論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 kcywong 於 10-8-14 19:01 發表
我前幾日PHONE INTERVIEW一個到嚇我一跳,佢話要逢星期四晚7-11放假去CHURCH,星期日放半日,我問半日即幾至幾,佢話係11AM-11PM。
無野好講。 ...

星期日放半日? 咁另外嗰半日係咪做野先? :;pppp:

珍珠宮

原帖由 pkmama 於 10-8-15 01:19 發表
哈哈..我都試過比公主賓in,一見面係佢首先問我屋企有幾多個人要照顧,我做咩既?有冇grandmother係屋企?佢有冇房...我眼都突埋,跟住都要逐一"回答",1,屋企有2大2小(當時妹妹就出世)2,我做文職既,3,冇,4,妹妹出世之後要 ...

哈, 咁我咪仲厲害? 公主連問都廢事問....

Agent同個賓上嚟我屋企, 咁啱2個b(2歲半)開飯, 賓姐扮餵其中一個食, 我話唔駛, 佢地識自己食, 呀公主就係咁坐喺梳化度睇電視, 望都唔再望我地. 我問佢問題, 佢就係咁意求其答我, 我叫佢示範點同小朋友沖涼, 做咗幾次都做唔到. 佢agent即同我講, 唔啱不如算啦, 唔好晒時間.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

e+請做過既賓都有以上情況, 所以我只會隔山買牛, 請overseas 賓.

大宅

樓主應該將POST投稿到各大報張,好等廣大市民、政府知到菲傭僱主的慘況。

原帖由 StephanieQ 於 10-8-14 17:06 發表
怒炒黑面神後, 呢排in緊新公主

前日有賓賓Aloxx上來我家interview, 我先知原來係佢in我~~

佢先巡視廁所(共用), 再巡視佢訓的地方(知道要訓sofa床, 朝行晚拆), 再問工作時間(知道要半夜起身餵夜奶), 再知會我佢o係c ...

大宅

前日去in 一個公主,佢問我屋企有幾大,係咪得兩間房,我答係,我想阿仔遲d同佢share一間房,佢即刻話要考慮,話冇privacy.我即刻同佢say bye bye.
遲d可能要求要獨立厠所,衣帽間,前後花園.....

水晶宮

哇…睇呢個po我覺得媽媽們實在太有禮貌了………
被個黑面女人走入屋望 仲要問番我問題………
我放狗就追咬佢出門口了!仲等佢問完問題…………作死!

大宅

依家d菲姐當左自己好有寶, 要求多多.

伯爵府

牛年勳章

配唔起d菲姐
Normal HK house is not big. When I am young, I also share the room with my sister.
But it the other way, better see the true face before signing contract.

別墅

回覆 3# kcywong 的文章

忍不住要搭咀 !
咁你叫佢放完假返黎要做嘢,由11pm做到11am, 因為依段時間唔係佢放假既時間, 等佢放得咁"鳥lung"!!!

大宅

其實印印也唔好得幾多,雖然冇啲公主咁直接,但我喺個Agent度前後兩次簽咗兩個印印都失咗蹤(當時佢哋自己都簽咗名),錢就已經俾咗,唯有繼續喺間Agent再揾!現在我都會叫個Agent同佢哋預先講清楚我哋background,佢哋都有興趣才叫我哋interview。

首頁

尾頁

跳至