自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 lumijuli 於 10-9-19 15:05 發表

噤當我看到秦始王X書X儒,中共的文化大革命,我是不是更應該憎恨中國人?!

所以外國人會話...你要小心一個中國人...因為他可以很強...但當有三個中國人在一起時就不必理會...他們只會自己人打自己人...
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

原帖由 lumijuli 於 10-9-19 15:05 發表

噤當我看到秦始王X書X儒,中共的文化大革命,我是不是更應該憎恨中國人?!

當年大汗同佢班子子孫孫都周圍打人地國家地方,打到去歐洲地方(黃禍),咁又係咪代表歐洲人要憎恨中國人呢?

去到邊個國家都會有好人同壞人架啦....

日本佢刪改历史唔去提南京大屠殺,,,在於我地立場黎講當然係錯啦,但又有無諗佢地點解會咁做?真係唔認錯???係唔認錯既又係咪真係所有日本人既立場同意思???又有無諗過佢地會有其他因素去作出呢個刪改历史既動作?

至少我由細到大無論係公事或者朋友或其他地方所遇到既日本人,無一個'唔認為'自己國家有個咁既历史,亦無人覺得佢地國家咁做係啱,反而係佢地都覺得南京大屠殺係日本國恥黎,係唔好既污點,有人响佢地面前提起,佢地都會好有歉意,覺得自己國家對唔住中國人,,,但佢地話唔多,亦唔願再提,,,始終人地日本人既文化同心態唔同中國人囉,如果有接觸過佢地社會文化同社交文化既都會體解到少少佢地既心態.

唔講唔提唔代表佢地覺得自己啱,亦唔代表佢地意圖去掩飾自己國家罪行...正如你犯大錯時,仲要個錯係關乎唔止一兩個人,而係一班人時,當時你有認過錯,但幾年或數十年之後,D人都係舊事重提,話你當年點衰點賤點錯時...咁你又會唔會刻意去提去講去記住呢件事?可能你會,但感覺永遠都係負面既,咁長期負面情緒/狀況你又覺得好定唔好呢?至少我覺得唔好.

如果有人敢認為,人做錯事要記一世,人地講起你就要對人充滿歉意,覺得咁係常理係應該係理所當然既,咁用番呢種心態去睇世界其他既事,人地種族清洗仇殺人又係咪理所當然?伊拉克嗰班塔利班成日捉外國人黎斬頭去殺又係咪變得理所當然?因為佢地國家係俾幾個國家夾硬毁滅,,,佢地都好慘,但係咪代表佢地一生一世以後永遠去仇視去憎恨去記住人地國家以前點對佢地國家???咁會唔會反而變得更無意義?

呢個世界同人同埋時間永遠係向前走,無得倒轉黎行架!既然係咪都只得向前走而無得將時間历史調番轉頭既,點解唔好好利用自己反日反其他國家/人既時間同心緒黎好好建立眼前同前面既將來?大家互相憎恨,對大家有好處?大家會開心幸福?我地成日話反戰,話唔好再打仗,到底明唔明個意義係乜?

呢刻大家走黎浪費自己心思、智慧、時間去追究历史去追究一個島,對我地下一代/後代真係咁有好處???要下一代/後代知道历史根本唔需要用到咁負面咁激進既方法囉!就好似秦皇焚書坑儒、元朝點對漢人(乞衣還比漢人書生高LEVEL)、南京大屠殺、文化大革命、六四事件....呢D我至少唔係見大人周圍反乜反物認識番黎,而係書本同老師既教導.教育下一代既方法有好多,但係咪都應該正面同有好多好既方法可以選擇呢?唔係下下搞到咁負面啩.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我遇到嘅日人唔係個個都識歉疚喎。

我讀書時(在瑞士)有個日人同學話佢阿爺殺咗幾多幾多個好威。呢個日人係權貴 又捐咗錢俾學校 我地出唔到聲。(不過佢後尾好似犯咗法走咗佬)

我老公(在紐西蘭)亦有日人同學話佢阿爺講姦咗D中國女人好正。全部東南亞學生幾乎開片。

就歷史事件嚟講,唔可以話佢國民之後點好就當佢無錯過。 另一方面來說我亦唔同意反日。唔應該依當年嘅錯去判斷現在所有日人嘛。

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

子爵府

我覺得我地現在點反日都無意義...
又不是真正傷害中國人的人出來,而是他們的子子孫孫來道歉, 有甚麼意義可言...

另外就這個世界上有好人有壞人,每個國家, 每個國籍都有...
而且日本人中也有人反對戰爭的.

為甚麼我們要去仇視某個國籍的人,而不是針對特定的人?

就像菲律賓事件...我就唔明D人點解要由針對槍手, 針對菲律賓政府到警察,對針到菲律賓人...
其實這是很可怕的想法...

對於日本, 我只是簡單抱著反戰想法,沒有甚麼仇恨可言...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我對日本文化好有興趣, 睇日本雜誌, 漫畫, 設計, 日本歌, 卡通等....

日常生活更離不開日貨, 冷氣機雪櫃都係日本牌子......

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 54heima 於 10-9-19 15:14 發表

所以外國人會話...你要小心一個中國人...因為他可以很強...但當有三個中國人在一起時就不必理會...他們只會自己人打自己人...
就喺HK(BK)都見唔少啦
你的人格如何,你的人生亦必如何!

水晶宮

因為我無經歷過 所以我唔明
但係我唔會阻止人地反日
都唔會去judge佢地呢個行為值唔值 岩唔岩………

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 sezsuet 於 10-9-19 16:38 發表
我對日本文化好有興趣, 睇日本雜誌, 漫畫, 設計, 日本歌, 卡通等....

日常生活更離不開日貨, 冷氣機雪櫃都係日本牌子......

..... 不過而家好似好多都己經 made in china

男爵府

我都好喜歡日本野,日本有好多野都比我地中國野好。 不過,如果日本人踩到上心口,我一樣會反日。
唔好成日羨慕人家民族性強,我地中國人一樣可以做到。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 54heima 於 10-9-19 15:14 發表

咁 2個呢

公爵府

原帖由 DonkeyKong 於 10-9-19 19:12 發表
我都好喜歡日本野,日本有好多野都比我地中國野好。 不過,如果日本人踩到上心口,我一樣會反日。
唔好成日羨慕人家民族性強,我地中國人一樣可以做到。 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 VKwan 於 10-9-19 11:20 發表
當我去過日本,感受過別人政府點樣重視國民,當地治安幾咁好,社會幾咁井井有條,產品質量幾咁靚,食物幾咁新鮮,我不知幾羨慕日本人!

順順利利 大吉大利       

珍珠宮

日本有錯咪鬧囉,無論係釣魚台/慰安婦事件,我地唔需要睇有無即時成效架!只不過是從自身立場出發吧,更加無需問祖國贊成與否嗎?

在香港還要瞻前顧後???

菲律賓屠殺事件是否需要他人認同才走上街遊行??相信當日八萬人都是由心出發吧!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我憎文化大革命多d 囉, 我阿爺比人批鬥
成個家 家破人亡

民房

後生一輩, 留意中日歷史, 就知道點解中國人會憎恨日本人了。

別墅

淨係釣魚台事件 日方宜家都仲未放船長你就知佢夠晒衰啦.

佢成個太平洋霸左一半都仲唔心足. 佢咁多地方可以捕漁就偏偏黎同你爭,

佢成日黎"虾"中國人, 下下出軍艦去打漁船, 呢d 係今日發生緊既事, 唔係幾十年前,

日本人好可惡 :;pppp: :;pppp:

伯爵府

我c6都好憎恨d日本佬,佢成日叫我睇"黑太陽731",
就會感受到d日本人幾咁兇殘不仁,但我唔夠膽
反日,會架,c6一路都唔比個仔轉食日本奶粉,買電器儘量會擇korea/china brand,旅行一定唔去日本.......
當然無可能反日得咁成面啦!!

公爵府

***可恥***

/
[url=]日本
[/url]當局在[url=]釣魚台
[/url]海域扣押中國漁船事件,沖繩石垣法院,批准將中國漁船船長詹其雄的拘押期,延長十天至本月廿九日。在[url=]北京
[/url],副外長王光亞,晚上向日本駐華大使丹羽宇一郎,表示強烈憤慨和抗議。外交部發言人馬朝旭說,日方不顧中方多次嚴正交涉,繼續非法扣押漁船船長的行徑,已經對中日雙邊往來造成嚴重損害。中方已經暫停雙邊省部級以上交往,中止雙方有關增加航班、擴大中日航權事宜的接觸,推遲了中日煤炭綜合會議,中國公民赴日旅遊規模亦已受到嚴重影響。
外交部指,出現這樣的情況,責任完全在日方,要求日方立即無條件放還中方船長。中方已多次重申,日方對中方船長的任何所謂司法措施,都是非法和無效,日方如一意孤行,錯上加錯,中方將採取強烈反制措施,一切後果由日方承擔。

首頁

尾頁

跳至