母乳餵哺

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

原帖由 kristinecheng 於 11-1-27 16:52 發表
Jennie:絕育?老公做定自己做先?千祈唔好自己做,女人冇咁啲reproduction organ好麻煩,一陣要長期食荷爾蒙就慘~~當然會避孕啦,基本想我地係真係想要先有bb先唔避(我呢胎所謂「意外」,係老公特登的,我阻止唔切咋 之後我計 ...

就係係呢方面冇乜知識所以問大家. 自己做唔係切左ovary 嗎? 我以為只係紮輸卵管...避孕係諗住用子宮環或子宮帽(我只識這2種), 又唔清楚所以咪問下囉. Bastet 講完我都係要再攪清楚先得...
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

我都唔清楚,印象中淨係見我阿媽扎完好似搞到好多女人病咁,可能以前啲醫療技術差啲卦。

原帖由 jenniecatcat 於 11-1-28 12:07 發表

就係係呢方面冇乜知識所以問大家. 自己做唔係切左ovary 嗎? 我以為只係紮輸卵管...避孕係諗住用子宮環或子宮帽(我只識這2種), 又唔清楚所以咪問下囉. Bastet 講完我都係要再攪清楚先得... ...

男爵府

原帖由 bastet 於 11-1-27 09:25 發表
報到先!~!!

kristine: 阿翹真係好錫妹妹喎! 應該放心了!

vicky: 真係要訓下床, 而且呢排d 菌好勁, 唔返工, 少出街, 可能更好!

Sugarbabegirl: 試下米奶, 質地薄身d, 甜甜地, 易入口d! 芷蕎唔like奶粉, 飲一次嘔一 ...

bastet,
可唔可以pm我芷蕎食邊隻米奶呀? 係粉狀定係好似豆奶果d咁架?

小荍唔肯飲豆漿同鮮奶, 但將d豆漿溝落麥皮就ok。

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 Sugarbabegirl 於 11-1-29 01:16 發表

bastet,
可唔可以pm我芷蕎食邊隻米奶呀? 係粉狀定係好似豆奶果d咁架?

小荍唔肯飲豆漿同鮮奶, 但將d豆漿溝落麥皮就ok。

其實我冇指定邊隻, 我係city super 買過200ml一盒, 3盒一pack的, 係意大利做的, 要27.00, 不過, 原本taste都有, 特價仲係21.90. 呢隻出街方便d, 有飲管, 細細盒!
我今次就買左1 litre size的, 好似watsoy(唔記得點串, 大約), 係美國貨, 呢隻仲平, 原價14.90, 特價9.90, 都係taste買的, 呢隻係屋企飲, 大人都飲得, 所以2日就飲完!
兩隻都話係organic, 但我信意大利果種多d! 大部分米奶都有原味同云呢哪味, 其實原味都已經甜架, 所以唔使買云呢哪味! (美孚的百佳有watsoy牌的豆漿, 冇米奶)

不過米奶真係稀d, 未必飽肚, 但可以一試!

今晚又OT!!!!

別墅

上個星期四下午, 終於再去睇醫生, 作小產要瞓床, 星期四晚開始瞓床瞓到星期六中午, 無再見紅啦, 不過都係頭暈暈 , 同嘔 , 無胃口 , 好倦囉!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 VeronChau 於 11-1-31 12:43 發表
上個星期四下午, 終於再去睇醫生, 作小產要瞓床, 星期四晚開始瞓床瞓到星期六中午, 無再見紅啦, 不過都係頭暈暈 , 同嘔 , 無胃口 , 好倦囉! ...

你都未過四個月, 嘔係正常, 冇胃口更正常啦! 倦就訓下啦, issac 爸爸仲有冇business trip呀? 要佢陪下你啦, 一家人新年係屋企過下, 唔好去拜年囉, 出面人多車多, 哈哈, 同issac係屋企睇下disney已經好sweet 好warm!
今晚又OT!!!!

大宅

bastet:我都想試吓你隻米糊,阿翹早排病完,宜家連鮮奶都係飲幾啖就算~

veron:我好明白,我之前就係咁,身體好似唔屬於自己,勁辛苦,最慘係冇得瞓,唔捨得唔理個大。不過放心,慢慢會好轉,同埋係見大b咁得意,想像吓細b第時又係咁得意,就會好開心~~新年唔好去咁多地方,如果睇開dwe留係屋企煲吓都唔錯,阿翹從中都學咗好多嘢架,我自己都覺得幾好睇(我頭幾個月理唔到佢咁多都係同佢一齊煲碟就算)。

原帖由 bastet 於 11-1-31 14:48 發表

你都未過四個月, 嘔係正常, 冇胃口更正常啦! 倦就訓下啦, issac 爸爸仲有冇business trip呀? 要佢陪下你啦, 一家人新年係屋企過下, 唔好去拜年囉, 出面人多車多, 哈哈, 同issac係屋企睇下disney已經好sweet 好warm ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大家都小心身體呀
好多人病

最近羨琳倒退左
夜晚又要啜俾我來訓
啜到得有d痛
可能佢咬損左我, 我又訓左唔知

水晶宮

原帖由 kristinecheng 於 11-2-1 11:13 發表
bastet:我都想試吓你隻米糊,阿翹早排病完,宜家連鮮奶都係飲幾啖就算~

veron:我好明白,我之前就係咁,身體好似唔屬於自己,勁辛苦,最慘係冇得瞓,唔捨得唔理個大。不過放心,慢慢會好轉,同埋係見大b咁得意,想像吓細b第時又係咁得意,就 ...

好彩大家都係煲碟,咪等我成日開電視俾昊昊睇好有罪惡感!

我想問下大家有冇做抽胎水?上胎東區可以俾我揀做抽胎水,但衣加唔得,只做度頸皮有問題先抽。我想問下如果去私家做得唔得?水唔水要私家醫生refer? 有冇相熟?

大宅

我兩胎都有抽,我姑仔介紹既,佢都係嗰度抽,dr. 蔡柏林,係中環prince's building,tel 2111-3019,約$2千幾(唔係好記得),不過唔知你會唔會嫌佢young,好似只有10幾年婦產科經驗。

講開又講,你覺唔覺東區既婦產科醫生fresh咗?好多都好似同我上胎唔同晒,而且好young。雖然我唔係佢度生,不過我上胎33wk時入院瞓咗10日,今胎做冬嗰日又入過院,佢地搵houseman同我產檢(冇正式醫生在場),嚇c我﹗

原帖由 jenniecatcat 於 11-2-1 11:31 發表

我想問下大家有冇做抽胎水?上胎東區可以俾我揀做抽胎水,但衣加唔得,只做度頸皮有問題先抽。我想問下如果去私家做得唔得?水唔水要私家醫生refer? 有冇相熟? ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 jenniecatcat 於 11-2-1 11:31 發表

我想問下大家有冇做抽胎水?上胎東區可以俾我揀做抽胎水,但衣加唔得,只做度頸皮有問題先抽。我想問下如果去私家做得唔得?水唔水要私家醫生refer? 有冇相熟? ...

細b的oscar fail嗎? 始終都有risk喎!~!!
and 我個醫生同我做oscar時有睇鼻骨, 佢好似講過bb有鼻樑, 不用擔心的說話!
今晚又OT!!!!

大宅

回復 1# bastet 的帖子

係呀,bb有鼻樑,都係一個好既inducation,不過始終超聲波照既準確度得50%,所以都係抽胎水好啲(如果oscar fail)。

另外,要留意下oscar fail啲咩。我上胎(其實今胎都係)fail既主因係頸皮厚,成因除了唐氏,亦有機會係心臟問題。所以當時即使胎水test冇事排除了唐氏,照structure時我都會特別留心。

男爵府

我果時係好信我個醫生, 因為聽過好多comments (包括bk果d), 都話佢好勁, 佢出名照oscar, 睇ultrasound好勁, 佢放個機上我個肚 1秒, 無錯, 係1秒, 就話係女!! 12weeks 就firm咗, 唔會同我講9成係/可能係, 係就係。

所以佢話唔水做抽羊水, 我就唔抽喇, 我超怕痛。

佢叫林勇行, 中環。

子爵府

好媽媽勳章

Hi
新板, 唔該晒.

拜個早年先, 祝大家生活愉快, 囝囝囡囡聽教聽話, 健健康康, 各位媽咪靚靚靚, 就快既媽咪生產順利.....

~ 新年快樂 ~
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

真係胎胎唔同架.....
我陀大仔時, 咩野都無, 行得走得, 食得瞓得, 同無Bb果陣一樣.

到陀亞妹喇, 屎得, 成日好眼瞓, 日日返到公司都瞓2-3個鐘先得.....個人攰啲囉, 仲有嘔tim.

我覺得, 應該係陀b前, 運動唔夠 (陀大仔前, 有做運動; 陀亞妹前, 無囉).

講到又要照顧大時, 又要餵細夜奶, 真係好想屎, 生活好亂, 大仔又吃醋(明事理都好, 多少都有), 我又荷爾蒙失衡, 炳多左個仔, 真陰公......盡力而為, 而家仲係過度期, 努力中.

再講, 真係要放鬆啲, 我餵亞妹只係一年, 好唔捨得, 不過應該要早啲放手, 因為緊張, 又handle得唔好, 唔係好夠奶, 辛苦得黎, 苦了全家人, 如果我識輕鬆啲, 我會繼續餵, 但當時真係做唔到.

講到有啲亂tim.....
希望大家開開心心
新年快樂

原帖由 jenniecatcat 於 11-1-26 11:49 發表
到!

NOPAN : 嗰時有左妹妹之後係咪唔水瞓? 又照顧大, 細又要餵夜奶?
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

講開抽洋水.
我陀亞妹時, 都有抽, 仲係一心要抽, 度頸皮都費時度, 年紀大嘛.

我去私家到抽, 幫我既醫生係廣華既高級醫生, 佢收費好那利, 5000, 不過真係無痛, 好快, 但係都嚇餐死, 抽洋水喎.

水晶宮

Kristine: 我仲未見醫生呀,所以都未知醫生係咪young 左。不過諗反上次D醫生都唔係好大....

bastet : 我E+先8wk 6, due date 推後左2星期,仲未照oscar, 不過上次東區可以直接俾我揀做抽羊水,咁我就冇做oscar。但今次冇啦,個個都做oscar, fail 左先做抽羊水,所以我諗緊係咪好似NOPAN 直接做抽羊水囉,我老啦嗎!

sugarbabegirl: 你個醫生幾$?唔想太貴,$5000 實在太勁....私家醫生會唔會只做抽羊水如果我之後其他check up 唔做?

NOPAN:講到有啲亂tim.....>>就證明當時真係亂到死....有冇人幫你嗰時?細B出世嗰時大B戒左奶未?

子爵府

好媽媽勳章

jennie,
我有工人, 有陪月, 有亞媽, 有奶奶, 多人得濟.....
我大仔大妹妹4年有多, 佢飲鮮奶好多耐lu, 當年我都只餵佢4個半月就入左廠, 佢見我餵妹妹, 佢又想飲喎.

大宅

祝各位和家人都身體健康, 新春行大運
恭喜恭喜
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 mrschoy 於 11-2-2 12:50 發表
祝各位和家人都身體健康, 新春行大運
恭喜恭喜

而家一點, 我仲係公司等緊SUPERVISOR 的決定, 改完又改.....無了期呀!
今晚又OT!!!!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊