跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:PeonyComing 的帖子

Ic....係,8月31號會返學校玩嗎??我個個,未放暑假,已經好期待放靈糧啦!!

大宅

好正哦! 佢個迎新日好開心O架! 我好鍾意

男爵府

我大囡去年畢業,今年升小二。細囡今年
升K1。呢間係一間好好的學校,小朋友個個都好鐘意返學,每個老師同司機叔叔姐姐都好好,每個小朋友個名都會記得。

大宅

我囡囡入O左呢間學校之後成個開籠雀咁, 好活躍主勳學習, 同以前好唔同. 我最鍾意佢3個老師30個學生, 呢樣對老師同學生o黎講都有益處. 不過唯一係擔心升小學適應問題. 但都幾depend on 小朋友, 我個囡個同學仔, 兩個表哥同一個表弟都係講呢間, 上小一完全冇問題. 我有兩個朋友個囡都係讀diamond hill o個間, 佢地跨區考基灣小學, 而家三年班, 連續三年考全級頭一二名. 我相信同父母教育佢地有關

男爵府

其實, 靈糧係一間令小朋友喜歡返學及勇於表達, 訓練小朋友喜歡又主動學習的精神. 至於英文同普通話, 中文認字能力等學科, 真係要出外學或者父母係屋企教.
我大囡係沙田區內一間幾受歡迎的小學讀小一, 我初時都擔心佢好難適應小一的學科要求, 但係佢好快就適應, 而且成績好好. 我比佢自小在外學英文, 學phonics, 培養佢睇書的興趣, 所以佢的語文程度不錯. 其實讀邊間幼稚園(無論課程深同唔深)都要出去學英文, 咁不如比小朋友去一間愉快學習的幼稚園啦! 所以細囡都將會讀靈糧.

大宅

回覆 貝拉 的帖子

咁你有冇俾佢學中文? 係咪平時在家練多D寫字同睇書會容易適應小一呢? 因為囡囡有25分, 好大機會入沙田區幾受歡迎學校, 係擔心讀得好辛苦

男爵府

K2見家長時, 老師話我囡認中文字好差, 我即時買咗套基礎漢字500同佢認, 同埋同佢睇中文故事書, 一年後, 進步好大. 舊年暑假開始比佢係創x紀補中文, 補一年, 考試測驗都唔駛同佢點溫, 不過可能佢學校的中文唔深, 學校比較著重英文. 至於英文, 學完phonics就無再學都ok, 不過, 我囡喜歡睇英文書.

男爵府

妳講果間小學係第一城定沙田圍呀? 呢兩間我都有好熟的朋友的小朋友今年升小二, 大概知道裡面的情況.

大宅

謝謝妳!係第一城嗰間

大宅

回覆 貝拉 的帖子

我囡囡好鍾意聽同睇英文故事書, 但中文就完全冇興趣, 只係間唔中肯睇同認幾個字, 所以我都幾擔心

男爵府

根據我朋友所講, 一呂英文應該唔太深, 不過中文的要求會高d, 而且數學科應用題要識好多中文字先解到題。妳要係K3加強認中文字會好d. (不過我朋友個囡係讀根德園的, 中數的基礎打得好。)

或者妳試下比囡去創X紀補中文, 小一前打好基礎, 對我囡來講好有效。補之前, 我囡
做重組句子完全唔

得,閱讀理解錯的好多。補咗兩三個月就識做重組句子, 閱讀理解都OK, 而且作句唔錯, 小一考試測驗唔駛

同佢溫都有8X分, 中作就9X分。

男爵府

另外, 之前住我隔離的兩個小朋友都係讀一呂, 兩個都好叻, 哥哥入咗皇仁, 升中三, 弟弟今年升中一, 都入咗另一間港島出名的學校(唔記得邊間). 佢地兩個都好聰明, 好乖, 媽媽全職係屋企同佢地溫書, 媽媽好嚴, 但係佢媽媽都話呢間學校好辛苦. 細囝考完小六畢業試都仲有1X樣功課, 因為要應付TSA.

大宅

回覆 貝拉 的帖子

謝謝你的資料. 我也認識一位朋友, 她也有兩位兒子讀一呂, 大仔現在在皇仁讀中一, 細仔今年5年級, 我會好好為女兒的中文打底. 那麼創X紀一星期補多少次呢?

男爵府

一星期一堂一個半小時, 不過學費都幾貴, $9xx, 九月開始唔知會唔會加價.

大宅

回覆 貝拉 的帖子

都真係幾貴哦! 係咪升高班先補? 我仲未有打算俾佢低班補.

男爵府

其實妳個囡今年先低班, 仲有好多時間同佢睇中文書, 打好中文基礎, 可以唔駛補習, 我以為佢今年升高班.

首頁

尾頁

跳至