婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實,如果你已經做好本份, 咁佢地都唔like/滿足, 咁咪唔好理佢講/唱什麼, 連阿媽都加兩腳插你, 咪連佢都唔好理佢, 你湊好個女, d家務奶奶鍾意幫咪幫, 佢嫌你做得慢/唔做, 咪叫你老公搵人做, 比我, 我掂都唔掂d家務, d衫有時間咪洗, 唔通飯都唔食同佢洗衫? 奶奶不嬲都番工, 以前唔通62自己做家務,反而你來左幫左佢地, 有無video cam錄低佢講什麼比你老公睇, 話老公唔做d野, 家無寧日架

禁止訪問

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

樓主...睇左你咁多回覆..我會咁回應你
既然你話你個囡呢排開始好奇..你擔心佢
所以要成日睇住佢...咁真係用揹帶背住佢做野啦
咁你家陣嫁左入人地個屋企....
你C6搵得咁少...連你99都要返工
咁你要做家務真係好正常的事黎喎
千期唔好諗住有人幫到你手
你62呢D大男人..又八婆的人..唔好理佢啦
亦都唔駛諗住佢會幫手...
佢出少句聲當幫忙就算啦
你話佢地要你洗哂D衫先訓
咁你咪叫佢地早D沖涼等你洗衫LAW
如果佢地話鍾意咁夜沖...你就叫佢自己洗番自己的衫
一係你就話家規(62)話要夜晚洗衫呀..
你地咁夜唔沖涼...咁我點洗衫呀? 即係難為我O者
俾番說話佢地聽LAW

BTW...我有D唔明GA....
你又話你同媽的關係唔好...
但一時又話知你6299麻鬼煩...
叫你忍得就忍...咁到底你同你屋企人關係係點GA?

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 戲如人生 於 10-11-5 13:15 發表
但一時又話知你6299麻鬼煩...
叫你忍得就忍...咁到底你同你屋企人關係係點GA?

即係..冇一邊關係好囉 , 其實好多時自己外家都關係差 , 男家個邊知你冇得靠... 恰得仲緊要...

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 14:47 發表

佢屋企人係傳統ge客家人!又中意講以前!
佢地就係嫌我手腳慢﹑我奶奶先乜野家務都左先返工!所以我老爺先有微言!
我都有同我老公反應關於做家務件事!點知佢同佢老豆講我覺得佢地當我工人咁駛? 咁樣咪死得囉!佢 ...

甘樣係你c6 個腦有障礙wor... 甘樣照直講... 靠害丫...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

其實大家生活習慣唔同,但老爺奶奶要你跟佢嗰套.
始終自己一家搬開住係好好多,家中所有事務可自己分配幾時做,點樣做.
但你嘅環境暫時冇辦法搬開,係唯有自己遷就佢地嘅生活分配.
從你留言,我明白你心情,
加上老公唔識處理,唔太支持到你,所以令你更困擾....
唯有忍下先,睇下遲d點,同埋諗下點增加自己經濟收入,先有辦法解決.

原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 11:51 發表

我奶奶幫我分擔D家務我感激佢!最閉係D人睇唔過眼要出聲我真係好谷氣!! 我已經同佢地表明一切!D家務我自己會做番!d衫我會起身晒!佢地就落order要我夜晚or早上起身就要晒!我覺得佢地真係好鬼變態!夜晚佢d寶貝仔11.2 ...

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

如果係我...會炳個阿媽先啦
起碼槍口對外...咪鬼煩多樣先
你話你都做過人新抱...
都知婆媳係難相處
家陣仲要多個八婆62...真係好難頂GA
你又要講D好聽的說話
例如自己生完都知父母偉大之類咁
等你同你媽關係緩和左先啦
到時...可能你媽唔會再炳你
幫你手一齊炳6299呢?
原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 15:15 發表

佢8婆識佢ge人都知ga啦!
我都試過唔理佢!佢又咪打電話比我阿媽話我當佢冇到!
我真係投晒降!

禁止訪問

大宅

或者我提議嘅未係最好嘅方法, 不過樓主即管唸吓可唔可行......

1. 樓主有冇可能出返嚟返工呢? 因為從樓主嘅留言當中, 好似唔係太鐘意做全職家庭主婦咁, 而且當財政獨立嘅時候; 可以揾其他方法照顧個囡, 而且仲可以減少同 62 見面嘅機會, 相對減少磨擦, 再者, 我估返工總比做全職家庭主婦舒服.

2. 同自己媽咪建立返好嘅關係總比 6299 易, 妳 62 鬧妳果陣唔理佢, 佢咪打電話俾妳媽咪投訴嘅, 咁妳媽咪話返妳果陣咪話:"咁我見佢 (62) 咁慶咪唔駁佢咀囉, 免得佢更加嬲啦"

3. 至於佢地話妳手腳慢, 妳咪答佢地:"我盡晒力架啦" 若果再嘈, 就繼續答:"我真係盡晒力架喇" 如果佢地鬧妳:"妳冇第二句架啦咩?" 妳就話:"冇啦, 因為里句係真心話" 以上對話, 最好以"最"平靜嘅語氣嚟回應, 因為佢地著晒十盞燈嚟省妳, 而妳又著返十盞燈嚟駁佢地嘅, 俾著係我; 都覺得咁先至有對手啦, 人係好勝嘅動物, 所以妳越軟皮蛇, 佢地就越冇癮嘈落去, 當佢地施展晒渾身解數之後; 妳都無動於中嘅話, 妳唸吓...佢地咪俾妳吹到脹晒囉.....

侯爵府

乜你家陣覺得有好日子你嘆咩mouth:
你搞掂屋企人..只係等你頂唔順時有個後著咋
同埋到時你真係返娘家
住番一排..好似上次...
但今次...你C6黎接番你時
你父母要識得炳番你C6..
等你返去可以唔好再受咁多委屈先嘛
你都知你C6只叫你忍..
你再講咩..都只叫你忍
因為佢覺得你係當局者嘛
但如果由外父外母都出聲炳下你C6
佢可能會反省下吧
原帖由 rainie媽媽 於 10-11-5 16:26 發表

我都想我屋企人一齊柄佢地!問題係若然連我屋企人都同我老爺奶奶搞到咁僵!我好肯定我係佢屋企仲賤過地底泥!唔會有好日子我嘆!

男爵府

環保接龍勳章

樓主可唔可以講下點解你6299好似除時都會揾到你ba ma,佢哋好熟架,搞到可以一齊話你數你。

襯家都係唔好咁熟好d,見面多是非多。
一個立塲係自己個女度,一個立塲係自己個仔度,實有衝突,依傢仲要搞到4個人個槍頭都對住你自己,都幾頭痕

大宅

所以我幾時都話,就算個老公幾鍚自己都好,做女人點都要返工,就算我大住個肚,幾辛苦都好,我都照舊返工,自己搵錢買野比自己聲都大d

大宅

回覆 5# rainie媽媽 的文章

我睇完樓主你的發表, 真係好有同感, 我都係同6299住, 但我仲要返工, 個女都係1歲大, 日頭就99幚我湊, 夜晚就自己湊返, 佢地屋企都係d好傳統果d人, 我奶奶成日都話我他調wor, 大佬我日頭要返工十幾個鐘, 夜晚返去仲要湊b, 1 晚喊幾次, 又要飲奶, 跟住一早起身仲要洗埋d奶瓶, 掃埋地拖地搞定晒d野先返工, 佢都仲係唔滿意, 最過份係佢淨係幚我睇住個女架咋, 個女1歲了. 佢都未幚我煲過粥仔俾佢食, 佢話我wor, 個女係我的佢唔會幚我煲wor, 大佬我都想煲俾個女食, 但我唔使返工咩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我亞媽都係煩...佢會覺得幾唔岩都好...一定要尊重人地老人家....

但後尾發生左d事....佢而家係幫晒我....但同時,都叫我唔好再激個老野..話晒都係老人家喎

樓主,如果你媽咪反鬧返你6299,你都唔會有好日子過...不過實實在在,諗下有咩辦法move仲好...

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至