懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tommy5c9 發表於 11-5-31 00:24
回覆 tommy5c9 的帖子

咪就係, 叫你老公生,咁佢就可以享有生娩福利...

大宅

唉...無計啦...鬼叫我地唔好彩...遇著個冇鬼用既政府咩...就算再嘈幾耐...都冇用架...因為成班高官都係廢人...特別係亞周X嶽先生^^日後仲有大把手尾一路來呀...死唔死**真係難為我地班土生土長既香港人囉

rubyby  之前佢死都唔肯 cut 大陸人黎 HK 生添呀,話人權問題!  發表於 11-5-31 13:55
rubyby  佢正一"周一穫",每周整獲杰野比我地嘆 !!!  發表於 11-5-31 13:55

民房

回覆:鏗鏘集- 不速之客(有關醫院生仔)

兩公婆都吾系HK人咪吾好俾人的身份證囉 !好簡單問題,我啲都想得到,你估政府會吾知,講真啦!吾糸想賺錢!!!

別墅

講到尾,問題既源頭係政府到囉! 只係同我地講納稅既義務,咁我係公立醫院排個幾鐘,跟住照超聲波,照唔夠兩分鐘,就係我換返黎既權利!

tommy5c9  有交稅都係照兩分鐘,班大陸人返大陸照啦.....  發表於 11-5-31 13:41

男爵府

回覆:鏗鏘集- 不速之客(有關醫院生仔)

政府做吓野啦,D 大陸人落黎生 bb,bb就有居港權,又得到香港既福利,而家都咁多問題,遲下真係死得

禁止發言

引用:我都睇左,+個醫生就係我睇開的醫生呀~

禁止發言

引用:咁你又唔好咁担心啦!+你仲要睇到喊,+好傷身

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

一路睇一路係喊
1) 香港班公立醫院既護士同醫生真係好抵讚...壓力咁大工作量咁大都肯係公營機構捱份唔係高既人工 (相比起私家醫院), 深受感動
2) 點解香港要變收容港, 由VIETNAM 船民, 到非本地人係香港生仔都係香港自己攞黎, 可恨自己無辦法反對OR 推反香港政府既決定
3) 作為父母, 係唔係因為唔可以係HKG 生仔, 就要落左個仔去...個BB 有罪嗎? 好同情佢地一個係HKG 人, 一個係內地人, 我本身覺得係可以比佢BB 有HKG人身份, 因為其中一方有為HKG貢獻, 但高官又講啱一個POINT. 就係好難核實父夫真實既關係, 以前都有好多假結婚, 如果此事又APPROVE. 即係都係比人有一個搵$機會, 生左啦, 再離婚又可解決問題
4) 自己去排廣華都覺得個期超慢, 又幫我地做少好多野, 我地年年交稅, 點解香港人無優先權去做檢查, 我地要比$出私家醫生產檢? 照D樣個樣, 我地真係好多$咩?

好想有組織可以幫HKG 孕婦追返我地應得既福利...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都好憎入面對夫婦,用墮胎黎威脅,真正想要bb去邊度都會生啦,上大陸請個人陪佢老婆生唔得咩? 佢老婆外家陪佢唔得咩? 係要在香港生。佢娶老婆時又唔見嫌上大陸麻煩?

tommy5c9  同意,佢地成家喺大陸團聚都得格....  發表於 11-5-31 13:44
newbiebaby  佢娶上面老婆就預左要分隔2地架啦!  發表於 11-5-31 10:01

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我睇到眼淚又流,心又慌!點解佢地咁鐘意咩都同香港人爭一餐? 受罪永遠都係港人?我唔明,請d官返黎做乜,應做就唔做,唔應做就走去做,亂咁下決定!
仲點敢去諗生第二個BB....我現在生第一個都驚...

大宅

回覆 tommy5c9 的帖子

果個彭生講得好好笑, 話如果book唔倒政府醫院就要落仔, 講到香港政府要佢落--> exactly! very crazy!!咁落左佢啦 冇人阻止你 hahaa

christytsui  係FACEBOOK 開個TOPIC 叫 "無人性的父母", 我諗好多人都會鬧佢地..  發表於 11-5-31 10:22

大宅

回覆 yellowchiu 的帖子

係FACEBOOK 開個TOPIC 叫 "無人性的父母", 我諗好多人都會鬧佢地.. ---> 最尾佢咪又係猛話自己點慘點慘, 跟住d中港家庭權益會又走出黎話我地期視呢d家庭囉

男爵府

係呀,BOOK唔到政府醫院就話要落仔,就算俾佢喺香港出到世到讀書,申請唔到資助去讀書,又會話你政府唔俾佢個仔讀書...不如叫政府包晒你成家生養死葬啦!

newbiebaby  果對非香港人父母,以探親申請落香港參加家長會,仲嫌香港唔批佢留一年,真係得一想二  發表於 11-5-31 17:56
豆豆B媽  講得好  發表於 11-5-31 16:32

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Anna_cctc 發表於 11-5-31 10:01
我睇到眼淚又流,心又慌!點解佢地咁鐘意咩都同香港人爭一餐? 受罪永遠都係港人?我唔明,請d官返黎做乜, ...
我都慌啊...希望真係生果陣, 冇咩意外發生
仲有唔夠7星期要去威院生
聽到人地講呢d 野, 真係幾驚

大宅

雖然我未睇返, 但係我都怕睇返會動胎氣, 唔係因為個節目問題, 係見到呢班6L既言行實咗會火滾, 之前未有bb時見到咁既情況都火起, 而家...如果有人發起香港媽媽遊行/靜坐爭取"取消港人與非港人在港所生子女得到居港權"的話, 大住個肚都要支持. 所謂制度都唔係制度

大宅

趣教勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

政府無能...

大宅

香港政府真係廢爆!如有任何政黨支持反大陸人子女响香港生完就有身份証及居留權,我第一個投佢票!

tommy5c9  如有任何政黨支持反大陸人子女响香港生完就有身份証及居留權<---支持  發表於 11-5-31 13:22

別墅

我昨天都睇到好鬼火, 一播廣告要行開下, 因為真的好激氣, 佢地d大陸媽媽搞到我5個幾月先有第一次產檢, 真係要靠bb自己努力.

真的好想政府做下野
9/3-7W2D 0.67cm  16/4-12W5D 3.50cm     14/5 - 16W5D 9.15cm

別墅

好down啊。覺得香港孕婦/家庭俾人HUP到埋身都無辦法。
眼白白睇住邪惡入侵,希望政府係英雄幫我地降魔服妖,但係原來英雄得個樣,流到爆。 受罪嘅係我地香港人。

好慘啊。。。
好委屈啊。。。
天啊。。。

珍珠宮

6_C_9 發表於 11-5-30 23:12
咪係囉....真係把鬼火...
邊有地方好似HK咁..
根本唔比身份證已經可以一了百了..

”擺到明唔妥大6人”

super support!!!!!!!!!!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至