跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: ☆★☆★2004年9月BB會☆★☆★[Part 13]

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

醒目開學勳章

Re: ☆★☆★2004年9月BB會☆★☆★[Part 13]

珍珠宮

好媽媽勳章

jac,

webjen, l_law,

l_law,
辭左現在呢份工後有乜打算? 會唔會一家去下旅行咁?

大宅

amy,

你要問清楚究竟姐姐要放既17日係點計:

1) if 14日大假+extra request 3日no paid leave, 咁要加3日例假, 即total 放20日 OR
2) 17日係全"大假", 咁要再加每星期既例假, 加3日例假, 即total都係放20日.
3) 如好似我既case, 我會俾姐姐放14日大假, 即要加2日例假, total 連續放16日.

再唔係可以 只放大假, 返hk後再俾佢放返大假內既例假. 你明唔明

大宅

I_law,
Long time no chat! Your photo in the Gerber's Newsletter was great Will you take care of your son on your own?

nik,
Yuk Nam is so independent. SInce last time TIm was sick that we took him to sleep with us, nightmare began....now he 's so used to go into our room though I tried to take him back to his own bed in his room (HE's now sleeping with my 99 in another room, he will cry loudly mami mami....when awake in the midnight ..

jac,
How're your eyes now?

webjen,amy,

珍珠宮

好媽媽勳章

jac,
我"立"緊今日的網上報紙. 講緊減肥腰帶.
想問返你, 生日買野有八折, 咁買i-gallop係咪都有架?

hellocat,
Thanks!
其實我同姐姐agree左放17個calendar day, 咁即係啱啱好14日大假了.

大宅

hellocat,
you seem to be so professional in the maid's matter. We're not sure whether to renew the contract with our maid. We're not so satisfied with her work actually and she could not get along well with my 99 (That's the most troublesome thing...)

Tim will be attending N1 starting from Sep 06, her contract will be due in mid Aug, shall we fire her before that and hire another one? or part time maid?

大宅

amypekkle 寫道:
jac,
我"立"緊今日的網上報紙. 講緊減肥腰帶.
想問返你, 生日買野有八折, 咁買i-gallop係咪都有架?

amy,

我搭嘴. 你又話今年"開工", 你買左用唔到住bor

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

Flora,

唔係呀, 因我都要準備續約, 所以有information 咋

既然你姐姐8月完約, 不如"好頭好尾"如期finish contract, 抄工人好煩, 大家都唔開心, 又要洗$.

珍珠宮

hellocat 寫道:
amy,

我搭嘴. 你又話今年"開工", 你買左用唔到住bor

agreed
或者買左下年先用

Flora,
一早上黎.....好聽話wor

l_law
搵左新工未
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

hellocat,
係呀, 我話今年開工係認真架. 至於i-gallop, 係八卦問下啫. 我而家租緊屋, 我覺得一日未係買自己樓住, 我都唔想考慮買類似按摩椅, i-gallop呢d大件但又唔係必需的野.

flora,
如果要請個part time鐘點工人, 倒不如請full time maid. 價錢唔差太遠, 但full time maid做多好多野.
如果個工人真係唔掂, 不如狠下心換過第二個. 橫掂就算你同佢續呢張contract, 下張你都應該唔想再續佢. 不如早兩年俾多d option自己. just my 2 cents.

jacqueline_law 寫道:
好好多啦,早排因為角膜損左影響左度數....
左眼深左 50 度....
睇野好辛苦,依家正常返 lu....

jac,
唔明, 即係而家隻左眼有冇深到50度呀???

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

尋晚99聽到姐姐話要放3個星期假, 呱呱叫. 又話人地那些工人通常只係放2個星期啫. 最後99話, 工人放假, 咁屋企d家務邊個做先! 又話要佢幫手睇住智程的話, 要俾佢在我地屋企過夜, 如果唔係兩邊走好辛苦.
老實講, 姐姐放假時如果99在我屋企過夜我都預左. 但係我唔係咁鍾意我99下下都好保護自己, 同我地好似講數咁. 工人姐姐係外人, 我預左同佢講放假要講晒數咁, 但我覺得99係自己人, 唔使同我地講晒條件咁嘛.
其實我覺得我自己阿媽好好, 同仔女之間唔會計較咁多. 如果係我阿媽, 要佢山長水遠搭近一個鐘巴士入來我屋企幫手, 佢係唔會咁多聲氣的.
所以, 我同智程爸講, 如果姐姐放假時有d日子我請到假(我老細俾我返一日放一日, 智程爸叫我不如放星期一, 五)負責照顧智程的日子, 我諗住叫自己阿媽幫手. 一來我想俾智桯多少少接觸婆婆, 二來少d同99日對夜對, 希望少d磨擦.

珍珠宮

amypekkle 寫道:
要俾佢在我地屋企過夜, 如果唔係兩邊走好辛苦.

我都好服你99,唔夠10 分鐘o既路程都話辛苦 平時又係咁行

珍珠宮

好媽媽勳章

生日果日可以買 1 件野(包括騎馬機,按摩掎) 8 折,平時就95 折

jac,
等我擔定櫈仔排定隊, 過兩年搵你幫我買部騎馬機或者買張按摩椅先.

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

webjen 寫道:
我都好服你99,唔夠10 分鐘o既路程都話辛苦 平時又係咁行

webjen,
若果要佢早d過來, 可能都辛苦的.
老實講, 佢個仔咁錫住佢, 其實佢唔使下下講晒條件咁囉.
我諗住都想襯姐姐放假, 自己勤力d照顧智程, 做下家務. (聽住先啦)
--> 想補充, 平時佢都覺得辛苦架, 不過係我同佢唔夾, 唔肯俾佢在我家過夜.

珍珠宮

好媽媽勳章

左眼 125 度近視 + 25 度散光,
右眼 100 度近視....

jac,
咁少的度數, 好尷尬.
我有d朋友係返工對電腦時戴眼鏡, 平時就唔戴.
咁你而家仲使唔使戴黑超?

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至