單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

民房

現在乜都加價,朋友攞份綜援五千都唔夠,兩個人洗錢,其中一個長期及傷殘病患者要成日去醫院,車費貴到死,按現時通漲頂唔到好耐...

伯爵府

其實我咁講, 大家可能唔合聽.
錢, 唔夠駛; 生活質素好低, 係事實.
但係, 綜援只係一個負責任的社會, 給予窮困者的援助. 要改善生活, 還需各人自己努力的, 對嗎?

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

侯爵府

環保接龍勳章

酸棗仁 發表於 11-6-28 02:21
其實我咁講, 大家可能唔合聽.
錢, 唔夠駛; 生活質素好低, 係事實.
但係, 綜援只係一個負責任的社會, 給予窮 ...

亞伯...講得啱!
任何人都可以用自己的手..改變未來....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

伯爵府

vane 發表於 11-6-28 08:18
亞伯...講得啱!
任何人都可以用自己的手..改變未來....
講笑:係呀, 所以我地應該企出來, 用我地嘅雙手, 行動...去改變未來......
1. 支持71上街, 男嘅帶同穿窿底褲, 女嘅帶同血染的風采
2. 日日去銀行打簿, 睇下出咗雙糧和各式津貼未? 搞到香港金鎘系統混亂, 銀行疑似擠提
3. 集合綜援戶嘅租單, 統計一下社署一共掙咗我地幾多租金津貼, 然後寫信比特首, 同埋進行屍法腹咳.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 酸棗仁 的帖子

我對你講既野, 認同一半........有好多人真係技術上/健康理由返5到工既, 5通由得d人餓死咩
但係呢過廢物正苦底分底能, 有人呃正苦資源或者扮完可憐可以日日優哉悠哉甘, 仲要話正苦欠佢! 個d先5要得!
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

認同靠自己...但無耐我依家根本無可能,不過我相信唔洗太耐我可以唔洗再靠正苦...

別墅

回覆:今年綜援幾時雙糧出? 去年6月頭就有

我幾朋友都等緊,等到頸都長,佢地真係唔夠用!

首頁

尾頁

跳至