, 之後今年年頭的起心肝,照野, 正常,佢都正常呀,6年前有過一次無左,想再要多次都咁難...我每月28-30 好準, 都係唔得 ...有時,真係好心灰,而我同佢無註冊架, HK政府都唔比我地做IUI OR IVF..

大宅

原帖由 laumyi 於 10-8-10 16:28 發表
我都就39歲,試左年幾, 上年食左半年中藥都唔得, 無心機 乜都唔做, 之後今年年頭的起心肝,照野, 正常,佢都正常呀,6年前有過一次無左,想再要多次都咁難...我每月28-30 好準, 都係唔得 ...有時,真係好心灰,而我同佢無註 ...

咁如果你地真係想生小朋友,咁結左婚會對小朋友好D,因為以後乜都係要用出世紙架嘛,咁都要有父母個名架喎,既然你地一齊關係又好到決定要生小朋友,咪去註冊囉,排期註冊好簡單嗟,無話結婚一定要擺酒架嘛,咁如果真係要做IUI / IVF都方便D。我見台灣做都要結婚証書架喎。鬼路地方有D就可以無囉。

複式洋房

唔想註冊,問題都大部份出於我,3年前比我前FU被迫離婚,拍左7年,結左婚10年,佢要同我離婚....如果唔係有BB的話,我真係好驚結婚...心入面好似有個洞,依家我打野比你, 一提起佢,都會眼濕濕..

大宅

原帖由 laumyi 於 10-8-10 18:39 發表
唔想註冊,問題都大部份出於我,3年前比我前FU被迫離婚,拍左7年,結左婚10年,佢要同我離婚....如果唔係有BB的話,我真係好驚結婚...心入面好似有個洞,依家我打野比你, 一提起佢,都會眼濕濕.. ...

唔好意思,提起你既傷心事

但係如果怕結婚,其實有小朋友責任會重大,照顧小朋友比起婚姻更加重要,因為小朋友係要2公婆一齊努力用心教育佢成長,要2個人夠成熟肯去分担和丞担才好考慮生小朋友,不要為了想要小朋友而去結婚,小朋友唔係用黎cool住男人既功具,最好問清楚自己想點至決定生唔生。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 laumyi 於 10-8-10 18:39 發表
唔想註冊,問題都大部份出於我,3年前比我前FU被迫離婚,拍左7年,結左婚10年,佢要同我離婚....如果唔係有BB的話,我真係好驚結婚...心入面好似有個洞,依家我打野比你, 一提起佢,都會眼濕濕.. ...

(岩岩路過)

我唸最緊要係你同男友有共識要小朋友, 同埋自己都要有個心理準備, 假設男友離開你既話, 能否自己獨力一個人照顧小朋友, 會唔會因男友離開而減少對小朋友既愛同增加憎恨. (我見BK 都有D JM 係同男友無正式註冊, 但子女都有1-2個)

如果你每月 28-30日好準, 大約D 14-16左右排卵, 可以試下係D 11/12開始隔日DODO , 另留意多分泌

複式洋房

多謝你地, 因為我男友好鐘意小朋友, 想同我生BB, 而佢都係想同我註冊,係我自己怕怕, 對男人無信心.另外留意分泌---> 我就係覺得我無咩囉, 唔知係咪因為我CUT 左一D子宮頸, 因為之前有HPV ,要CUT 左細胞變左既一部份.不過我今日都會去廣華中醫睇譚醫生.

首頁

尾頁

跳至