基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

NO!仲要叫學校吾好舉辦
佢竟然回應我個日可以叫小朋友企埋一邊吾好玩
好彩第二年就無攪

禁止訪問

萬聖節有益

大宅

HALLOWEE 本是一個「死節」,人們認為死亡之神會和已死的人一起重返人間,於是人要化裝成為鬼怪,許避免受騷擾,漸漸成為今日扮鬼扮馬的活動。

此節日與中國的盂蘭節相同, 我們不會慶祝盂蘭節, 我們同樣不可慶祝HALLOWEE。「死節」是屬鬼魔的節日,聖經明明告訴我們:「不可偏向那些交鬼和行巫術的,不可求問他們,以致被他們玷污」(利未記十九章31節)。這個節日絕不是可以讓小孩子不怕鬼魔的活動, 而是讓他們參與從遠古而來的交鬼活動。

魔鬼並非心中的惡毒、詭詐這樣簡單, 魔鬼的而且確在世界之中, 魔鬼就是「撒旦」, 牠會用盡不同的方法去迷惑人心, 讓人不知不覺趨向世俗, 墮入牠的圈套, 遠離上帝。

在此奉勸各位基督徒的家長, 千萬不要輕看這些看似「潮流」的活動, 而忽略上帝的憤怒以及魔鬼的詭詐。

大宅

多謝大家的分享, 唔講都唔知原來基督徒halloween係唔應該慶祝, 原本仲打算同囝囝去玩下tim. 多謝提醒.
原帖由 cwaisum 於 10-10-11 10:09 發表
HALLOWEE 本是一個「死節」,人們認為死亡之神會和已死的人一起重返人間,於是人要化裝成為鬼怪,許避免受騷擾,漸漸成為今日扮鬼扮馬的活動。

此節日與中國的盂蘭節相同, 我們不會慶祝盂蘭節, 我們同樣不可慶祝HALLOWEE。 ...

子爵府

我覺得作為基督徒父母是有責任去提醒囝女, 但最終都是他們去决定去與不去這些party, 尤其是teenagers, 你越不給他去, 只會越激起他的反叛 (i.e. 他覺得只是和一班friends 去玩一些驚嚇的遊戲, i.e. in Ocean Park)

有些church 都幾好, 用勸籲形式, Halloween 當日搵”All Saints’ Party” 也是一个soft approach, 也蠻有意思

男爵府

想生BB熱投

呢個係絕對不應慶祝嘅節日,慶祝鬼怪,神是不喜悅嘅,之前d post都有人分享咗...

我哋要立場清晰並令身邊嘅人明白...作好見證.

別墅

如果將"萬聖節party"改名為"10月30號化妝舞會",唔知大家會唔會容易接受d呢。事實上,而家好多人0係party中,唔單只係扮"鬼",特別係小朋友party,佢地中意扮天使、白兔、公主...乜都有,我覺得似化妝舞會多d

男爵府

想生BB熱投

咁就睇吓個目的係咩啦...

如果純粹換個名但都係因為萬聖節,咁就要小心啦...唔好美化咗呢件事...

不過又真,而家d小朋友她似去迪迪仔咁, 都幾似化妝舞會

原帖由 11042005 於 10-10-13 06:58 發表
如果將"萬聖節party"改名為"10月30號化妝舞會",唔知大家會唔會容易接受d呢。事實上,而家好多人0係party中,唔單只係扮"鬼",特別係小朋友party,佢地中意扮天使、白兔、公主...乜都有,我覺得似化妝舞會多d ...

別墅

係囉,好似而家好多人都會慶祝"聖誕節",我見過連尼姑都整棵聖誕樹0黎慶祝呢個節目。對唔信耶穌既人0黎講,聖誕節對佢地0黎講,都只係一個奏0下熱鬧,開心0下既一個日子,完全無意義。

同樣地,而家好多人0係萬聖節都只係一個奏0下熱鬧、開心0下既日子,對佢地0黎講,其實一d意義都無

大宅

唔好當玩

Helloween party大家都努力將自己扮成"鬼樣",愈似鬼愈興奮,或者將個樣盡量畫到最邪惡。

如果阿女話要去Helloween party,我會問阿女:"如果你是基督徒,你信主耶穌,認識神。你應該要先去了解神怎樣看"鬼",神怎樣看邪惡的東西。不能夠當玩。"

別墅

I walked pass the MOS LDS's "church"... and they are HOSTING a PARTY on Halloween...
mouth:

別墅

Just want to share another resource I read today from 真証傳播!
http://www.gnci.org.hk/beta/city/read_city.php?id=865

禁止訪問

大宅

彼得後書 2:1

2:1[hb5] 從 前 在 百 姓 中 有 假 先 知 起 來 、 將 來 在 你 們 中 間 、 也 必 有 假 師 傅 、 私 自 引 進 陷 害 人 的 異 端 、 連 買 他 們 的 主 他 們 也 不 承 認 、 自 取 速 速 的 滅 亡 。

[kjv] But there were false prophets also among the people, even as there shall be false teachers among you, who privily shall bring in damnable heresies, even denying the Lord that bought them, and bring upon themselves swift destruction.

馬太福音 7:15-16

7:15[hb5] 你 們 要 防 備 假 先 知
. 他 們 到 你 們 這 裡 來 、 外 面 披 著 羊 皮 、 裡 面 卻 是 殘 暴 的 狼 。
[kjv] Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves.

7:16[hb5] 憑 著 他 們 的 果 子 、 就 可 以 認 出 他 們 來 。 荊 棘 上 豈 能 摘 葡 萄 呢 . 蒺 藜 裡 豈 能 摘 無 花 果 呢 。
[kjv] Ye shall know them by their fruits. Do men gather grapes of thorns, or figs of thistles?

唔講唔知,據聞教會都有不少 「殺down」 教徒、敵擋基督者滲入,甚至形成假「基督機構」、組織等 ,所以,以後「憑著他們的果子,就可以認出他們來。」

大宅

「不打自己人 噢,又係那個網站...

突然想起以下經文﹕

馬可福音﹕3:23-26

耶 穌 叫 他 們 來 、 用 比 喻 對 他 們 說﹕ 撒 但 怎 能 趕 出 撒 但 呢 。

若 一 國 自 相 分 爭 、 那 國 就 站 立 不 住 。

若 一 家 自 相 分 爭 、 那 家 就 站 立 不 住 。

若 撒 但 自 相 攻
分 爭 、 他 就 站 立 不 住, 必 要 滅 亡 。

(唔自相攻打分爭遲d都一樣要自取滅亡)

[kjv]

And he called them unto him, and said unto them in parables, How can Satan cast out Satan?

And if a kingdom be divided against itself, that kingdom cannot stand.

And if a house be divided against itself, that house cannot stand.

And if Satan rise up against himself, and be divided, he cannot stand, but hath an end.

大宅

同意。撒旦經常用似是疑非的技倆來欺騙人, 基督徒要小心不要受誘惑。
就算halloween成為普世性用來記念「基督教聖人」之日子, 也不宜慶祝。惟有耶穌才是我們敬拜的對象, 不是馬利亞, 不是使徒, 也不是殉道者。

原帖由 叮鈴 於 10-10-22 13:09 發表
「不打自己人」 噢,又係那個網站...

突然想起以下經文﹕

馬可福音﹕3:23-26

耶 穌 叫 他 們 來 、 用 比 喻 對 他 們 說﹕ 撒 但 怎 能 趕 出 撒 但 呢 。

若 一 國 自 相 分 爭 、 那 國 就 站 立 不 住 ...

禁止訪問

大宅

我不是教徒,希望沒有曲解你們的意思.

依家d人參加呢類活動,其實都無mud宗教上的意思,只是文化的一部分.

同樣道理,你們會否同意你們的子女觀賞飄色巡遊、搶包山?

洋房

同意啊, 真有道理...

同意啊, 真有道理...
多謝你們的分享!

林後6: 15-18
基 督 和 彼 列 〔 彼 列 就 是 撒 但 的 別 名 〕 有 甚 麼 相 和 呢 . 信 主 的 和 不 信 主 的 有 甚 麼 相 干 呢 .
  神 的 殿 和 偶 像 有 甚 麼 相 同 呢 . 因 為 我 們 是 永 生   神 的 殿 . 就 如   神 曾 說 、 『 我 要 在 他 們 中 間 居 住 、 在 他 們 中 間 來 往 . 我 要 作 他 們 的   神 、 他 們 要 作 我 的 子 民 。 』
又 說 、 『 你 們 務 要 從 他 們 中 間 出 來 、 與 他 們 分 別 、 不 要 沾 不 潔 淨 的 物 、 我 就 收 納 你 們 。
我 要 作 你 們 的 父 、 你 們 要 作 我 的 兒 女 。 』 這 是 全 能 的 主 說 的 。

原帖由 cwaisum 於 10-10-22 18:16 發表
同意。撒旦經常用似是疑非的技倆來欺騙人, 基督徒要小心不要受誘惑。
就算halloween成為普世性用來記念「基督教聖人」之日子, 也不宜慶祝。惟有耶穌才是我們敬拜的對象, 不是馬利亞, 不是使徒, 也不是殉道者。

...

大宅

原帖由 B__B 於 10-10-12 16:01 發表
呢個係絕對不應慶祝嘅節日,慶祝鬼怪,神是不喜悅嘅,之前d post都有人分享咗...

我哋要立場清晰並令身邊嘅人明白...作好見證.

完全同意呀.
以上純粹個人意見, 如有得罪, 多多包涵!

首頁

尾頁

跳至