婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女第一次拜山時7個月大;第一次出席funeral 兩歲大(我亞爸過身),到而家7歲大已去過3個funeral。3個funeral 我都有帶個女去見先人遺體。爺爺過身時佢得5歲,我仲教個女捉住爺爺隻手同爺爺say goodbye。

親情不是用口講,行動最實際。

別墅

起碼到2﹑3歲先啦!

男爵府

我2個小朋友都係幾個月就去拜山,奶奶係基督徒,百無禁忌

大宅

我都會帶5個月bb去,不過晤洗燒香只係買花,老爺好念舊的有日提起要帶孫見下呀太公太婆,如果我晤帶會好晤高興!只係當登高,靜雞雞帶粒玉响身,佢地就無禁忌,我自己就信,可能我見過鬼的關係!

大宅

好媽媽勳章

我一歲左右就帶BB返大6拜山,開頭我都唔想咖,但我C6話有專車接送,周埋BB全程佢負責,咁我咪去下囉~不過去到真係全程我C6負責BB,同埋我D姑9真係開車送到我地去拜山個到,我行左5分鐘都唔洗就到喇,所以之後我都唔介意帶BB再去~另外大煙呢樣野我6299都特登選過左正日冇咁多人既時間所以都OK,不過我自己娘家本身都有拜神/祖先,+埋都成10個神位,我由細到大都係咁嗅,要有事我自己都有事先啦,BB去1年先1次點會咁易有事

複式洋房

咁如果係去教會墳場呢?教會墳場唔俾燒香燒衣,只准擺花,理論上就應該唔會有煙味"攻"到BB,但其實應該要等BB幾大先好帶佢去拜山呢?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

小朋友易招到d嘢,令佢生病
如果可以,5,6歲先去拜山比較好
我囡囡第一次拜係歲半(因為c6&6299想佢去),
我好小心,去到墳場全程抱住,唔比佢落地亂行,唔比佢手指指,亦唔比佢眼定定看人地d相,只看風景,6299擺好陣要上香才抱bb埋去拜下,跟住行開

首頁

尾頁

跳至