基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

babyislove 發表於 12-5-11 15:08
「我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天 ...
主的安排就是這麼奇妙
記得有神父提過: 在我們的生命中, 信仰的種子不知不覺地留下在我們的心中了
可能就是上宗教堂時, 老師的一句說話
或者遇上朋友作見證分享時
或者在報紙上看到教徒的善行時
又甚或者當朋友邀請你參加佈道會, 而你作出拒絕時
主的工作就可能已經開展, 種子就已播下, 適當時就萌芽

總而言之, 為了避免小朋友在信仰生命上出現不必要的困惑, 還是將他交給你們熟悉的信仰團體教導比較好

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babyislove 發表於 12-5-11 15:08
「我的中學階段就係比較小學時認識的天主教同中學時段所認識的基督教而決志的。
亦可以話,係因為有返過天 ...
Thanks, babyislove.
其實,因明天係交英普N班校服錢的deadline,而另一間天主教的N班至昨晚為止我都未收到取錄信,所以我剛才睇完大家的回應後已經交晒英普N班校服錢了,換言之,已經選定了英普N班了。多謝大家的意見。
我又攞出今年將要報的K的學校list出黎,我會再仔細諗多一次。

侯爵府

回覆 lingan 的帖子

神會聽每一個人的禱告, 而且給予最好的, 雖然有些不是我們想要的, 但偶一回頭, 即發現神微妙而美妙的安排
衪愛我, 也愛我的孩子, 衪明白我的孩子比我明白的還要多....我相信神對你, 對你家人也一樣

無論如何, 有掙扎是好的, 最少, 會去想, 會去認真考慮, 神要的, 就是我們認真對待衪

你講起送小朋友去外國讀書, 我同丈夫都有思考這個問題, 我們與你們不同的是: 認為送去外國, 單獨一人, 太早並不理想; 因為小時候多需要父母作指點, 扶助, 讀完初中會好一點, 最理想還是大學時, 大概已能分辨是非
聽過這樣的一個真人真事: 有位父親送了兒子到外國讀書, 畢業後, 兒子在外國工作, 父親去探他, 他就只給父親錢, 不陪父親, 並說: 你也是這樣, 給我錢, 丟下我一人而已

當然, 我並不是反對你們的想法, 只是, 要注意孩子的心智是否成熟, 可以應付問題, 最重要的是, 不要讓孩子覺得你們為他的前途, 而丟下他獨自面對挑戰
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

lingan 發表於 12-5-10 13:26
由於我係天主教幼稚園小學長大,中學才是基督教,就係因為比較過天主教我才信基督教。但爸爸卻持相反意見。 ...

我自己冇所謂,但老公話最好就唔好啦.......唔想阿B會混淆喎~但都係交俾神去決定啦~

見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pyjess 發表於 12-5-12 00:49

神會聽每一個人的禱告, 而且給予最好的, 雖然有些不是我們想要的, 但偶一回頭, 即發現 ...
Thanks, pyjess,
不是的,我係會一起陪佢去讀書的,如果小學階段去,我覺得太細,中學階段去,好易學壞,大學階段去..... 其實點都係唔放心,所以我一定會 "陪太子讀書" 囉。

侯爵府

咁你老公呢?
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

先小人後君子!

基督教學校其實好多未必以基督精神辦學!
貴子弟未必能在基督教學校習得基督精神!ok?!

在下當年就在一垃圾非教會學校的老師身上體現過寬恕(在下曾是垃圾學生)。

子爵府

pyjess 發表於 12-5-13 22:54

咁你老公呢?
我計過,如果中學先過去,我老公公司應該都無得撈 (唔係我咒佢),所以到時舉家一齊走,應該都ok。到時咪有咩做咩,果便做水電修車都好好搵架,我老公應該搞得掂掛。
到時我相信神會有最好安排。如果錢方面真係搞唔掂,最多全家留響度啫。無乜野嘅。

pyjess  舉家去就totally ok~  發表於 12-5-14 13:08

子爵府

anntx3 發表於 12-5-14 08:58
先小人後君子!

基督教學校其實好多未必以基督精神辦學!
多謝意見。
選校都要揀架,所以我有朋友 "嚴選" 左幾間佢覺得ok的基督教學校才會報囉。

大宅

我報N班及K1的時候都如此堅持, 好多朋友都覺得好無需要, 其實真係好無奈! 我見教會都有弟兄姊妹比自己的小朋友讀天主教學校, 不過我自己真係接受唔到!

黎近要煩報小學, 好的基督教小學真係唔多, 好多朋友問 "真係唔簡天主教學校?" 在其他人眼中, 依個堅持可能真的有點無謂!!! 唉! 都唔知點解釋佢地先明!!!

公爵府

天主教幼稚園,小學 : NG
天主教中學 : NOT PREFERRED
天主教大學 : OK

男爵府

堅持以基督信仰為家庭教育為核心,
無論移民, 工作, 事業, 學業, 選校, 都有磐石!

(本人為培正畢業生, 之前幼稚園, 小學都是天主教,
但中學真是對我有極大既影響)
Do not count your days down!

首頁

尾頁

跳至