想生BB

跳至

首頁
12345...74

尾頁

男爵府

原帖由 susumi123 於 11-3-9 14:34 發表
我係, 剛剛1st FET failed, 今個月再接再厲做埋最後1次FET, 不過都無乜希望...

點解咁無信心呀!小小雪胎要我哋鼓勵家!

大宅

你都係放DAY 5嘅胎呀, 咁即係你其他雪胎都係DAY 5? 放心啦, 一定會成功架, 我都係去完旅行返嚟先放, 盡情去玩啦, 玩完之後可能連續十個月都無得去旅行LU......

原帖由 GentooMama 於 9-3-2011 23:39 發表
見到咁多jm一齊放雪胎,信心都大啲!大家記update 下,我上次是放D5胎嘅,所以唔知grade幾,上次我其實只是中了一粒,但他跟著分裂成孖胎,所以就算今次放一粒都不能完全避免,唯有交給上天决定,我今個月開始噴鼻,下月初來m後就會食藥 ...

男爵府

原帖由 MusicTV 於 11-3-9 14:10 發表
雖然我唔係,但都喺度支持你。今次實得!黏到實!得得得!

多謝你呀!你好像都在/就快做ivf,你都要攬實bb呀!

男爵府

原帖由 robbor 於 11-3-9 23:44 發表
你都係放DAY 5嘅胎呀, 咁即係你其他雪胎都係DAY 5? 放心啦, 一定會成功架, 我都係去完旅行返嚟先放, 盡情去玩啦, 玩完之後可能連續十個月都無得去旅行LU......

...

但我是高齡,所以胚胎唔正常既機會會大啲,所以有啲驚,不過決定咗都唔驚得咁多,我常常跟天上的小孖b說要看顧他們的弟妹!你都有十個月唔去得旅行la!

男爵府

...

但我是高齡,所以胚胎唔正常既機會會大啲,所以有啲驚,不過決定咗都唔驚得咁多,我常常跟天上的小孖b說要看顧他們的弟妹!你都有十個月唔去得旅行la!

大宅

我而家都check 住, 由我一月頭入醫院到而家都3個月, 都好似未散晒水, 醫生話有機會係黏連, 都唔知點.....

原帖由 robbor 於 11-3-9 23:30 發表
咁你有無去醫生度檢查下呀? 有積水唔好架喎, 最好都係CHECK清楚先放雪胎呀. 我上次都要一個半月先清哂D水.

大宅

咩叫黏連? 咁你有無問醫生如果係咁點解決? 你要CHECK清楚呀, 你都想放咗BB入去, 有個舒舒服服嘅環境住架, BB要係裡面住十個月架....

原帖由 lollybb 於 10-3-2011 00:17 發表
我而家都check 住, 由我一月頭入醫院到而家都3個月, 都好似未散晒水, 醫生話有機會係黏連, 都唔知點.....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我第1次ET放了2個 grade 2- 胚胎, 之後FET 放了2 個最好的grade 2+ 都失敗, 現在只剩反2 個grade 2- & 1 個grade 2, 仲差過上一次, 所以我覺得無希望. 我諗我都係要預備定做第2次IVF.

原帖由 GentooMama 於 11-3-9 23:41 發表

點解咁無信心呀!小小雪胎要我哋鼓勵家!

大宅

唔好打定輸數, 响呢度都聽過有jm grade 3 的蛋蛋都成功咗~

原帖由 susumi123 於 11-3-10 00:52 發表
我第1次ET放了2個 grade 2- 胚胎, 之後FET 放了2 個最好的grade 2+ 都失敗, 現在只剩反2 個grade 2- & 1 個grade 2, 仲差過上一次, 所以我覺得無希望. 我諗我都係要預備定做第2次IVF.

...

大宅

我而家睇緊另一個婦科醫生, 當second opinion. 黏連就冇得救, 都係我做ivf嘅原因~

原帖由 robbor 於 11-3-10 00:38 發表
咩叫黏連? 咁你有無問醫生如果係咁點解決? 你要CHECK清楚呀, 你都想放咗BB入去, 有個舒舒服服嘅環境住架, BB要係裡面住十個月架....

珍珠宮

希望奇蹟會發生响我身上啦!

原帖由 lollybb 於 11-3-10 07:14 發表
唔好打定輸數, 响呢度都聽過有jm grade 3 的蛋蛋都成功咗~

珍珠宮

我見你同埋geotoomama 都係放day5 胚胎, 而你話成功率會高d, 我想問係唔係我可以向醫生request 放day5 胚胎? or 係醫生因為某d原因先至可以放day5胚胎? 因為我係放day 3 胚胎的.

...

大宅

我都係放day3胎的,但我聽人講個胚胎有機會分裂唔到去day5就唔得,即係分分鐘連原本day3的胚胎都冇埋,所以都有風險,不過你都可以問下醫生意見,只係我覺得如果day5成功率高啲的話,好多醫生都會放day5胎去增加自己center的成功率。

原帖由 susumi123 於 11-3-10 07:47 發表
我見你同埋geotoomama 都係放day5 胚胎, 而你話成功率會高d, 我想問係唔係我可以向醫生request 放day5 胚胎? or 係醫生因為某d原因先至可以放day5胚胎? 因為我係放day 3 胚胎的.

...

男爵府

原帖由 susumi123 於 11-3-10 07:47 發表

...

D5胚胎成功率是會高啲,因為多兩天在實驗室會自然淘汰了較弱的胚胎,但有機會連一個都冇得放,所以一開始要有較多受精蛋,同埋好似實驗室要有多啲經驗養D5胚胎

男爵府

原帖由 lollybb 於 11-3-10 07:14 發表

係呀!隔離有個由胚胎專家開既thread都係咁講家,因為grading其實很主觀,就像有啲人外表不是很好,但其實很叻!我哋養好啲自己身體,再養肥小bb吧!

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

GentooMama,

你休息左幾耐呀? 我都無諗過幾時 FET 好呀, 因為想轉新工, 唔好意思咁快再請假....期間唯有試下自己開工先!

原帖由 GentooMama 於 11-3-9 13:43 發表
我在上年尾第一次ivf成功了,但小孖b一月中走了,準備下個月放雪胎,有冇jm一齊傾下計?
我要努力

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

想請教下大家, 我本身係瑪麗做 IVF 架, 不過己經用晒三次抽卵機會, 只係剩餘 2 粒雪胎, 咁我想早 d 約定私家做 IVF, 你地都知啦......家下 d 醫生起碼要半年前預約架麻, 如果等到 FET 失敗先約, 咁又有排等......

謝謝
我要努力

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

lai88

妳係唔係之前有睇過董醫生架? 我見妳之前成功咗,原來又已經…,但睇到妳句不要為失去而哭,要為曾經擁有而笑覺得妳係好堅強的人啊!我比妳差好多,上次我出事之後仲患上抑鬱証,睇左半年精神科醫生,最近先斷晒藥,醫生叫我重新出發。
如果想約私家當然要趁早約定先啦! 通常睇過一次就係舊証,唔洗再重新排隊,到妳想開始做ivf就可以直接打去再約時間, 妳想約邊間私家?

原帖由 lai88 於 11-3-10 10:08 發表
想請教下大家, 我本身係瑪麗做 IVF 架, 不過己經用晒三次抽卵機會, 只係剩餘 2 粒雪胎, 咁我想早 d 約定私家做 IVF, 你地都知啦......家下 d 醫生起碼要半年前預約架麻, 如果等到 FET 失敗先約, 咁又有排等......

...

大宅

放DAY 5嘅胚胎係由醫生決定, 因為只有比較好嘅先可以留到第五日, 所以成功機會會大少少, 弱嘅胚胎可能去到DAY 3/4已經唔再分裂, 所以要睇精子同卵子質素, 同埋分裂情況而決定, 我抽到45粒卵, 有咁多卵醫生抽完已經話放DAY 5, 等佢地分裂得好D, 到最後我有19個胚胎, 其實流失率都好高, 得番4成可以留低, 但醫生同我講粒粒質素都好好, 上次係因為OHSS所以保唔住, 希望今次成功啦!!

原帖由 susumi123 於 10-3-2011 07:47 發表

...

大宅

你可以BOOK定幾個私家醫生先, 因為而家多數都要等成半年, 有D仲唔接新症添, BOOK定又無壊嘅, 可能到你睇果陣FET已經成功咗, 唔駛去睇私家呢

原帖由 lai88 於 10-3-2011 10:08 發表

...

首頁
12345...74

尾頁

跳至