跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

引用:有無沙田+/+大圍街坊呀?

原帖由 小曳人 於 12-02-07 發表
有無沙田 / 大圍街坊呀?
你打算同小朋友報邊間?我就心儀沙呂小同培基……不能好多人爭冇人事冇分……唯一係某某朋友話可以搵個校董寫信幫幫我

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 卡兒 的帖子

你如果住91網嘅,仲可以靠運嘛!我住大圍,如果唔係嗰兩間男校收嘅,應該會叩沙呂同一呂
另外,應該第二輪會揀沙小做第一志願

你講開人事,我都有,只不過係間band2小學,仲要勁近屋企,如果無運行嘅話,而叩門失敗,先會出呢招(唔會咁慘掛!)

男爵府

小曳人 發表於 12-2-20 07:36
回覆 卡兒 的帖子

你如果住91網嘅,仲可以靠運嘛!我住大圍,如果唔係嗰兩間男校收嘅,應該會叩沙呂同一呂 ...
其實我對於報讀小學依d野....全部都唔識又見d媽媽話唔好一次過填晒2間多人爭既小學落表度,否則會抽到好尾........其實會唔會有書買黎睇架??

大宅

回覆:卡兒 的帖子

去商務買本小一入學天書啦。

侯爵府

回覆 卡兒 的帖子

唔駛買書,你去uncle dos個網站睇吓就明
uncle dos都有出書,但d內容網站都有

其實你講嘅好啱,因為派位由第一志願派起,如果熱會嘅學校,第一志願都唔夠分,到第二志願就點會有位呢!咁你就白白放棄咗本來有位但次熱嘅學校喇!

大宅

babycam 發表於 12-2-8 15:30
有無荃灣區媽媽可以分享一下?

我係TW呀! 我都唔知點揀, TW幾間熱門既學校, 如果唔填第1, 之後都唔駛再填架喇...
都唔知揀邊間好, 好鐘意浸聯冇名次, 少功課, 但又怕太hea...亞仔係啲要督促住先得既人...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 回覆:喵媽的帖子

少功課唔緊要,要睇埋有無直繫中學backup先。通常無嘅學校會谷啲!有中學backup嘅小學先hea得起。

大宅

maths 發表於 12-2-21 17:23
少功課唔緊要,要睇埋有無直繫中學backup先。通常無嘅學校會谷啲!有中學backup嘅小學先hea得起。

...

就係冇直繫中學backup...不過派位都唔差!
但識一個已升中既小朋友媽咪話一定要自己谷, 最大問題係佢個仔唔受, 攪到好勞氣...我怕亞仔都係...v_v!!

男爵府

畀面勳章

引用:快係時侯要報小學啦....你地有冇做定resear

原帖由 sharonvvv 於 12-02-01 發表
快係時侯要報小學啦....你地有冇做定research邊間好?
唉,我呢期就係煩緊揀小學,有兩間心儀小學,偏向揀一間多人揀的小學,廿分都要搏,另外一間學校好細但廿分好穩陣,唉,未知揀邊間

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

sharonvvv 發表於 12-2-22 22:42
回覆 喜洋洋 的帖子

你喺邊區呀?

哎呀...bk 又食咗我個post,
我打咗好多字...

我住北區, 超慘呀,
根本唔夠學位, 所以, 我好早就煩定,
你住邊區呀??

其實學校課程深與淺, 唔使驚個小朋友蝕底,
最緊要啱自己小朋友, 你可以問下你小朋友的幼稚園老師, 叫佢比d 意見,
同埋所有學校的課程係跟教統局, 偏差極有限,
只係一d 學校, 谷d 小朋友, 比多d extra 習作佢地做o者.
最緊要小朋友讀書讀得開心~~

我覺得我個女都應該handle 到功課較多的小學,
之前買咗本習作比佢做, 佢做得好開心, 仲叫我買多d 比佢做,
而且最想揀o個間學校地方較大,
可以多d 地方比d 小朋友走動下, 陽光又充足...
其實我有20 分報另外一間小學機會大d,
但o個間學校好細, 又被d 住宅遮晒d 陽光...唔係幾好,
回想以前自己細個讀村校, 地方超大,
光線充足, 每日返學都好開心...不過而家呢間學校學風麻麻, 如果唔係我必定揀返呢間

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

喜洋洋 發表於 12-2-23 13:21
哎呀...bk 又食咗我個post,
我打咗好多字...
係呀! 我大女都係2007年出世..不過就11月...我住港島東區,其實好學校..都有唔少選擇,不過都係勁多人選(熱門)..競爭好大架... 雖然有20分係手,不過我選呢間係老校...所以父母係畢業生&世襲生都唔少...所以都係博一博~~

vicky_hin  請問你心水係邊間呢? 分享下....我可能會揀愛官小 或 崇真...  發表於 12-9-11 15:42

男爵府

畀面勳章

回覆 conniecheung 的帖子

希望大家都round 1 攪掂啦~~

大宅

回覆:快係時侯要報小學

我都正在煩惱中,你們有無人住旺角的,我們校網只有8間校選,大家有無咩意見呀?我應該首選是路德會沙崙學校。

大宅

conniecheung 發表於 12-2-23 14:44
係呀! 我大女都係2007年出世..不過就11月...我住港島東區,其實好學校..都有唔少選擇,不過都係勁多人選(熱門 ...

我個仔都系2007年11月o架.我住官塘區.真系唔知點選小一,熱門o既又多人選.依+都煩緊......嗚嗚

大宅

我得15分都冇可能round 1得架喇...

子爵府

conniecheung 發表於 12-2-23 14:44
係呀! 我大女都係2007年出世..不過就11月...我住港島東區,其實好學校..都有唔少選擇,不過都係勁多人選(熱門 ...

係咪基彎呀? 我個女都港島東, C6想佢升蘇浙小學~~

侯爵府

喵媽 發表於 12-2-28 16:34
我得15分都冇可能round 1得架喇...
希望在人間,只係呢個機會細d啫!同埋... 你揀d乜~
今年有人15分抽到九龍塘官小呀!

喵媽  可能我由細到大都冇抽獎運, 所以唔寄望, 希望亞仔有, hehe!  發表於 12-3-5 15:25

洋房

我1st round 打算揀港島區d學校,因為升中d校網好似唔錯,心儀北角循道及灣仔軒尼斯小學,同樣有20分的話,應該點揀好呢?

首頁
12345...8

尾頁

跳至