跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 goo_littlebb 於 11-3-14 12:32 發表
未吹到黎就咁驚, 無謂姐~
日本本土果d人都未怨啦~
大亞灣都試過漏野啦, 我地咪又係一段日子後先知, 我地既政府好錫我地唔會俾我地知有幾危險既!!
時也命也, 好好生活就算吧~ ...

A貨核電廠..

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 54heima 於 11-3-14 12:52 發表
家父是氣象專家,六十年代參於中國核爆研究,昨天打電話同巨傾哩個問題,巨叫我放心,中國處於西南方,影響不大。風向東走,太平洋群島和北美東岸比較危險,所以美國甘緊張。巨舉個例子,沙塵暴由新疆蒙古開始向東走,不會往西南。 ...

我以為係影響北美西岸添

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

萬一吹來, 唯有扮董太.

水晶宮

原帖由 cat_ma 於 11-3-14 16:46 發表

我以為係影響北美西岸添 ops:" />

系我講錯,系西岸
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 54heima 於 2011-3-14 12:52 發表
家父是氣象專家,六十年代參於中國核爆研究,昨天打電話同巨傾哩個問題,巨叫我放心,中國處於西南方,影響不大。風向東走,太平洋群島和北美東岸比較危險,所以美國甘緊張。巨舉個例子,沙塵暴由新疆蒙古開始向東走,不會往西南。 ...

謝謝你的資料.
不過真係好希望事件能解決,邊度受災都唔好.

水晶宮

無計...如果連香港呢樹佢都照飄得埋黎既,地球始終係圓既,飛去邊度逃難都一樣中招啦...一切唯有順其自然,各安天命........

美國東岸都應該硬食呢劑野架喇!早兩日睇報紙都話加洲有個男人俾由日本海嘯推過黎既大浪捲走....我都當堂O哂咀...離咁遠都可以照出事死人.

水晶宮

新聞話山晒d窗囉……

不過如果真係黎到,都冇咩可以做。

又走唔得遠……

大宅

香港的危機意識係完全無的.
希望係呢方面教育下全港既市民拉,雖然唔係地震地區,但都要知道點保護自己.

伯爵府

原帖由 54heima 於 11-3-14 12:52 發表

嘩, 你爹地好犀利
咁我又想問多些少喇, 假如的污染物可以吹到咁遠, 沿途一定會有幅射性物質跌落海, 咁係咪會影響海產架??咁咪有排唔使食魚??

水晶宮

原帖由 RT 於 11-3-14 19:04 發表

嘩, 你爹地好犀利
咁我又想問多些少喇, 假如的污染物可以吹到咁遠, 沿途一定會有幅射性物質跌落海, 咁係咪會影響海產架??咁咪有排唔使食魚??

係囉係囉…咁d魚識游架麻…就算唔係日本黎既魚,可能游左出海…被其他國家既魚船捉左…咁咪都係幅射魚?

大宅

好媽媽勳章

o岩o岩係百度百科學既:

http://baike.baidu.com/view/30563.htm
節錄 -
輻射係自然就存在既野, 當中分為3種射線: alpha, beta 同gamma
alpha射線用一張白紙就可以隔住
beta射線用一般金屬
gamma射線係一般混凝土牆就可以隔住

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 nz 於 11-3-14 12:33 發表
點解想咁多,基本上無得避,真係怕只有離開亞洲區.

水晶宮

環保接龍勳章

等待驗證會員

原帖由 cat_ma 於 11-3-14 12:27 發表
我覺得點都無用, 唔通唔呼吸咩 mouth:

好似係直射, 所以唔呼吸都死

仲有真係爆大規模幅射, 都走唔切呀, 幅射應該係好快擴散, 邊度有時間等你慢慢搭飛機走

正確方法係關實門窗, 全屋密封, 阻止幅射透過空氣入屋

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 Painful 於 11-3-14 10:45 PM 發表

好似係直射, 所以唔呼吸都死

仲有真係爆大規模幅射, 都走唔切呀, 幅射應該係好快擴散, 邊度有時間等你慢慢搭飛機走

正確方法係關實門窗, 全屋密封, 阻止幅射透過空氣入屋 ...

屋企咪要放定個氧氣筒?

公爵府

好媽媽勳章

唔水驚, 驚唔嚟, 吹到嚟咪等死囉, 由出世果日就係等呢一日之嘛, 有冇怕.

網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

禁止訪問

大宅

原帖由 Henrymama 於 11-3-14 21:07 發表

大亞灣係LV貨(法國貨)

令次提醒了我地留意下呢個a貨~~~

首頁

尾頁

跳至