婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

唔好咁講啦, 我只係覺得佢地完全唔尊重你個仔既存在. 所以就佢做初一你做十五啦. 唔理係邊一邊既親戚, 做法都係一樣, 唔係針對男家.

原帖由 connie_chung123 於 11-2-10 15:05 發表
好多謝你地支持同認同我呀
我重驚係我小氣計較, 俾人話我好大封利是咩

伯爵府

係喎,

最緊要過得自己過得人, 俾幾時都開心過收,
佢地要做乞兒係佢地既事, 當面話人做乞兒就好似無乜禮貌喇.

原帖由 connie_chung123 於 11-2-10 15:05 發表

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實個姑9話做代表時
你已經可以同佢講
我鍾意親自俾有誠意d喎
唔駛你代勞喇
如果佢話...你咁早黎拜年..
你未必見到佢地
我會答佢..大家一家人嘛...點會無機會見?
打死唔會將d利是過佢手

同埋....如果佢地唔俾我個小朋友
真係唔駛旨意我會有得俾佢地
真係兩免算啦
反正咪又係廿蚊來回...
你估佢地會封得多過你咩:tongue:

伯爵府

如果親兄弟姊妹都唔回利是或留低利是,咁我會照佢地規矩做啦,見到面先俾囉.
唔知點解d老姑婆姑9緊係會變成攪屎棍?
我老公嗰邊都有一條.

大宅

照派, 入張紅紙寫住' 身體健康, 學業進步' 比佢地囉, 又無錯既, 意頭野, 都係祝福黎架嘛

別墅

放心啦樓主,對如呢D"土匪"我地係會責無旁貸既;
同埋佢地好"禮義廉"(無恥)同厚顏囉!

禁止訪問

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

利是封都waste咗!
我支持樓主,唔比!
原帖由 twc729 於 11-2-10 07:37 發表

對依d咁既人寫恭賀說話太浪費時間....俾我入金仔朱古力算數...hee~~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可以問返個位代表,有無代表樓主亞仔收利是:)
原帖由 戲如人生 於 11-2-11 03:12 發表
其實個姑9話做代表時
你已經可以同佢講
我鍾意親自俾有誠意d喎
唔駛你代勞喇
如果佢話...你咁早黎拜年..
你未必見到佢地
我會答佢..大家一家人嘛...點會無機會見?
打死唔會將d利是過佢手

同埋....如果佢地 ...

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我相信係無LAW
其實都唔明佢地諗乜
明明大家都係一家人黎啦
就算當樓主唔係喇
咁佢個仔都係喇掛?
點解可以做到咁衰相?
原帖由 我愛Corina 於 11-2-11 19:13 發表
可以問返個位代表,有無代表樓主亞仔收利是:)

別墅

[quote]原帖由 yantungb 於 11-2-10 15:40 發表
你姑9咁多事?!
你米話見到面就比.冇見面唔比.
唉, 親戚都禁計較, 仲衰過的朋友. [/quote
親戚先至衰呀…又要威又縮骨

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

呢D推老公出面會好D。

別墅

星期六上左去拜年啦, 得62,99,姑9響到
結果我俾左姑9, 擺低俾未嫁既細妹, 同有擺低利是俾我仔既細佬, 一共四份
俾完姑9呆一呆, 我就轉身袋翻D利是

但覺得唔開心:(

大宅

原帖由 connie_chung123 於 11-2-10 15:05 發表 好多謝你地支持同認同我呀

我嘅情況都差不多.....
未結婚前老公已經要俾利是大伯個仔, 結婚之後奶奶規定要加碼$500壓歲+$200X2利是, 仲有, 要俾埋利是未結婚嘅叔仔
我地一直俾足, 到阿囡出世, 大伯無表示, 叔仔詐唔知, 唯一只有結咗婚姑奶會封利是
又到阿囝出世, 大伯仍然無表示, 叔仔仍然詐唔知, 我老公又遲鈍到連諗都諗唔到, 終於, 我火起啦, 趁過完年拆利是時, 攞住我娘家封俾BB嘅成2百封利是, 同老公講清楚, 佢屋企全家只得姑奶俾咗4封, 老爺奶奶無封, 大伯叔仔亦無封, 成家人當我兩個小朋友唔存在, 我實在好唔明點解仲要年年進貢俾其他人, 老公先識叫停

別墅

原帖由 A.C.C. 於 11-2-14 10:42 發表

未結婚前老公已經要俾利是大伯個仔, 結婚之後奶奶規定要加碼$500壓歲+$200X2利是, 仲有, 要俾埋利是未結婚嘅叔仔
我地一直俾足, 到阿囡出世, 大伯無表示, 叔仔詐唔知, 唯一只有結咗婚姑奶會 ...

開埋聲要幾多 , 好過去搶

如果係咁就大家過左年先好見:tongue:

大宅

原帖由 connie_chung123 於 11-2-14 09:43 發表
星期六上左去拜年啦, 得62,99,姑9響到
結果我俾左姑9, 擺低俾未嫁既細妹, 同有擺低利是俾我仔既細佬, 一共四份
俾完姑9呆一呆, 我就轉身袋翻D利是

但覺得唔開心:( ...

唔好唔開心, 她做初一,你做十五. 99又無規定你要比.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 A.C.C. 於 11-2-14 10:42 發表

我地一直俾足, 到阿囡出世, 大伯無表示, 叔仔詐唔知, 唯一只有結咗婚姑奶會 ...

我情況比你地好DD...

結緍后 ,62/99/大伯/2個姑9 末比個利事我地,我地重要$50封x2比呿地D仔女 , 到有個女,先有得收利事 , 但因C6無双糧 ,所以這二年改封$20封x2 . 但每次派比D小朋,到話有無錯 .得$20一封 ..個個都派$50封 ,乜又吾係$50封 ........但是...我是個得一個女 , 而大伯 /2個姑9
各有3個小朋友 , 計起上來,我要倒貼...
今年我開阿女D利事 (同C6一齊) , 先開C6家的利事,c6話一定有$500元 ,但一開 ,62/99- $50封x2 =$100 , 其如$20封X6 =$120,C6無話可說,話我執錯, 無理由 , 我話你自已睇下 ,有呿地住個屋邨 ,同你自已開

大宅

我同C6講到明, 明年派利是係$20一封, 利是係講意頭, 我見到先比, 見唔到就唔比. 話我小家都係咁話.

大宅

你有無見過奇人,對你話結了婚就不用派利是給你,但佢要你派利是給所有人(包括已結婚但細過你的人),最黑人憎係佢同你一齊,仲成日扮唔記得帶利是,問你要錢封利是,勁cheap

首頁

尾頁

跳至