跳至

首頁

尾頁

大宅

不過,很奇怪, 那天我去OPEN DAY~~
我和老師們聊天, 問他們什麼人才會CHOOSE 孫小, 因為要用普通話麻~~
他們說呢幾年除了本地生外,還有外藉人插班~~ 一個係荷蘭, 兩個係英國,係咪真?? 如果係咪好得意??

男爵府

係呀...

原帖由 hahaeverybody 於 10-9-17 20:36 發表
不過,很奇怪, 那天我去OPEN DAY~~
我和老師們聊天, 問他們什麼人才會CHOOSE 孫小, 因為要用普通話麻~~
他們說呢幾年除了本地生外,還有外藉人插班~~ 一個係荷蘭, 兩個係英國,係咪真?? 如果係咪好得意?? ...

洋房

我個女都係今年讀孫小同樣係1A班, 功課程度暫時比較容易應付(eg. 英文: A-Z, a-z, your name) 中文: 寫單一字, 數學: 個位加減數, 常識: haha唔知點講. 總之平均三樣功課, 但好多時d功課已經做左一些.

可能剛剛開學, 而且可能試下學生既程度, 所以功課暫時係ok. 但我見進度係快的, 由其係中文

至於語言授課方面, 全部老師大部份時間用普通話(except english), 但有時都會用一些廣東話, 可能剛剛開學for一些不懂普通話學生.

p.s.英文堂會用番英文語言

校長同老師都非常和藹可親, 由其是校長. 未開學就特登創造連續三晚(1:30小時, free)教家長普通話基本功, 原意係叫你地指導小朋友普通話發音(因為老師都會咁樣教d學生), 校長親自授課加埋自願參加既老師. 對於我地極差普通話既家長, 超左好大既作用.

希望比到我的一些意見

大宅

THANKS AR!!!
HA?? 咁好?? 咁個校長真係好好喎~~
可以分享吓你選孫小既原因嗎??
因為孫小都係我心水之一~~

洋房

我選擇孫小原因:

1. 普通話授課 - 皆因香港地好著重外語, 經常唔係同鬼溝通就係大陸人. 廣東話係香港好容易學到, 外語就要比錢學(haa 好市儈). 但香港搵份工最好都識三文兩語, 因為香港同大陸既關係.

p.s.國際學校我就無能力喇, 同埋想選擇d較傳統學校

2. 我希望我個女學習冇咁大壓力(希望冇估錯), 田家炳同舊墟都給我壓迫既感覺(純熟個人感覺), 我希望間學校係教個人品格多於成績.

3. 最後都係想佢讀得開心. 暫時番左兩個禮拜, 佢十分開心...

原帖由 hahaeverybody 於 10-9-19 10:23 發表
THANKS AR!!!
HA?? 咁好?? 咁個校長真係好好喎~~
可以分享吓你選孫小既原因嗎??
因為孫小都係我心水之一~~

大宅

謝謝你用心既分享~~~普通話授課我都覺得好緊要~~
因為其實間間小學都有教英文既~~即係係英文方面, 各小學是打平手的,而孫小係上年又拎完英文行政長官嘉許獎,咁應該都唔會太差, 是嗎?
而孫小的好處就係再加強普通話~~
咁你小朋友現在的普通話如何ar??
返到屋企有冇講普通話R??

原帖由 snooopy 於 10-9-19 11:47 發表
我選擇孫小原因:

1. 普通話授課 - 皆因香港地好著重外語, 經常唔係同鬼溝通就係大陸人. 廣東話係香港好容易學到, 外語就要比錢學(haa 好市儈). 但香港搵份工最好都識三文兩語, 因為香港同大陸既關係.

p.s.國際學校 ...

洋房

haaa, 佢冇係屋企特別講, 可能我地太差. 讀書就會跟手冊用普讀通話一篇. 其實佢係幼稚園時, 佢既普通話已經幾好, 教師都話佢咬字都正. 好彩係咁, 如果唔係都唔知邊個教到佢.

選擇小學真係好睇你既仔女性格同你對佢既要求. 想有強既競爭力, 舊墟係強.

小朋友可算冇得自己選擇小學, 所以家長想法都好重要, 但不要太多選擇(2-3間), 否則令自己相當頭痛.

原帖由 hahaeverybody 於 10-9-19 12:05 發表
謝謝你用心既分享~~~普通話授課我都覺得好緊要~~
因為其實間間小學都有教英文既~~即係係英文方面, 各小學是打平手的,而孫小係上年又拎完英文行政長官嘉許獎,咁應該都唔會太差, 是嗎?
而孫小的好處就係再加強普通話~~
咁 ...

大宅

講得啱~~真係要好睇小朋友個性格~~
THANKS!!

原帖由 snooopy 於 10-9-19 12:57 發表
haaa, 佢冇係屋企特別講, 可能我地太差. 讀書就會跟手冊用普讀通話一篇. 其實佢係幼稚園時, 佢既普通話已經幾好, 教師都話佢咬字都正. 好彩係咁, 如果唔係都唔知邊個教到佢.

選擇小學真係好睇你既仔女性格同你對佢 ...

大宅

我仔現讀2年級, 全普上堂(英文除外), 校長/老師都好好. 亞仔好鍾意返學, 各方面都進步.

對我來說, 唔好就係要早上6:45搭校車

別墅

開左學2個多星期,我個仔D普通話有明顯進步,仲好鍾意返學

男爵府

請問孫方中小學会吾会好難入吖???

大宅

你住係邊ar??
要咁早??
原帖由 snow123 於 10-9-20 15:21 發表
我仔現讀2年級, 全普上堂(英文除外), 校長/老師都好好. 亞仔好鍾意返學, 各方面都進步.

禁止訪問

大宅

你小朋友今年選小一呀?
我都知呢個問題ar~~

原帖由 chu87377 於 10-9-20 20:06 發表
請問孫方中小學会吾会好難入吖???

大宅

原帖由 hahaeverybody 於 10-9-20 22:04 發表
你住係邊ar??
要咁早??

馬鞍山.

男爵府

係吖!!!仲有几日就要交表la!!!! 想知会吾会好難入!!不過我宜家仲15,16!!
原帖由 hahaeverybody 於 10-9-20 22:06 發表
你小朋友今年選小一呀?
我都知呢個問題ar~~

民房

大家好~~ 我是孫小的家長, 我的小朋友準備選中學了, 所以上來找資料的~~
多多指教~~

別墅

回覆 31# chu87377 的文章

我仔仔係叩門入的

大宅

1A!我們是同班同學哦:)
原帖由 snooopy 於 10-9-19 09:20 發表
我個女都係今年讀孫小同樣係1A班, 功課程度暫時比較容易應付(eg. 英文: A-Z, a-z, your name) 中文: 寫單一字, 數學: 個位加減數, 常識: haha唔知點講. 總之平均三樣功課, 但好多時d功課已經做左一些.

可能剛剛開 ...

大宅

我們也是馬鞍山,6:30搭校車
原帖由 snow123 於 10-9-20 15:21 發表

首頁

尾頁

跳至