跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Sapphire.BB 於 10-12-20 01:02 發表
hi 想問有無開刀是埋身喂?
我昨日抱了bb幾分鐘已經傷口好痛。

我係開刀架, 頭幾日都係埋身&補奶粉, 但阿B都食有食啜冇得食, 醫生話佢食得唔夠, 所以都好少埋身喇。 頭幾日埋身個肚都幾痛, 不過應該係子宮收縮, 傷口就扯住小小痛LOR因為要摺埋個肚!

禁止訪問

大宅

回覆 21# winnie3499hk 的文章

我同你情況差不多
bb啜10-15分鐘就瞓著,醒咗又喊,又再食10-15分鐘就瞓著,最後補2-3安奶粉比bb有時會食晒,有時只食1-2安,浪費晒d奶粉,搞成兩個鐘,我都比bb玩死

子爵府

我都覺得好難搞~至慘係唔知佢食左幾多~因為第5日返去覆診黃疸高~要照燈12小時~~!姑娘話可能食得唔夠~所以係醫院時都要俾奶粉佢食,返到黎都係難d 埋身餵,所以我都要補2餐奶粉佢食~而家盡量擠奶俾佢飲,每次擠60ml 俾佢,食7餐,大約2餐係補奶粉~我好想埋身餵,但老公話冇數得計,好担心,所以都係要擠出黎計,你地阿b 食幾多ml or 安士ga??

大宅

我阿B之前黃疸高,入院照燈一日,出院之後唔識埋身食,結果要pump出嚟比佢食,現在佢食最少120ml,大約3個鐘一次。

大宅

想問下大家, 官方說法咪話如果阿b啜得啱, 個乳頭唔痛既, 是否真的?定係都有d痛?因為我b女一啜就好狼好快好大力.

大宅

我個BB 13日大, 我已經飲左好多魚湯, 但係都未試過PUMP 到120ml 人奶, 都係得2oz.

我覺得好奇怪, 係唔係自己有問題!

大宅

我bb 而家13日大...全母乳餵哺...頭一個星期最辛苦...而家開始習慣了...但仍有好大改善空間

別墅

我已經努力咗2個幾星期,都係唔夠奶比BB,好想放棄, 又唔捨得放棄,姑娘話要餵8餐先上到奶,我諗我做唔到....

禁止訪問

大宅

pump出來得2oz
BB埋身啜可能仲食少,怪唔知佢啜又喊又唔飽啦

大宅

pump出來得2oz
BB埋身啜可能仲食少,怪唔知佢啜又喊又唔飽啦

大宅

放鬆心情先會多奶,,諗住餵得幾多得幾多,千企唔好比壓力自已。

複式洋房

你地想上奶飲木瓜煲大眼雞啦,我隔日飲都好多奶,D奶會滴出黎,你地試下啦。

複式洋房

我bb 15日人仔, 一向埋身餵又係啜10 mins 就瞓左, 所以我想上奶都唔多, 都係得1-2 oz咋!瞓左15-30 mins又醒又食then 又係啜10mins又瞓......結果要補pump出黎嘅人奶.......真係人都癲. 我為因唔夠奶俾bb都喊左幾次!又俾我阿爸話我肥師奶, 老公都話我有產後抑鬱, 重驚我走去自殺.
已經日日飲魚湯, 想問一日飲3碗夠唔夠? 淨係要成煲咁飲??
而家上網買mor milk plus睇下好唔好d啦!
[url=http://www.TickerFactory.com/]

複式洋房

我bb2號出世,埋身餵得幾順利。依家日頭每兩個半鐘一次,半夜後三個半鐘一次,每次30-45分鐘。

佢黃疸都上過200以上,要驗血睇吓肝同腎有冇問題,好彩冇事。醫生話食人奶嘅bb黃疸係難退d,不過只要冇其他問題就可以。

至於大便,佢十日先有,醫生都話正常。只要冇肚漲,佢成日喊唔舒服,有足夠小便就可以。不過佢一有便便就好多,但好軟。

大家繼續努力啦,唔好輕易放棄呀!

大宅

我都係餵全人奶....bb而家16日大, 體重已超過出世時磅數0.2kgs ..黃疸已退至大約100度...醫生都話bb生長得好好...其實bb大小便次數okay...唔需要知佢食幾多....不過有次自己出街睇醫生...唯有泵d奶出來比陪月餵佢....140ml..佢都飲哂...相信佢平日埋身食仲多...(因我奶流好急...相信埋身啜易過啜朝朝奶咀)...其實bb出世頭4日o係醫院體重急跌9%..兒科醫生嚴重警告我一定要補奶粉..否則要bb再入醫院...佢噤兇我.先比我出院..我唯有返到屋企補左一全日奶粉...到第二日先敢去健康院.比醫生check....check到體重回升...你可想言之奶粉真係好肥...不過o個日之後繼續全人奶).

大宅

大家努力...對餵母乳有問題可以去健康院問姑娘...我前後請教佢地3次....佢地真係好有耐性...幫左我好多

男爵府

原來大家個BB 都係10 - 15MINS 瞓, 以為佢唔食一放佢落床就CRY....就黎比佢攪到人都癲....

BB 已經21日人仔啦, 而我已經日日都有魚湯飲 (99 買黃花魚), 但都覺得自己唔夠奶比BB飲.....好時都好想放棄!!!!!

大家都努力呀!!!!!

複式洋房

唉~~聽到大家話餵全母乳,自己好慚愧 因為自己唔夠奶(谷奶時泵出來都係每邊得1安多d),個仔好大食,每食完總係唔夠,要補完奶先肯,已埋身餵成個鐘,如果兩個鐘一次人奶,自己真係唔使瞓啦,佢換片後好快就柯,跟住肚仔餓,無辦法,只好奶粉為主,我d人奶做甜品啦!真羨慕全人奶及夠奶的媽咪~~

首頁

尾頁

跳至