自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

咁要睇你有冇比開零用
冇零用$30 is ok
有零用$25都夠
因為$20-$25一般都夠一個lunch

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大仔早上麵包+中午飯,我比$40/日!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

walk around the school to see how much food costs. It differs fr district to district.

In my district $30+ for char charn teng.

子爵府

x3, 除非熱死辣辣都飲熱飲, 得20蚊, 食雲吞面叫杯凍飲都唔夠了.

原帖由 大力大力 於 10-8-18 16:41 發表
X 2

子爵府

我諗起我細佬以前為左慳早餐錢, 每朝食一個屋企既橙算數.

原帖由 sasa0208 於 10-8-18 17:11 發表
我記得我小六開始自己食lunch,$25/日

想唔用晒,我成日去食齋米粉,$10/碗。點解果時咁蠢唔係屋企煮(ps我讀下午班),係屋企煮咪仲慳,但可能係屋企煮,比父母知扣我飯錢 ...

水晶宮

起碼30蚊lunch la.....

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

20蚊呢個價真係食好少少都唔得喎!
買一個飯盒加飲品都唔夠,
不過如果加埋每日10蚊零用錢黎食飯,
30蚊就ok既~
但就會冇左零用...

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

廿蚊真係少左d....
除非佢識得去街市買燒味飯啦
一個唔覺意果日遲左起身 要搭的士....
果日就真係食風
30蚊就差唔多

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

完全睇番自己屋企環境同個小朋友大唔大洗啦...

我女中六喇..咁多年都係600蚊一個月飯錢

100蚊一個月零用錢....八達通我比
可能好多人都話唔夠用..但佢咁多年都無投訴過.....

禁止訪問

子爵府

我中學時係25元一日,無零用,返學有錢,放假無~~又係一個月家務費1-200,坐車係MAMA買左輕鐵季票,任坐,所以放假去街係FREE車費
果時M記係17.X~25元係叫多唔多,小又唔小~有時買支筆都要錢ga~~仲有每個星期買本yes書~同朋友生日月,要慳d買禮物比佢,要食十元炒面+汽水,一係叫雲吞面舖叫碗淨面幾元碗~
諗返以前~~真係識慳過e+~~

不過我諗e+起碼要30元一日la~~真係唔夠~~
^0^

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 tabo0890 於 10-8-18 19:49 發表
完全睇番自己屋企環境同個小朋友大唔大洗啦...

我女中六喇..咁多年都係600蚊一個月飯錢

100蚊一個月零用錢....八達通我比
可能好多人都話唔夠用..但佢咁多年都無投訴過..... ...

佢點 食 lunch ? 食魚蛋 ? 熱狗 ? 三文治 ?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

大家樂學生餐送汽水, 廿蚊咋喎...
魚旦粉 + 樽裝汽水, 應該又係廿蚊~

預22-25/日, 綽綽有餘

家長應該pay for the minimum, 如果佢要食over嘅, 咪自己慳囉, 唔應該再係家長提供 (eg.: 學校訂飯$16/飯盒咁講, 我只會俾$16~)

大宅

我個仔間中學冇得包飯食, 佢一定要出街食, 食個餐真係要成$30 起碼, 出街食飯真係好貴架, 所以我每個月會比$1800零用錢佢(早餐+飯錢+車錢+零用)!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

$30/日for lunch,唔駛返學就無,唔包八達通,零用$100/星期~

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

$40/日午餐,早餐我包,唔包八達通,按月比獎金,如果幫手做家務有$300/月.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我比個仔都係220蚊一個星期,話知佢點洗,總之佢係一個星期之內唔再問我拎錢就得啦

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 zozozo 於 10-8-18 18:54 發表
x3, 除非熱死辣辣都飲熱飲, 得20蚊, 食雲吞面叫杯凍飲都唔夠了.

X4
而家E個時勢20蚊真係唔夠,見同學仔買罐野飲,自己想買都冇

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-8-18 20:43 發表

佢點 食 lunch ? 食魚蛋 ? 熱狗 ? 三文治 ?

學校小食部有麵...有米粉...有三文治...
大約都係15蚊...
亦會出街食...兩個女仔一個set lunch...碟頭飯...share都夠飽...
m記都會食...淨包都唔係貴..
雲吞麵都有 ... 12蚊碗....
佢話好夠飽...唔需要比多d飯錢...
一樣發育正常高過我11x磅

其實好睇小朋友習性...洗慣左就大單
我仔小學...佢話有男同學一日八達通o都2支 7蚊飲品
有時熱起上黎3支添
又有同學每日必食3包5蚊撈麵...再加汽水
我仔無架....要食想飲我超巿買比佢帶..久不久一次
唔可以習慣日日咁買買買...

而家都重係廿蚊一個月零用....有乖再獎勵

正如有人一萬蚊家用都話唔夠... 有人三千就ok..

睇你食咩用咩既o者~

首頁

尾頁

跳至