婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

matthewconnielo 發表於 12-10-10 09:50
我陀第一胎時, 都係嘔得好厲害,

係食一餐嘔一餐, 所以唔長胎. 囝囝出世都係得6磅1左右.

你好幸福啊, 99主動去學幼兒護理

其實唔止老人家鐘意懷念過去

我c6都係咁,成日話以前邊有1,邊有咁多興趣班,叫我將來唔好做怪獸媽.

我聽得多好厭,有次忍唔住同佢講:唔好一日到黑講“舊屎”喇,

人會變,社會會變,

你個人唔變一件事,但要接受呢個世界的確係度變.

唔可以無理咁將以前0個一套用係而家,自己阿媽點揍大自己, 就點樣揍自己既仔女,

我而家都洗梗佢腦,希望佢唔好太過脫節.

大宅

叫你99出街或者番屋企記住行樓梯呀, 唔好搭lift, 以前邊有lift呀, 叫佢唔好咁巴閉搭lift 啦

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

唉, 唔好理佢。 

你生左未呀。 生左好好休息同坐月, 無謂同佢溝通要勞氣。。。

大宅

我99都係咁, 不停講佢幾妻涼, 一條魚尾食三餐, 我接受呀, 因為當時人人都咁窮ga la, 淨係佢咩? 又話而家妳哋做人新抱就幸福啦, 單單打打, 每餐都要音波功一輪, 最後頂唔住, 駁了咀說:「 如果你個仔好似妳以前咁, 家下一定搵唔到老婆.」 佢自己坐的士就得, 我坐的士就唱通街, 唱埋比親戚知, D親戚同我講, 妳99唔喜歡咁"大駛", 妳以後坐的士行去後街搭啦, 連親戚都覺得佢多事.

大宅

百彈齋主, 如果佢每次一話妳, 妳就當佢齋主"開彈"啦.

子爵府

回覆:奶奶咩都話唔駛…

以前以前,咁叫佢落樓下掘個井擔水啦,唔好用自來水喇

peggysze  wa, 一山還有一山高, 我一定會用妳依句金句比佢炭下.  發表於 12-10-13 19:54

別墅

而家上一輩既人就係咁,成日拎以前黎比較,事實跟本冇得比,都唔同年代!

peggysze    發表於 12-10-13 19:55

大宅

引用:我聽日就入院生第二胎!問佢將大仔的BB帽仔

原帖由 yyyokehk 於 12-10-10 發表
我聽日就入院生第二胎!

問佢將大仔的BB帽仔放係邊, 細B出世要用, 佢話駛唔駛呀!我話怕出院時BB吹親頭仔, ...
算啦!當耳邊風!我奶奶成日都話我C6細個食雞屎,咪又無事來講!睇開D!開心D!人都靚D

pcbu  嘩~~聽到真係想答佢:咁你叫你個仔而家食雞屎, 睇下佢食唔食?  發表於 12-10-15 16:04

大宅

回覆:xgal 的帖子

我順利母女平安!多謝各位支持!
佢到醫院探我第一句說話唔係關心我,而係:(唉,我幾擔心呀,你每餐都係咁小,又嘔,我幾怕我個孫瘦蚊雞呀,好彩都有肉地。)
我個女7磅6,算係咁啦。
佢又唔知,我其實唔鐘意佢煮的餸菜,所以先食得小,我出街食可以食好多架!

pcbu  恭喜恭喜  發表於 12-10-15 16:05
peggysze  恭喜晒, 阿囡好重喎.  發表於 12-10-13 19:56

男爵府

引用:哎詎成日用以前果套,咩都吾使,我99手套,

原帖由 fannyleung1212 於 12-10-10 發表
哎詎成日用以前果套,咩都吾使,我99手套,尿片都吾使買甘多,吾知第時佢點湊b,又話生4個未嘔過,又話我地 ...
勁似我99囉!又係話我地以前邊會好似你咁架,係你先又嘔又冇胃口!

男爵府

引用:我順利母女平安!多謝各位支持! 佢到醫院

原帖由 yyyokehk 於 12-10-13 發表
我順利母女平安!多謝各位支持!
佢到醫院探我第一句說話唔係關心我,而係唉,我幾擔心呀,你每餐都係咁 ...
樓主,我地真係好似呀…我又係唔like佢地煮既野,所以食好小,佢就次次話我,又話我bb唔正常,成隻貓仔咁你點湊,最後bb出世6磅4,我幾咁吐氣揚眉!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:叫你99出街或者番屋企記住行樓梯呀,+唔好搭

原帖由 p_olivia 於 12-10-10 發表
叫你99出街或者番屋企記住行樓梯呀, 唔好搭lift, 以前邊有lift呀, 叫佢唔好咁巴閉搭lift 啦 ...
我諗起阿麻話由九龍行入沙田旅行...

珍珠宮

同住不能避免這些事情發生,佢覺得佢係女主人,所以家中所有大小事她也會諸多意見。

別墅

我奶奶夠係啦!未出世就話我個肚唔正常,會有問題,到我個仔出世就講埋啲有骨野,同佢講以前果套如呢家嚟同走黎勁x我地

大宅

同你99講:「舊屎沖左落海啦。」

複式洋房

回覆:yyyokehk 的帖子

佢塊西就唔洗

男爵府

引用:同你99講:「舊屎沖左落海啦。」 +

原帖由 奶油B 於 12-10-13 發表
同你99講:「舊屎沖左落海啦。」

首頁

尾頁