懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時都唔可以諗有人讓位,有就係好彩!所以我寧願早啲起身坐特別班火車,MTR 就行去車尾( 一般少啲人)。冇法,一定要自己保護自己!
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我都係甘諗同甘做, 最怕係人多既時候, 唔係想人讓位俾自己, 係怕D人趕時間, 撞親我呢個大肚婆. 第一胎返工到9個月, 完全靠自己, 唔使要其他人讓位, 大肚婆係唔需要人讓位俾自己.

原帖由 miyokiwai 於 10-9-23 07:56 發表
有時都唔可以諗有人讓位,有就係好彩!所以我寧願早啲起身坐特別班火車,MTR 就行去車尾( 一般少啲人)。冇法,一定要自己保護自己!

子爵府

不要勞氣,冇品的人多的是。個男人見到個女朋友咁,可以好快就飛佢啦!

個女仔咁冇品,寧願冇女友都唔要佢!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

其實都無話大陸人定香港人
好多時而家d後生仔真係幾無禮貌
讓坐更加少有
我大肚時搭地鐵
10次有8次都無人讓座(都成8-9個月,好大個肚)
果2次讓座嘅係一個中-老年婦(我估60歲左右)
同埋一個中年漢(我估5x歲)
至於搭巴士仲弊
我搭5次巴士
都無一次有人讓位
個個都係望吓你
之後另歪面/扮瞓覺
但係,其實巴士果吓開車剎車衝力
比其他車仲勁
我捉住條柱
個人都fing來fing去……
我都唔望有人讓座
只係想有個位企吓/傍住
d人都唔會理你囉
所以peak hour搭車
大肚婆真係要打醒20分精神

別墅

大肚婆搭mtr驚趺緊係分開隻腳企穩d架啦,
放工時間有時真係好逼,
試過有個女仔想伸隻手黎扶條柱,但係我真係讓唔到位比佢,之後佢勁唔滿意咁縮左手,我聽到佢係我隔離同個fd講:"個肚咁大就唔好出街啦,攬到條柱咁實又霸咁大個位,1陣郁d又話人地撞親佢呀"
個下真係勁委屈!
唔通我大肚就唔可以搭mtr咩,
我都係想扶穩d姐,竟然嫌我阻住..
我好想鬧佢:我未大肚個陣瘦過你呀!!

侯爵府

佢地兩個坐一個位無問題,佢地最好 吾好整到我,整到我就一定會出聲話佢地,籮油大過隻鑊,仲得埋一個位坐,仲細呀。

複式洋房

原帖由 BOYI1101 於 10-9-23 14:32 發表
大肚婆搭mtr驚趺緊係分開隻腳企穩d架啦,
放工時間有時真係好逼,
試過有個女仔想伸隻手黎扶條柱,但係我真係讓唔到位比佢,之後佢勁唔滿意咁縮左手,我聽到佢係我隔離同個fd講:"個肚咁大就唔好出街啦,攬到條柱咁實又霸咁 ...

呢d說話叫佢對住佢阿媽講啦,自己都系女人都有機會大肚唔滿意都唔好講出聲啦,唉,點解而家d人好似無教養無讀過書禁架!

公爵府

類似情況我都有試過, 有時係唔知而家上堂老師冇教呀? 定而家D 十幾廿開頭嘅男仔/女仔唔識咩叫"讓座予有需要人士"?

我出去都唔會望有人讓我坐, 最緊要唔好比人撞到:;pppp:

別墅

我成日都覺得好多中年C9/男人好過D後生仔女好多,可能佢地生過知辛苦啦,d後生成日唔理人亂衝直撞,我覺得佢地完全無愛心,完全唔識得體諒人!!我19歲,我覺得好多同我同年既怎至大過我既人都不知所謂!

複式洋房

原帖由 BOYI1101 於 10-9-23 17:48 發表
我成日都覺得好多中年C9/男人好過D後生仔女好多,可能佢地生過知辛苦啦,d後生成日唔理人亂衝直撞,我覺得佢地完全無愛心,完全唔識得體諒人!!我19歲,我覺得好多同我同年既怎至大過我既人都不知所謂! ...

有同感~~一代不如一代...

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人品好唔好,唔关大6定香港人,系人既问题!

大宅

呢D其實係家教問題, 我試過同個著住校服既學生妹爭位爭輸左, 佢都係當咩事都無發生過...所以有時香港人都係好自私~

複式洋房

原帖由 cat_ma 於 10-9-23 18:20 發表
人品好唔好,唔关大6定香港人,系人既问题!

都話,因為之前遇過太多二人位中意迫幾個人埋黎坐既都系大陸人,我系咪應該要改下標題...一.一...~

大宅

香港人係出名自私,就算我自己係100%香港製造,我都係咁講。剛剛上星期六,我同個女同老公喺荃灣搭61M返屯門,嗰日唔知點解好多人搭,上到車差不多無晒位,排我哋前面有個起碼7個月嘅大肚媽,佢上車先都要去到下層車尾先有人讓位。跟住我個女瞓咗,老公抱住,我又大住個肚,4個幾月。咁到我哋上車,老公本想上上層,點知上到半路喺上面嘅人已經話上面無晒位,咁我就無上去,直接行入下層。點知喺落車位第一排,有個廿幾歲後生仔一個人霸兩個位,自己坐出面,而裡面嘅位佢就擺咗一個大袋加一個旅行冰箱。我行到埋佢度,佢當睇唔到。我特登登大對眼,提高聲線,講"唔該!"佢仲要望向後面,問佢同行嘅另一個男人,"喂,定係你坐上離?"佢真係智商有問題 ,當時鬼咁多人喺巴士上,有啲都仲未上車。佢個同行朋友仲坐喺裡面個位,出面有個50以上嘅阿姐坐住。佢想出來坐前面都好有難度。低Q能 ,佢個朋友答"唔使啦",佢先死死氣搬佢啲野落地。我真係好嬲,個日仲好熱,我同老公都行到好攰。老公又抱住個女,所以我叫老公坐,我自己先全程企。坐喺隔離左右嘅人無可能唔知我係大肚,我嗰日係着貼身TEE。但係我都係全程企住返屯門。香港人只會喺啲大事,先會扮晒有人情味,企出來做SHOW咁,話比人知佢地有幾同心。晒氣啦,大肚,小朋友,老人家成日都喺啲巴士,地鐵,公共交通工具上見佢地企㗎啦。唔係話香港無好人,一定無人讓位比有需要嘅人,不過讓位嘅人係小數囉!

大宅

真係人人唔同遭遇, 幾次讓位比我既都係後生仔.....

原帖由 namio721 於 10-9-23 17:57 發表

有同感~~一代不如一代...

複式洋房

原帖由 abercrombie_bbb 於 10-9-23 20:48 發表
香港人係出名自私,就算我自己係100%香港製造,我都係咁講。剛剛上星期六,我同個女同老公喺荃灣搭61M返屯門,嗰日唔知點解好多人搭,上到車差不多無晒位,排我哋前面有個起碼7個月嘅大肚媽,佢上車先都要去到下層車尾先有人讓位。 ...

『『『香港人只會喺啲大事,先會扮晒有人情味,企出來做SHOW咁,話比人知佢地有幾同心。晒氣啦,大肚,小朋友,老人家成日都喺啲巴士,地鐵,公共交通工具上見佢地企㗎啦。唔係話香港無好人,一定無人讓位比有需要嘅人,不過讓位嘅人係小數囉!』』』』

你講得好岩....真系有咩大野先會出黎講人情味..

大宅

D人真係無品,不過我坐巴士或地鐵,讓位給我的全都是上了年紀的人,年青人都是當唔到我,總之一代不如一代,我第時一定要教我的仔要有風度。

別墅

我試過幾次都係遊客讓位比我...之後佢地會用好奇怪既眼光望其他乘客.......(我諗只有香港呢個成市先有掛)

我星期二去產檢....一上車我已經無打算要坐...於是位左門口位....

有個叔叔走埋黎同我講...d人見唔到你呀~哈哈.......
我嚇一嚇~之後同佢講,,,我無諗過會有人讓...我好快落車.....
果個叔叔走去好大聲鬧d乘客.....
(((但都無乘客聽佢講野....望都無望..反而係企係到果d乘客望...)))
我勁監介咁落車

複式洋房

因為外國d地鐵有特定位系俾有需要人坐,如老人家,行動不便,孕婦,非此類人系有自知之明唔會坐果d位,香港都有一排呢d位架,但總系坐滿晒非有需要人士咋

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我試過有次"咩"住個女坐MTR我都冇諗過有位坐架啦...D人好似生左根咁架,見到我唔係扮瞓就扮講電話,之後過左幾個站見有對公公婆婆行動都唔係太好入離,D人都唔讓,仲要我對住果排係有大大個字寫要讓座貼埋紅色膠紙.我忍唔住大大聲叫我前面果個男仔起身比對公公婆婆坐,之後個公公叫我坐我好大聲話唔駛啦..點會係我坐要坐都係你地坐先,你地有需要過我啦!之後成行人(大部份都係後生仔女離添呀)起身,不過就有2個女人真係生根痴死左係張椅度冇起,之後我連公公婆婆一齊坐囉!D人真係唔知咩心態!

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

首頁

尾頁

跳至