婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 心抱 於 11-3-26 19:53 發表

認同, 最緊要做好自己, 雖然真係好難做到, 但係係愛c6既, 一定做得到. 連我咁有公主病都做得到
去得一次兩次, 次次d人都有面色睇既, 搞搞下, 連老公都吾駛我出席, 知我難受, 呢d就叫以退為進, 雖則係好陰 ...

真係~!...其實我諗我老公都睇左面色,不過佢eq係極奇高, 什少發脾4, 佢都唔會理人點諗...

侯爵府

哦,當時意見不合嘈交,就一定相嗌吾好口架啦,只係你吾係佢親生,條氣一定會好頂啫。

當初我同老公搬走吾同99住,都係因為我同99因為一D好少嘅事 嗌大交(我地極少嘈交),搬走咗無幾耐 啖氣消咗 出嚟飲茶 大家都無乜嘢喎,我地一向都無乜嘢講,見到咪叫聲99囉。你吾多多聲氣,我咪客客氣氣囉。

大宅

唔好做d自己唔想做既野lor, 唔想見就唔好去, 仲咩要委屈自己, 佢又唔係生你養大你既人, 簡單d黎講, 佢同你根本冇咩血緣關係, 你99咁黑人憎, 唔比d顏甩色佢睇下, 佢仲以為自己岩晒...
你地搬出去都佢迫你地,
我都好想試下同99吵一場, 咁我就順理成章同佢對抗唔洗比面佢...
不過唔想c6難做, 自己忍到幾多就幾多

大宅

唔好做d自己唔想做既野lor, 唔想見就唔好去, 仲咩要委屈自己, 佢又唔係生你養大你既人, 簡單d黎講, 佢同你根本冇咩血緣關係, 你99咁黑人憎, 唔比d顏甩色佢睇下, 佢仲以為自己岩晒...
你地搬出去都佢迫你地,
我都好想試下同99吵一場, 咁我就順理成章同佢對抗唔洗比面佢...
不過唔想c6難做, 自己忍到幾多就幾多

珍珠宮

原帖由 meimeimei1208 於 11-3-27 21:40 發表
你地搬出去都佢迫你地,
我都好 ...

你好偉大呀,為左c6忍....

珍珠宮

我會睇時間~ 一個月就返去見佢地? 做仔既返去見父母, ok~ 但比我我唔會返, 話晒新鮮事件, 我會叫c6比d時間自己, 否則又鬧交收場咋~~

珍珠宮

以前呢...為左唔想面左左, 有時有d衰野, 自己忍左就算...最多返去哦男朋友(老公)...

但係久而久之, 真係谷埋一肚氣, 真係記係個心度,
只係等幾時爆發...

我eq實在太低, 不過我99都冇乜忍呀, 都唔知由幾時開始踩到佢條尾(特別係話要結婚後), 有說話聽/面色睇, 真係肚氣即刻爆...

我走左之後, 就真係唔想番去, 我點知佢地幾時變臉...又好戲...

大宅

叻叻勳章 睛靈勳章

e, 遲左留言添, 唔知樓主最後有無返到去~?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我會睇時間, 睇自己係咪已經下左啖氣啦!!
一個月我自己真係唔會返囉~~ 叫老公自己返去, 佢鍾意幾時返我都唔會理!! 不過我會講明我自己真係未落到啖氣, 如果要迫我o既話我呢世都落唔到啖氣...關係永遠都唔會好!! 我都係一嬲嬲左4年.........一直我都無俾兩個仔佢見過, 只係放老公返去節日食下飯!!

而我果4年入面我只係見過佢一次, 就係老公o既公公走果日係醫院見過, 面色大把有得睇, 果陣仲要係由相識到結左婚生埋仔第一次見老公d 親戚!! 個個d 說話單打到爆~~ 我老公都知.......(我之前同老公講話去醫院探佢公公係因為我覺得佢公公點都係要尊重, 我做唔到唔去, 同時我都想安慰下我老公!!)

直到上年年底, 我先打破呢4年o既結~~ 帶埋兩個仔, 一家四口同埋我叔仔&佢gf 出去同佢食飯........(都係事先同老公講明晒自己o既底線, if 有面色有單打說話 = 唔會再有下次!!我嘗試放低4年前o既唔開心同時, 我唔希望有任何人迫我, 否則反面無情講!!)

當然啦....果次我老公私下同叔仔佢夾好, 同佢媽講好晒掛~~

珍珠宮

回覆 lily_liu817 的帖子

但之後佢地係咪真心對你好架...??

有時, 有d人中意做戲....有人係度對你好好, 冇人時....哇...嚇死你...

咁你依加係咪開心過以前?

不過,用番我個case,就算我返去, 我唔信我99會對我好, 佢只會覺得我屈服, 真係下半世冇好日子過....
佢個人又計較,又記仇, 教到自己個3個仔女成日鬧自己阿"女麻"同阿公....

我外人聽到點頂...都唔覺佢係好人.....

子爵府

lily_liu817 發表於 11-3-28 14:50
我會睇時間, 睇自己係咪已經下左啖氣啦!!
一個月我自己真係唔會返囉~~ 叫老公自己返去, 佢鍾意幾時返我都唔 ...

LILY, 乜你性格同我咁似, 還以為失散姊妹, 我未知第4年會否步你後塵, 不過我最想平平淡淡過, 無風無浪又一年最好, 那次你99對你態度點, 下次你會否再見, 我最怕見開就見, 年年有咁多大節日, 一陣呢個生日, 那個生日又要出, 我好怕出席咁既飯局, 應酬唔想見既人....

子爵府

小mama 發表於 11-3-28 20:56

小MAMA, 你真是對男家起晒鋼, 呢樣好事, 起碼自己保護緊自己先....

男家邊有好人, 有, 都是扮, 攪到見親面都做戲, 我就寧願唔見, 見完唔開心, 何必強迫自己, 咁呢一生比隻99影響唔開心多過開心, 唔好成日話是老公呀MA, 比面老公出席, 又唔見佢呀MA咁諗, 是呀仔個老婆, 所以要檔女一樣愛踢, 我唔會比面是老公呀MA, 佢唔尊重我, 我亦不須比面任何人, 令自己委屈.....

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小mama 發表於 11-3-28 20:56

唔.....其實我上次見面係我主動同老公提出o既!! 我同佢講話算數我嬲都嬲左咁耐, 大家見下面啦, 我都好想你開心, 不過我想你開心同時亦都想你支持我, 我肯見面唔代表咩節日我都會出席, 平時約出街食飯我完全唔會反對無問題o既, 但你要約節日我就真係睇想唔想...同埋, 呢刻我只接受見你媽, 親戚們我一律唔見...

咁果次我同我老公講完, 佢真係開心左好耐, 同時......對我屋企人更加好左(平時都好o既, 只係可以有進步空間, 家下識得成日話同我屋企人去邊去邊玩咁!!)

點知, 其實上次見面我有d 嬲, 一見就係佢媽生日, 仲要我唔知.......出到去(真係有d 想爆粗)!! 我全程都係簡單say hi, 無叫佢(因為我叫唔出, 佢話過佢唔會認我!!) 果日佢都有撩我講野o既, 都有夾下餸斟下茶...........我都知自己好衰, 我接左講聲唔該就算但都夾返斟返俾佢囉!! as 我怕同佢咁close~~

全程飯局我只俾老公教亞仔點叫佢, 俾亞仔同佢玩下!! 我就只係同叔仔& 佢gf 傾偈.........佢地同我其實無咩野好似普通朋友咁, 我地4個o既年齡相差都唔大, 4個間唔中都會見面食飯咁.......所以ok o既!!!

但...........我真係唔會諗佢係咪真心對我好!! 因為我唔可能迫到人咁對我, 我只能夠做好自己, 我真心對我老公想佢開心就夠喇!!!

小mama 睇黎你都好硬喎~~

水晶宮

lau 發表於 11-3-28 21:58
LILY, 乜你性格同我咁似, 還以為失散姊妹, 我未知第4年會否步你後塵, 不過我最想平平淡淡過, 無風無浪又 ...

hehe!! 真o既~~我好惡ga 喎!! d 人恰我我係會還擊ga~~

其實呢4年我過得好舒服..........真係好平淡無風無浪, 我好開心. 但我老公呢, 回望一下佢始終都有亞媽, 佢結左婚點解唔可以大家見下面俾佢媽見下d 孫呢.........佢點開心都好始終係差緊一d!!!

我就因為自己突如其來o既主動(當然我都諗左成個月, 之前都有開個post 問), 你話我計謀好, 陰謀好......我係突襲我老公前已經諗好要點講, 有我講無佢聲(當然都要諗定佢咩反應我就接邊part)........一早講明自己肯讓步但有條件性, 如果收到好反應(即我地見返面都無野o既話), 我係可以逐步放寬條件, 但邊一方違反, 即表示永無下次!! 先小人後君子~~(仲要以上對話black & white 寫得清清楚楚, 我地簽埋名, 怕左第日99 同老公反口!!)

大宅

我都試過相隔左半年,件事淡左先再見6299,件事仲新鮮熱辣咁返去見6299,盞係又一次再同c6嘈過,以後唔見6299可能性都唔高,除非c6企係自己個邊,否則冷靜期過後,亦一樣要面對,但控制權就最好以後自己決定,唔好比c6牽住走,講掂數先至好再去見6299,大家客客氣氣,見多d都問題不大,但次次都要睇面色的話,忍得幾多年?我都忍左差唔多10年了,最終都爆左煲,爭取合理對代係應該的,e+同6299見面時,佢地都客氣左,大家開開心心見面,樓主都試下過一排先見6299,可能會好d

大宅

上年同99吵架完, 以有半年無見, 咁arm 大事大節, 去了旅行, 不用見.., 其實好都未, 所以唔想見到99.

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

珊瑚宮

環保接龍勳章

扮無事囉... 唔好逃避. 厚面皮d就無事
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

畀面勳章

返去一次, 如有面色, 冇下次。
叫"老爺"好過叫 "daddy", 老豆老母得一個, 就係養我錫我o個個。
又呃一個POST, "叮" 兩分入袋

大宅

畀面勳章

c6要去佢地屋企就叫佢自己去

首頁

尾頁

跳至