懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 siusum 於 10-8-17 12:27 發表

用bb籃上車一d都唔安全, 個人認為比手抱危險, 仲多左好多不便
你打算冇車但買car seat???
我唔覺得可以裝個car seat 上的士, 同埋car seat好"ar 咋"裝黎裝去, 跟本照顧唔到bb ...

我指的唔係普通BB籃, 係BB專用的汽車安全椅.
係外國, 全部都立法規定要用BB專用的汽車安全椅.
我都唔明點解香港冇....@@"
安全與否唔係由我地去話, 而係人地已經做左好多測試得出黎的結果.
當然, 唔係話一定一出街就有意外發生. 不過, 到意外發生的時候, 先去話'奶野', 咁我相信已經太遲了.
至於話麻煩呢樣野, 基本上係我眼裡面, 生得小朋友就預左係麻煩.........因為有排我地去照顧.....所以我先咁遲生. 等自己玩多幾年先黎捱世界....

大宅

其實, 如果有人同你一齊出院, 而你只係抱BB, 咩都唔拿的話, 我覺得安全過BB 籃喎! 始終BB籃咗大舊, 要跣手都係會跣架喎!
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bb8886 於 10-8-17 13:29 發表

我指的唔係普通BB籃, 係BB專用的汽車安全椅.
係外國, 全部都立法規定要用BB專用的汽車安全椅.
我都唔明點解香港冇....@@"
安全與否唔係由我地去話, 而係人地已經做左好多測試得出黎的結果.
當然, 唔係話一定一 ...

咁始終冇可能明明冇車但買baby car seat
外國...相信冇邊個家庭係冇車,
同hk情況唔同, 一般巿民交通工具係小巴/巴士/的士/mtr...
租車都唔係話租就租啦...
唔通下下包車先可以出街...
唔係話怕麻煩而罔顧bb安全, 而事實上唔係個個都可以買car seat 租車同bb出街

大宅

我講既BB籃係可以帶安全帶果D (http://shop.o3baby.com.hk/product_details.php?id=186&type=tid&pid=777), 之前單新聞之後, 電視都有講一條安全帶只可以FOR一個人用, 而用BB籃唔係叫你攬住個籃, 而係同個籃帶安全帶, 咁又點會跣手? 有JM話用咩帶, 我諗如果坐巴士/港鐵既話, 用咩帶BB面向自己心口會OK, 因為巴士/港鐵冇安全帶, 不過如果用咩帶而坐的士, 咁條安全帶應該點? 請謹記一條安全帶FOR一個人用, 如果一條安全帶兩個人用就等於廢!

再講, 如果為左千零二千蚊一個BB籃或者嫌麻煩而妄顧阿B安全既.... 我唔知點講囉!

大宅

我係用家,講少少!個carseat連車人地二手比的。

個藍係維持一個角度,唔可以平睡,BB睏得耐會唔耐煩。我冇車,從未考慮過戴埋去搭的士。可以配的車架係要多重摺合,而個carseat唔用特別的base去穿安全帶,需時及複雜得.... carseat 裝落車架,又係一個考驗。

我諗一般去附近的健康院 under 5 mins車程,去到個carseat都未ready。

我試過巴士,地鐵都ok! 但taxi 又裝又拆又摺。我自問棄權。因為摺麻煩、carseat不能收。 基本上,wheelchair access ok 的 我都ok,但搭taxi會比wheelchair更麻煩。

原帖由 joanne2010 於 10-8-17 14:34 發表
我講既BB籃係可以帶安全帶果D (http://shop.o3baby.com.hk/product_details.php?id=186&type=tid&pid=777), 之前單新聞之後, 電視都有講一條安全帶只可以FOR一個人用, 而用BB籃唔係叫你攬住個籃, 而係同個籃帶安全帶 ...
----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

大宅

好似冇carseat for newborn架wor, 最細都at least 3個月啦....如果你真係覺得香港d交通咁危險, 不如行路返屋企....
就算係你自己揸車, 你地撞你都冇辦法.
放鬆d啦 ~~~

男爵府

原帖由 gbmama 於 10-8-17 16:14 發表
好似冇carseat for newborn架wor, 最細都at least 3個月啦....如果你真係覺得香港d交通咁危險, 不如行路返屋企....
放鬆d啦 ~~~ ...

有架!!!
New Born Baby 嘅 Car Seat 係籃型嘅...
不過就真係用3個月BB就會唔夠位,
要換普遍所見嘅 Car Seat...

複式洋房

都係手抱+搭的士--> 是最穩陣,最好叫司機大佬開穩D。初生用car seat 可能又係無咩用.

大宅

原帖由 QQQme 於 10-8-17 16:20 發表

有架!!!
New Born Baby 嘅 Car Seat 係籃型嘅...
不過就真係用3個月BB就會唔夠位,
要換普遍所見嘅 Car Seat...

好多CAR SEAT係 0-9months, 有D 係 0month-4歲

大宅

原帖由 gbmama 於 10-8-17 16:14 發表
放鬆d啦 ~~~ ...

我淨係知意外=意料之外, 如果做多少少可以減低意外發生之後既後果, 點解唔做

大宅

醒目開學勳章

我會選擇手抱加搭的士.
如果講意外,無論車,搭車或行路都會出意外..
點擔心得咁多!

別墅

唔好呀.. 屋企都好危險架..
生完最好即刻去銀行開個保險箱, 寄存 bb 到十八歲!
一定無方法安全過甘 ga la.. :-P

(純粹講笑, 如果有人照跟上述方法, 後果自負.)
Winter Kids

大宅

我係搭的士手抱小b,就算去健康院我都係手抱搭小巴,有時呢d野係整定既,好似土瓜灣塌樓個幾個夠諗住係屋企冇事但點知......

大宅

乜架私家車識得抱實BB咁犀利?
我同BB出院都係用手抱上私家車咋

男爵府

手抱+TAXI, 我諗大部分無車既媽媽都係咁.

複式洋房

我都係抱實個bb之後落到樓下搭的士...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我會手抱+5mins車程taxi
如果初生出院搞咁大陣象,
又租車,又買專登買car seat
好似有d誇張

別墅

我生完要由法國醫院返元朗, 都係諗住手抱+TAXI, 有時真係唔驚得咁多...

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

男爵府

原帖由 markey 於 10-8-17 22:30 發表
其實真係無定案既,我自己有車,就會用car seat 囉,如果我無車,都係會手抱搭的士回家,當然一定無car seat 咁安全,不過又好難買個籃or something 特登for 一兩次用。

總之大家都會用佢覺得最安全既方法帶bb回家,因為個個係佢 ...

首頁

尾頁

跳至