自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

翡翠宮

muybien 發表於 12-5-9 11:10
你講既情況我都遇過, 試過我同隻狗係街行(路好闊一定無阻人), 有個阿伯行過來話要劏我隻狗食

...
唔知死的老伯~~
佢搞到我隻狗~我會打到佢癲
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

禁止訪問

可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

珍珠宮

陪月勳章

引用:Quote:muybien+發表於+12-5-9+11:04+我諗樓

原帖由 kapomama 於 12-05-09 發表
狗係我既~屋係我既~~
$$係我既~
係呀, 有時怕狗既人真係比自己恐懼無限放大成日出街有d少女, 隔成米遠都突然we哇鬼叫, 真係比佢嚇死我, 我仲以為自己係林過雲

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主問: 狗狗帶口罩係一個唔尊重狗狗嘅行為, 問大家點睇?

我就咁睇:
我細個有養過松樹, 後來c 左, 無再養狗.
係11,12歲時, 試過係街到,無la la 比隻大狼狗, 發顛咁追, 連佢主人都捉佢唔到, 嚇到我無命, 呢個情景變左做我陰影,到而家諗起都仲好驚.

我都有小朋友, 如果有狗經過, 要我係佢面前扮唔驚, sorry, 我真係扮唔到!

其實不論大狗同細狗, 狗狗出街都會都會好開心, 佢地就會好自然咁叫幾下.
好多時d 狗主又會覺得佢地叫幾下暏, 好小事.
但你知唔知, 佢叫個幾下, 對我呢d怕狗人士, 真係會嚇到我都叫埋一份.
(咁當然唔係9丈遠就開始驚,咁誇張)

老實講,如果要我同d狗狗坐埋同一部lift, 我真係會唔入住.

不過我絕對唔係歧視d狗狗, 只係因為我真係好驚狗狗會圍我or 吠我.

所以狗狗帶返個口罩,相對來講都係一件小事,但就會少左好多人嘅眼光.

(個人意見, 不喜勿插)

yingmuffin    發表於 12-5-10 07:21
gigi2001    發表於 12-5-10 04:12
gigi2001    發表於 12-5-10 04:11

翡翠宮

muybien 發表於 12-5-9 11:13
係呀, 有時怕狗既人真係比自己恐懼無限放大成日出街有d少女, 隔成米遠都突然we哇鬼叫, 真係比 ...
仲有d高8度大叫o係男朋友面前扮細膽既姐仔:;pppp:

milktealai    發表於 12-5-9 14:08
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

男爵府

回覆:八婆仔@ 的帖子

你唔係唔知點解要幫隻狗帶口罩同埋幾時要帶呀?我試過幾次就係因為你地哩d唔負責嘅行為令到我差d比隻狗咬傷,每次都係好地地行緊,點知一同佢擦身而過就無情情吠同埋撲埋黎,有一次我重要抱住我個女,又有一次,果隻重要係大狗,又係行到身邊想撲埋黎,嚇到我大叫點知個狗主唔道歉不特止,重要話我做咩叫咁大聲,因為咁樣會嚇親佢隻狗狗,OMG!所以點樣為止負責任嘅行為就係適當時候做適當嘅野,如果你係身處狗公園or人少嘅地方你唔幫佢帶當然無問題啦,但在一些人多出入尤其是小朋友多嘅地方,最好就顧及他人嘅安全和感受啦!

yingmuffin    發表於 12-5-10 07:22
mw1009    發表於 12-5-9 20:58
gigi2001    發表於 12-5-9 17:50

大宅

眾生平等?好難喇, 香港人特別矜貴. 明明0係九呎遠, 未hi到已經尖叫定先.
香港又地少人多, 冇地方起狗公園, 如果有,可能少d咁0既情況…
次次返法國我最開心0既唔係見到名牌, 係見到周街都有人拖狗shopping, 極大部份餐廳都可以帶埋隻狗入, 可能冇拖狗0既人當中都有唔鍾意狗, 但我睇唔到有人會有歧視目光或者彈開或者e嘩鬼叫.

珍珠宮

陪月勳章

引用:因為多不負責主人做成大家都好無信心,去沙

原帖由 Nokkk000 於 12-05-09 發表
因為多不負責主人做成大家都好無信心,去沙灘,有大狗無被綁繩,本身都算,但佢撲過黎,有小朋友,有小狗, ...
所以好既狗主, 係特別憎d不負責任既主人, 因為多得佢地, 其他人成日都對狗狗好誤解

rubyplk    發表於 12-5-9 11:56
lovebobo  agree  發表於 12-5-9 11:23

大宅

引用:其實我真係好怕尷尬,大家街坊鄰舍,日日見口

原帖由 八婆仔@ 於 12-05-09 發表
其實我真係好怕尷尬,大家街坊鄰舍,日日見口見面,我都唔想面左左,但你地日日見到狗主帶狗行過係到鬧,又咀妙 ...
呢個世界就係咁衰,你讓步人地就會得寸進尺!所以我不嬲都唔讓步,個樣凶狠啲就冇人敢洽你!

B B快啲返黎我身邊啦

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

雪菜肉c 發表於 12-5-9 11:14

我就咁睇:
我明白~我ex比隻狼狗咬過~而家廿幾歲人仲好怕狗~
(同我拍拖之後已經唔怕狗了~因為我更可怕)

其實好多狗主都會讓左人入lift~
自己坐下一部~

但....我fd隻唐狗~
係細種果d~我地都明白~好多人怕狗~什至對唐狗會有偏見~

所以我地都會同佢帶返個口罩~

但我地成日聽到既係"嘩~~佢一定咬人架啦~><
如果唔係唔駛帶口罩~"

"嘩~~快d走丫~~"

"你睇下佢~帶哂口罩一定好惡"

其實做主人既~個心真係唔好受~
已經落哂帶~帶哂口罩~
仲想點~?
點解仲要比人話呢?

但我都係覺得唔關尊重事...

珍珠宮

陪月勳章

引用:樓主問:+狗狗帶口罩係一個唔尊重狗狗嘅行為

原帖由 雪菜肉c 於 12-05-09 發表

其實怕狗係無問題, 所以我自己拖狗都盡量避開自己一架lift, 至於口罩, 我覺得都係睇法例, 如果法例講明大狗要載口罩我都會follow, 但如果法例無要求, d人又無啦啦怪我唔幫狗狗載的話, 我條氣一定好唔順, 因為我無錯。

toffeechoco  冇錯, 我唔會幫我隻狗帶口罩, 帶左佢會好辛苦, 當然自問我隻狗好馴  發表於 12-5-9 15:07
lauretta  只有4種危險狗隻同法庭判定為危險狗隻先要帶口罩  發表於 12-5-9 13:48
lauretta  香港法例..重過20kg既狗只需要用繩拖住..係唔需要帶口罩  發表於 12-5-9 13:47

珍珠宮

陪月勳章

引用:Quote:muybien+發表於+12-5-9+11:13+係呀,

原帖由 kapomama 於 12-05-09 發表
仲有d高8度大叫o係男朋友面前扮細膽既姐仔
係呀, 我成日都覺得d戲真係over左

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re

雪菜肉c 發表於 12-5-9 11:14

我就咁睇:

極同意
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Nokkk000 於 12-05-09 發表因

大宅

陳莎莎 發表於 12-5-9 11:16
你唔係唔知點解要幫隻狗帶口罩同埋幾時要帶呀?我試過幾次就係因為你地哩d唔負責嘅行為令到我差d比隻狗咬傷 ...
咁慘?每次都俾狗吠?

march2012  我都想講囉...唔知佢点解次次都俾狗撲呢?  發表於 12-5-10 00:22
milktealai  佢命中率好高  發表於 12-5-9 14:11

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kapomama 發表於 12-5-9 11:21
我明白~我ex比隻狼狗咬過~而家廿幾歲人仲好怕狗~

但我都係覺得唔關尊重事...
多謝你明白

yingmuffin  我都明白你  發表於 12-5-10 07:25

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

其實我係驚狗, 以前成日比狗追, 我見到大狗會行遠D或會抱起小朋友, 等佢唔駛位開一邊避我, 以免牠覺得受威脅

不如開個訓練班教沒有養狗的人如何與狗相處, 咁樣會減少很多誤會

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

m.....其實我係街見到D狗三唔識7都真係幾驚, 我點知佢咩性格, 驚定先都唔過分呀? 我真係無奇事成份, 我唔係扮驚, 係真係驚但要扮鎮定, 個頭真係會標汗mouth:

kapomama  其實狗主係明白架....  發表於 12-5-9 11:42

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

首頁
12345...23

尾頁

跳至