想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

回覆 @吱喳@ 的帖子

是有點亂@@"不過只要能見到排卵後高溫上升就ok啦~
你是否還沒排卵呢你CYCLE多少天?

子爵府

回覆 fanny2002 的帖子

唉~我都唔知呀.....我都係第一次量體溫的...
唔知點解我近呢一至兩年D經期有時好唔準.....一年起碼有3次會遲2-3個月先來M.....
我就係剛剛上年12月黎完之後到2月28日先黎返M....重要係我要睇醫生食通經藥先來....
黎緊3月我都唔知會唔會黎.....不過如果我正常既時候就28CYCLE到....

大宅

其實我上年2月已經開始冇避孕, 直至上個月我睇左西e..e生要我每日量體溫同埋佢會比野我check排卵..
check完等結果.....所以黎緊係第二個cycle....
我見你地可以用紅d綠d驗..我又心思思想驗下...你紅d係日日都用架?

岩岩上拍賣睇左紅d綠d幾錢...有2個pkgs..諗緊邊個好..一個係紅d 100條+綠d 20條....另一個係紅d 100條+綠d 40條...其實綠d用得多唔多既呢???

大宅

回覆:大家可否分享吓排卵後的體溫圖表^^

呢個係我既體溫

別墅

@吱喳@ 發表於 12-3-21 15:57

唉~我都唔知呀.....我都係第一次量體溫的...

咁你睇醫生時有無咩見意呀? 或者你keep住量三個月, 每早量完見升高溫0.3以上嗰朝就dodo一次~好過無機會, 三個月後都唔成功便去看一看醫生了~醫生最好看到三個月以上的體溫表報告, 可對症下藥^^
你會否工作/家庭壓力很大而令你經期一拖再拖? 保持好心情, 得閒聽多D歌輕鬆下可能有D幫助~
加油

別墅

ekmy926 發表於 12-3-21 15:59

其實我上年2月已經開始冇避孕, 直至上個月我睇左西e..e生要我每日量體溫同埋佢會比 ...
我紅D多數在DAY11開始用, 綠D就DAY30用一次, 無就算, 乖乖地等M到

我係YAHOO網上買, 我諗價錢大致上都差唔多, 綠D其實每個月用一次便足夠了,
見到綠D有線先去買棒棒驗清楚D~其實我因為覺得CB同棒棒都好貴, 所以先決定用紅/綠D的~

我覺得其他野可以唔用, 但體溫一定要量~

子爵府

嗯~之前我做間公司開新分店做左開封牛.....另自己條數趺左好多......可能就係咁我就有無型壓力....都有唔開心...始終拎自己收入少左....之後一冇做d m 又準返....今次遲來又係我諗工作上d野...搞到我發夢都係諗工作d野
之後我都同自己講放鬆d......唔好咁著緊=..=''近排已經有改善了....
不過我黎緊5月會去曼谷玩,所以都係返來先再努力過
係呢~你計劃生bb ,計劃左幾耐呀?
我就今年先開始計劃的,其實都宜家都未開始努力開工...不過已經不設防....
我見好多jm 開工起碼一星期dodo ,3-4次....真係會勁累

男爵府

ekmy926 發表於 12-3-21 15:59

其實我上年2月已經開始冇避孕, 直至上個月我睇左西e..e生要我每日量體溫同埋佢會比 ...
我都係買咗紅100綠20, 我覺得應該OK呱...SO FAR 而家用咗2紅1綠, 都係試下咁...因為我係今個月先開始PLAN...@@ 都未到排卵 ... 我見大家CHECK紅色係連續十日八日咁CHECK, 好似用得好多喎...我無CHECK到體溫架...我見個個都CHECK體溫, 到底係點CHECK架? 有無咩規定幾點CHECK? 定係每日得閒就CHECK下?...

大宅

回覆 TP11126 的帖子

我都買左100+20呀..一陣收工就可以去拎喇

量體溫要每朝一醒時就要量...係醒唔係起身喎...要咩都未做身都未起既時候就要量架喇..所以你支探熱針一定要放係你附近一拎就拎到既地方..每日都記低你就會睇到好似我地咁既體溫表架喇!

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

回覆:大家可否分享吓排卵後的體溫圖表^^

我個溫度好似比較低

男爵府

引用:Quote:ekmy926 發表於 12-3-21 15:59 回覆

原帖由 TP11126 於 12-03-21 發表
我都係買咗紅100綠20, 我覺得應該OK呱...SO FAR 而家用咗2紅1綠, 都係試下咁...因為我係今個月先開始PLAN.. ...
原來要咁 我用耳探但同一時間探幾次都會唔同喎。。。36.8~37.2都有 咁點算好呀

大宅

回覆:TP11126 的帖子

耳探唔準嫁!要用口探.…

別墅

lovebb129 發表於 12-3-21 14:32
我超級大上大落,今個月第一次食排卵葯,咁樣都唔知有無排卵

...

我覺得應該排了16/3升溫到17/3相差多少? 看到由低溫點升高溫點啊~之後都保持在高溫內啊~

別墅

homiumiu 發表於 12-3-21 13:43
第一個体温係我egg day,之後egg day1先升左0.1咋~

你的圖只有排卵後@@", 你是怎樣知道那天是排卵日呢?
由低溫點升上高溫最少要有0.3以上才算正常排出卵子啊~
推算日子, 紅d, CB這些都是check排卵前48小時會發生,
但其實都check唔到在那一日會發生排卵~

別墅

@吱喳@ 發表於 12-3-21 16:56

嗯~之前我做間公司開新分店做左開封牛.....另自己條數趺左好多......可能就係咁我 ...

你連發夢都夢到公司D事, 真係太大壓力了! 試吓搵D自己興趣既野做吓,
例如運動, 唱K, 跳舞...將D負能量釋放晒~
去旅行真係很好我都好想去呢~
我其實都plan咗8cycle了, 再個多幾個月唔得都要睇睇醫生了~
我在排卵期試過隔日do, 連續三日do, 好彩我老公都好配合, 呵呵!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

引用:Quote:homiumiu+發表於+12-3-21+13:43+第一

原帖由 fanny2002 於 12-03-22 發表
你的圖只有排卵後@@", 你是怎樣知道那天是排卵日呢?
由低溫點升上高溫最少要有0.3以上才算正常 ...
我由低點36.24->36.39->36.53->36.72甘升上去。系咪正常排卵呀?thanks

別墅

大家可否分享吓排卵後的體溫圖表^^

share 下,岩岩開始度體温!!

子爵府

嗯~ 我都會盡量放鬆架啦haha~
你都要加油呀!!可能下個月就有好消息!!

加油!!

別墅

TP11126 發表於 12-3-21 17:47
我都係買咗紅100綠20, 我覺得應該OK呱...SO FAR 而家用咗2紅1綠, 都係試下咁...因為我係今個月先開始PLAN.. ...

因為紅D/綠D平, 用都唔肉赤嘛, 所以有些人會怕錯過咗排卵日子會在比較早就開始check紅D
當然最好日日都check體溫啦! 因為體溫表可以反應到很多野出來~

量體溫最佳時候: (口探式探熱針)
正常夜晚瞓覺的朋友仔, 每朝起床前就量, 記得不能郁動後量, 就不準確了~
至於返shift既朋水仔, 瞓覺後6小時就量, 每次都固定在6小時後check~

別墅

回覆:fanny2002 的帖子

我係因為之前部機坏左要restore返,所以只有排卵后ge温度,由戈日開始d体温就慢慢升~

首頁
12345...8

尾頁

跳至