樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

cheapbombom 發表於 11-12-11 00:34
可能比你講中, 我又真係傻下傻下入市!

你又唔洗咁悲,

我同你係同一類人,所以我好明白你既觀點,亦都係咁做!點樣投資?幾時入市?最重要係睇自己荷包!

我有朋友睇樓市出年將會大跌30-40%,佢唔會買堅持繼續租;另有朋友打算賣走自住樓,打算搬返屋企同屋企人住,然係等佢跌之後再入市。其實無問題架,每個人有自己既睇法和打算。我認為唔會大跌,你認為會大跌;對我既理據你唔認同,對你既理據我有所保留。其實這一切都係"預測","預測"得即係未發生,說穿了,大家都只係"估",只不過每人都可能認為自己支持自己背後的理據會合理好多,準好多。

但其實無論那個睇法,最終都要睇住自己個荷包做決定,這個做法係任何市況就一定唔會錯得去邊!

Miranda_Ho  Agree.   發表於 11-12-27 13:12
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

我本身租緊樓, 租約至2012年底, 呢數個月一路斷續都有睇樓, 雖然樓價平左dd, 但家人堅持話要下年先入市, 因為佢地認為我租約重有成年(個租金唔貴), 加上佢地睇個市會再向下, 但我個人覺得依家個價已回左d, 我睇中個單位我又負擔得到, 既然出年點都會買返(因為始終唔想長租, 我依家簽左2年死約), 不如依家睇中就買, 但家人認為我用依家個價錢出年會買到更好的單位, 加上年尾銀行做按揭會緊d, 個rate都未必係最好, 所以都係叫我唔好買住! 大家又點睇呢?

男爵府

回覆:cheapbombom 的帖子

完全同意,我係早幾個月賣左層自住樓,好快就買入一層大啲既樓。身邊既人講既野又係一樣,仲話我衝動魯莽!當然我冇理喇,我從來都冇諗過高賣低買,我只係計自己係咪供得起!因為我真係要住嘛。

wyl  same case with u  發表於 11-12-13 11:02

伯爵府

ume 發表於 11-12-11 11:50
我同你係同一類人,所以我好明白你既觀點,亦都係咁做!點樣投資?幾時入市?最重要係睇自己荷包!

我有 ...

ume,

我諗我地都係穩打穩紮既人,
我知道自己無本事預測到邊個係最低位然後入市,
既然係咁, 不如實實在在睇自己能力而行事
與其擔心樓市升跌,
不如花點心思花點時間增值自己,
要令自己成為有能力的人, 增加自己有競爭力

我著重既野, 係自己可以控制可以掌握的事,
因此很少擔心明天樓市如何
因為那些範不著我去擔心, 而且, 自己也擔心不來

進可攻, 退可守
要有咁既策略才去買樓的耶
我一直的理念耶

Miranda_Ho  好認同你嘅講法!  發表於 11-12-27 13:15
ume    發表於 11-12-12 09:39

男爵府

cheapbombom 發表於 11-12-11 23:11
ume,

我諗我地都係穩打穩紮既人,

非常認同, 買樓除了睇市況預測其實最睇既都係自己能力,
正所謂賤物鬥窮人, 到佢平時你有冇能力買呢?

我都覺會趺, 但就唔覺得會大趺
唔好理邊個做特首, 相信冇一個做特首既想個市大趺,
做管理既都想平穩, 最好等購買力上升少少而樓價又下趺少少,
市民就買到樓, 業主又唔會變負資產, 咁就兩邊討好

伯爵府

好媽媽勳章

tai_man 發表於 11-12-11 15:44
完全同意,我係早幾個月賣左層自住樓,好快就買入一層大啲既樓。身邊既人講既野又係一樣,仲話我衝動魯莽! ...

同路人

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

對我來講
樓同股票
我buy樓
買樓so far我未輸過
但股票我輸好多
放左樓, 就會身癢搵其他投資
好容易損手
樓我租比人/自住
都唔會蝕好多

男爵府

Even the leading property agent predicts the price to fall by 25%...from today's latest news:

中原最悲觀 料樓價再瀉25%

【明報專訊】今年二手住宅交投持續慘淡,全年成交宗數及總額均告下跌,各大代理行一般預期明年樓價下跌約一成,不過龍頭代理行中原對明年樓價最為悲觀,除預測明年整體物業買賣宗數將跌至8萬宗,較今年預期10.9萬宗低約27%,為97年後新低水平外,更預料倘若明年底額外印花稅(下稱額印)滿兩年時,政府仍不撤銷額印,反映樓價的中原城市領先指數,將較現時的98.13點大跌至最低約74點,重返08年海嘯前水平。換言之樓價最多可跌兩成半。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

WYmom 發表於 11-12-13 08:52
Even the leading property agent predicts the price to fall by 25%...from today's latest news:

中原 ...

唔好太相信地產佬講嘅嘢. 而家賣家唔肯大減, 買家搏命劈價, 成交屢創新低, 地產食乜? 佢地只會跨大波幅, 升巿時叫買家追價, 跌巿時就嚇賣家減價.

Miranda_Ho  正是。  發表於 11-12-27 13:17
ume  我都有同感!  發表於 11-12-13 12:00

大宅

tantanmama agree with you

男爵府

FI_ON 發表於 11-12-9 23:37
我估跌機會好低,現在一手新樓銷情好,價錢有升無跌,二手衹不過因額外印花稅令一些業主或抄家未放得,遲下可能 ...
政府要頂住班辛苦買樓的人 ... agree.

子爵府

tantanmama 發表於 11-12-13 11:28
唔好太相信地產佬講嘅嘢. 而家賣家唔肯大減, 買家搏命劈價, 成交屢創新低, 地產食乜? 佢地只會跨大波幅, ...
Totally agree with u~!
日日打來叫你減; 同佢講封盤!
又話唔係咁差....

公爵府

今日食晏時心血來潮,睇下由97至現在香港樓市最大跌幅既時候係幾時,原來係97至98年,根據CCL,原來當年一年內足足有44%既跌幅,都幾勁喎!唔知出年係咩世界,如果真係會跌到咁,我估香港真係唔方好得去邊!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

2023年兔年勳章

cheapbombom 發表於 11-12-10 09:20
回覆 FI_ON 的帖子

我對後市唔係睇得咁淡嫁咋!

大宅

2023年兔年勳章

大力大力 發表於 11-12-10 15:48
係 d 叫好彩 !

97 高位買入, 14 年後今日都要輸 20% !!

如果呢d叫好彩,到今時今日得個等字個d咪專家囉,係我地d平民先至買樓保值姐.專家

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ff7477 發表於 11-12-13 22:15
如果呢d叫好彩,到今時今日得個等字個d咪專家囉,係我地d平民先至買樓保值姐.專家 ...

我投資組合 85% 樓,12% 人民幣, 3% 港元!!

節錄我另一貼文..............

98年初係愉景新城,當年睇完樓,agent 叫我買,我話貴跌下先,個 agent 問我目標價,當時係 7000 ,我話 5000 啦!我好記得佢噴口水,好激動甘講,"希望妳等到",到左年幾佢真係仲記得我,X生到價啦! 我都係無買,最後跌到近 4000/呎!!

silvia_ng wow...咁你最後有冇買呀? 定係而家都一齊等緊呢! 哈哈!

最後我買左另一屋苑 (最高 7200/呎),等左一年,由 98 年頭 ($6000/呎) 睇到 98 年尾 ($3900)買 ,因美國突減息 0.5% 定 0.75% 忘記了 ,我婆又 e e 哦哦。。。最後最低位係 3200/呎!

08 年轉左雙連單位!!

買樓....真係一定要睇經濟週期!!

babie2  yip... both my relatives bought 愉景新城 8xx sq feet at $6.xx Mil at that time!! .....  發表於 11-12-17 10:28
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2023年兔年勳章

回覆 大力大力 的帖子

sorry,我係一個小業主,所以最憎就係身家大轉移,所以話呢成日上街話要整跌個市d人有幾多真係買唔起,有幾多係想人地份身家過落自己度丫,想起就覺得自己無用.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ff7477 發表於 11-12-13 22:50
回覆 大力大力 的帖子

sorry,我係一個小業主,所以最憎就係身家大轉移,所以話呢成日上街話要整跌個市d人有 ...

沒問題!

平心而論現在 d 樓價尤其新樓,真係痴晒線,完全脫離現實,呃呎樓..... 900呎 動不動都要 8, 900 萬,主人雙人床都唔可以放中間位!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好意思, 真心請教, 請問97年時銀行的按揭利率是多少? (因想當年我仲讀緊書,無留意)

大宅

回覆 大力大力 的帖子

其實新樓問題係全部打造成迷你豪宅, D錢放哂落去大堂, 會所, 我都住過新樓, 自己日日放工番到屋企都鬼咁夜, 訓都唔夠時間, 仲邊有時間落去CLUB HOUSE 玩.

tantanmama  我以前都係咁諗, 但有小朋友後, 用會所時間多好多.  發表於 11-12-14 16:26

首頁

尾頁

跳至