論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個BUN BUN姐姐做左9個月,自己遲職一個月,10月尾走喇。

我呢份工都算荀﹗兩公婆一個囡囡,屋又唔大。平日我哋都返工,個囡仲要全部自己波,唔駛勞氣。姐姐早上做完家務,下午同我個囡囡訓2個鐘教。我吔放工後完全自己揍返個囡,佢9點鐘就收工。佢做錯嘢我哋從來唔大聲話佢,只係苦口婆心,好言相勸。

公主唔知想要咩工﹗而家做僱主真係好難。

大宅

畀面勳章 陪月勳章

yy2009 發表於 12-10-19 14:10
我個BUN BUN姐姐做左9個月,自己遲職一個月,10月尾走喇。

我呢份工都算荀﹗兩公婆一個囡囡,屋又唔大。平 ...

我Case好似你,一個囝返PM class, 我要返工,一日由12:30 to 5:30pm,只有工人一個在家,8月3日到香港 ;9月20日話唔做,係1個半月,我真的無人睇囝,我要佢做新工人到,10月17日出ref#,希望下月巾中可以到港

大宅

回覆 Oscar66 的帖子

咁你仲慘過我﹗俾agent fee+來回機票+驗身+教佢d心機同時間,但係用得1個半月﹗

我覺得政府真係好偏幫佢哋﹗合約都冇做完 (大把離譜到三個月都未做完就bye-bye) 但工人完全唔需要負責任。僱主又要俾agent fee,又要俾機票,呢d係咩道理?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 yy2009 的帖子

I have to wait the approval for new helper visa, hope I can get the approved on Mid Nov...

大宅

家使d工人好多來運吉
三個月內話吾做的
我有四次經驗
兩個本地完約
兩個海外
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

別墅

回覆:bbsweet 的帖子

大家幫下手,參加11月4日的遊行,多一個人多一分力量。

男爵府

回覆:工人自己辭職 - 僱主報到處

我2年走4 個, 2 個I個月resign, 另外2 個半年,all 㫁約工人
以後唔請斷約,,just hire a oversea
你地個D是否斷約工人?

大宅

回覆:joelywong 的帖子

我都係

大宅

我三個都係海外未黎過香港。
第一個完約唔肯續,去打鬼佬工;
第二個二十一個月,有人教佢搏炒,我屈服咗!
第三個就十個月貨仔!
黎緊第四個本地完約,又唔知點
mouth:

男爵府

其中一個賓姐(Mary Axx)舊年4月到,做左一個月話走,原因係唔想比agency fee。不過請埋佢oversea既家姐可以留低。結果家姐(Marcixx)黎左兩個月(10月至12月),大家一齊走人,剩底數間財務公司、分期付款的賬單...一個只係做左8個月,一個2個月。隔離屋阿姐話佢數個月前已經返左黎,新僱主在沙田。

再請人,足足等左3個幾月先到港,到左香港驗身先發現有左,即刻辭職走人。唔見左agency fee,機票,菲律賓勞保…

子爵府

我2年唔夠3個工人, 啱啱果個做左一個月

我依家試下請本地姨姨, 睇下自己捱唔捱得住, 捱得過就好世界啦.

大宅

回覆:Lovelybbs 的帖子

我都三年半第三個 第一個借$唔想還,第二個話移民...希望崖到細女上小學就唔用工人,但細女宜家只係幾個月:pity

大宅

我一個做左十個月一個做左九個月,個個都話湊老人家。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

6月中到,7月尾辭職

男爵府

咁我真係好好好彩,工人做咗3年幾,話覓到第2春辭職結婚,仲有5個月約滿都等唔切...不過佢湊小朋友又真係幾好,幾有耐性,半夜多次起身都無黑面, 打掃就一般啦...好來好去,都祝福佢嘅

首頁

尾頁

跳至